Yetişkinler İçin Telefon Kullanımı
admin vatandas1959@hotmail.com
Genelde telefon ekranı başında fazla zaman geçirip bu durumun herhangi bir olumsuz sonucu olmadığını, işimizi aksatmadığını düşünebiliriz. Birden fazla sosyal medya uygulaması çoğu zaman telefonlarımızda kullanılır. Her ne kadar kontrol biz de olsa da ve istediğimiz zaman telefonu bırakıp hayatımıza dönebileceğimizi düşünsek de telefondaki çoğu uygulama o uygulamada olabildiğince zaman geçirmek üzerine tasarlanmıştır. Yani beynimize sürekli ödül gider. Yeni bir şey görürüz, bir şeyler öğreniriz, birilerinden haberdar oluruz.
Durum masum gibi gözükse de Türkiye akıllı telefon kullanan yetişkin kategorisinde dünya da 5. sırada. Bu çağı yakalamak için güzel bir gelişme olsa da uyum sağlanması için de kişilerin bilgi sahibi olması gerektiği bir durum.
Telefon kullanımıyla ilgili çocukları sınırlandırmamızın sebepleri arasında; dikkat süresini kısaltması, çocuğun günlük hayatı dijital dünyaya göre daha sıkıcı bulması ve sürekli ekran istemesi, haliyle sosyalleşememesi, görmemesi gereken durumlara şahit olması, olumsuz alışkanlıklar edinebilmesi gibi özellikler yer alıyor. Peki yetişkinler ekran kullanım süresine neden dikkat etmeli?
Tıpkı çocuklarda olduğu gibi iletişim ve ilişkiler konusunda kişileri sınırlandırabilir. Özellikle aile ilişkilerinde şimdiki zamanın verimli geçirilmesini önleyebilir. Zorlandığımız durumlardan kaçış olarak kullanılması içe çekilmeye, telefona karşı bağımlılık oluşturulmasına neden olabilir. Ekran kullanımında çoğu yetişkin üretici olmaktan ziyade tüketicidir. Yani akıllı telefonu iş dolayısıyla kullanmak ve işimize destek sunmasından daha çok zaman geçirme olarak başvururuz. Bu durum ilişkileri zedeleyebilir. Çok fazla radyasyona maruz kalmamız bir diğer tehlikedir.
Yetişkinlerde telefon kullanımı nasıl olmalı?
Telefon kullanımı sosyalleşme, eğlenme, bilgi edinme, içerik üretme ve üretilen içerikleri tüketmeye yönelik olabilir. Bunda herhangi bir sorun yoktur. Kullanımda dikkat edilmesi gereken zaman sınırı konulması, zorlandığımız durumlarda telefon kaçış ya da oyalanma olarak görülmemesi önemli olacaktır. Telefondaki uygulamalara yönelik seçici olunmalı, maruz kalacağımız uygulamaları ve uygulamadaki içerikleri görmeyi ya da görmemeyi tercih etmeliyiz.. Uyku saatlerini telefonu bıraktığımız saat olarak ayarlamaktansa uyku vaktinden en az yarım saat önce telefonu bırakmak, sabah güne en az yarım saat sonra telefonla başlamak, uyurken telefonu yastığın altına almak yerine telefonla biraz daha mesafe oluşturabiliriz.
Unutmayalım ki her değişiklik, yenilik beraberinde uyum sağlamayı getirir. Yetişkinler çocuklara göre uyum sağlama konusunda daha zorlanabilirler. Bunlardan birisi de teknoloji kullanımı olacaktır. Teknolojinin hayatınıza yön verme sürecinde kendinize de acımasız davranmadan iyileştirmeler sağlamak faydalı olacaktır.