Son Dakika
Her yıl Aralık ayının ikinci haftasında, 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Yerli Malı Haftası kutlamaları başladı.
Yerli üretime yönelmek ve dışa bağımlılığı artırmak amacıyla düzenlenen Yerli Malı Haftası özellikle okullardaki etkinliklerle kutlanıyor.
Her yıl Aralık ayının ikinci haftasında, 12-18 Aralık tarihleri arasında Yerli Malı yani Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kutlanıyor.
Yerli Malı Haftası, okullarda ve bazı kamu kurumlarında çeşitli etkinliklerle değerlendirilirken, okullarda öğrencilere yerli malı kullanmanın önemi anlatılarak eğlenceli zamanlar da geçiriliyor.
Yerli Malı Haftası’nın kökeni, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlık mücadelesine kadar uzanıyor. 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nde, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde alınan kararlar doğrultusunda yerli üretime yönelmek ve dışa bağımlılığı azaltmak gerektiği temel hedeflerden biri haline geldi.
Bu bilinçle, dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün 12 Aralık 1929’da yaptığı konuşmada ulusal ekonominin desteklenmesi, tutumlu olma ve yerli malı kullanmanın önemine vurgu yapılmıştır. Ancak Yerli Malı Haftası’nın resmi kutlama takvimine girmesi 1946 yılında mümkün olmuştur. Daha sonra 1983 yılında adı “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak değiştirilmiş, ancak halk arasında hâlâ Yerli Malı Haftası olarak bilinmeye devam etmektedir.
Yerli Malı Haftası’nın temel amacı; yerli üretim ve tüketimin önemini vurgulamak, tasarruf bilincini artırmak ve milli ekonomiye destek olmaktır. Yerli Malı haftası boyunca yani 12-18 Aralık tarihlerinde özellikle genç nesillere yerli ürünlerin kullanılması konusunda eğitimler verilir ve farkındalık etkinlikleri düzenlenir.
Okullarda Yerli Malı Haftası olarak düzenlenen etkinlikler kapsamında öğrenciler evlerinden aileleriyle beraber yaptıkları yiyeceklerden veya yerli malı olan meyvelerden okula götürerek hem etkinlik hem de eğlenceli piknik havasında kutlama yaparlar.
Bu kapsamda ilçemizde de her yıl Yerli Malı yani Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası okullarda tam bir şölen halinde kutlanıyor. Öğrenciler Yerli Malı haftası etkinlikleri kapsamında hem yerli malı kullanmanın önemini öğreniyorlar, hem de okula götürdükleri yiyecekler sayesinde yerli malı olan ürünleri tanıma fırsatı bulmuş oluyorlar.
Huriye BARAN- VATANDAŞ
BENZER HABERLER