logo

YENİ NORMAL SÜRECE UYUM


Gülsüm Ceylan
gulsumcansiz1@hotmail.com

Pandemi, hepimizi derinden etkilemiş olsa da unutulmamalıdır ki düzenimiz değişti ve herkes ‘yeni normal’e alışma sürecinde.
Kişiler çevrelerinde bu değişikliklere adapte olabildiklerini düşünüyor ve kendilerini fizyolojik ve psikolojik olarak güvende hissediyorlarsa çevrelerine, varsa çocuklarına destek olma sürecini daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebiliyorlar, çocukların yaşına göre durumu nasıl idare edeceğini belirleyebiliyorlar.
Normalleşme Sürecinde Aile İçinde Çocukların Adaptasyonunu Kolaylaştırabilecek Bazı Uygulamalar:

Rutinler değiştiğinde tüm ailenin özellikle de çocukların uyku düzenleri, yeme/tuvalet alışkanlıkları, kaygı /panik düzeyleri, ebeveynden beklentileri ve duygu durumları değişkenlik gösterebilir.
Bu durumları fark edebilmek için doğal ebeveynlik becerilerinizi kullanmanız ve kendi sınırlarınız dahilinde daha şefkatli ve anlayışlı davranmanız oldukça önemlidir.
Bu zamanlarda maske takmak, hijyen kurallarına uymaya devam etmek gibi sorumluluklarımızı ailecek skeçler oynayarak ya da birlikte resimler çizerek çocuklara anlatmayı deneyebilmek kıymetli olabilmektedir.
Dans, ritim, şarkı, hareket çocukların sinir sistemini düzenler, evde spor egzersizleri yapmak olumsuz biriken enerjilerini atmalarını sağlar. Bunu birlikte yapmak hem tüm aile bireyleri için hem çocuk için faydayı kat kat artırır.
Bununla birlikte yine fiziksel bir etkinlik olarak, çocuğunuzla ve/veya partnerinizle birbirinize masaj yapabilirsiniz. Avuç içleri ve parmaklara hafifçe krem/losyon sürmek iyi bir başlangıç olacak ve güvenli bir atmosfer yaratacaktır.
Çocuklar oyunla ve kahkahayla bağlarını kuvvetlendirirler. Hep birlikte kahkahalar atın. İçinde birlikte gülmek olduğu sürece ne oynadığınızın, yaptığınızın önemi yoktur. Bağlarınız güçleniyor demektir.
Normalleşme ile ilgili kaygı ve korkularımız varsa, bunları bize iyi gelen birine ifade etmek ve konuşmak kendimizi daha iyi hissettirecektir. Hissettiğimiz kaygılarımızın belirli bir düzeyi işlevseldir. Bu kaygılar kendimizi korumamamıza yardımcı olduğundan, gerekli tedbirleri almak üzere endişelerimizden faydalanabiliriz. Bu da süreci daha kolay atlatmamıza yardımcı olacaktır.
Normalleşme sürecine bu olumsuz düşünceleri fark edip bunları sınamak ve bu düşünceleri alternatif ve daha gerçekçi düşüncelerle değiştirebilmek oldukça önemlidir.
Bu zamanlarda bazı belirsizliklerin olması kaçınılmazdır ama bunlara odaklanmaktansa aldığımız tedbirlere odaklanmak kendimizi daha iyi hissettirecektir.
Sosyal mesafeye dikkat ederek mümkün olduğu kadar günlük rutinlerimize dönmek de normalleşme sürecini hızlandıracaktır.
Corona süreci, gelecekte yepyeni gelişmelerle birlikte daha önce karşılaşmadığımız sorunların da olacağını bize tekrar hatırlattı. Bu nedenle, bireyler açısından, yeni dünyada yer edinme, bu dünyaya hazır olma ve fark yaratma açısından; yeni teknolojilere ve koşullara hızlı ayak uydurabilme, adapte olabilme, hızlı algılayabilme ve belirsizliklerle başa çıkabilme yetenekleri daha da önem kazanacak.

Share
427 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...