logo

YÜZYILIN EN BÜYÜK LİDERİ VE SPOR


Güven Özyurt
guvenozyurt@hotmail.com

Spor faaliyetlerini Türk Gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından biri olarak kabul eden ve bu sene aramızdan ayrılışının 84. yıl üzüntüsü yaşadığımız Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm spor dallarının yapılmasını önemli görüyor ve istiyordu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sporun her bir spor dalının yapılmasını ve başarı elde edilmesini vasiyet ve tavsiye etmiştir.
Atatürk, genç neslin bilimin ışığında ruhen, ahlaken, zihnen ve bedenen çok iyi bir konumda olmasını istemiş bu uğurda spor faaliyetlerine ve sporculara büyük değer vermişti.
Atatürk, bir sporcu da yalnızca beden gücü ve yetenek değil, tüm bunların yanı sıra, iyi ahlak ve zekânın da bulunmasını talep etmiş ve bu düşüncesini de “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim “ sözleriyle tarihimizde yer edecek şekilde dile getirmiştir.

Atatürk, kültürden sanata, spordan eğitime büyük önem veren geleceği gören bir liderdi. Savaş sonrası oluşan tüm zorlu koşullara rağmen spora olan desteğini hiçbir zaman esirgemedi.
Atatürk Türk sporundaki ilk imzasını 1915 yılında okullardaki beden eğitimi saatlerinin artırılmasını önererek attı. 1932 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan halk evlerinin tüm çalışmaların arasına sporda eklendi, halk evlerinin genel amaçlarından biri olan spor ve beden hareketleri ulusal eğitimin vazgeçilemeyecek temeli ve önemli bir bölümüdür.
Bu nedenle Türk Gençliğinde ve Türk halkında spor ve beden hareketlerine sevgi ve ilgi uyandırmalı bunlar bir kitle hareketi ulusal bir etkinlik haline getirilmelidir, diyen Atatürk daha o zamanlarda sporu her şeyin daha da ötesinde tutmuştu.

Her şeyde olduğu gibi sporda da bilimin ışığından ayrılmamak gerektiğini belirten Atatürk’ün Türk sporuna olan desteğinin amacı herkes tarafından yapılmasını istemesiydi tüm bunların sonucu olarak Türkiye’nin büyük spor Teşkilatı olan Türkiye idman cemiyetleri İttifakı 1922 yılında İstanbul’da kuruldu. Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye Cumhuriyeti 1924 Paris Olimpiyat Oyunları ile en büyük spor organizasyonunda ilk kez temsil edildi.
Türk sporcuları Atletizm, Bisiklet, Eskrim, Futbol, Güreş ve Halter spor dallarında farklı ülkelerden Sporcular ile mücadele ettiler.
Türkiye Cumhuriyeti adı duyuruldu, anlatıldı. Yeni kurulan Cumhuriyetin her alanda başarılı olmasını isteyen Atatürk, spor alanında da yaşadığımız yüzyılımıza imzasını atmıştır.
Ölümünün hemen öncesinde de 20 Haziran 1938 tarihinde çok önem ve değer verdiği Gençlik ve spor için Kurtuluş Mücadelesini başlattığı, benim doğum günüm dediği 19 MAYIS 1919 için 19 Mayısların, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasını kanunlaştırmıştır.

Bu gün sporda elde edilen başarı varsa temelinde GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK vardır.
Kendisini Rahmetle, Özlemle ve minnetle anıyoruz. Mekânın cennet olsun. Ruhun şad olsun.

Share
769 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...