Son Dakika
Samsun Valiliği yaz aylarında yaşanan üzücü boğulma olaylarına karşı tedbirleri içeren bir genelge yayınladı.
Yaz mevsiminin gelmesiyle, turistler ile vatandaşların, serinlemek, yüzmek veya balık tutmak amacıyla girdikleri sularda yaşanması muhtemel boğulma olaylarının önüne geçilebilmesi amacıyla yayınlanan 30 maddelik genelge yayınlandı.
Samsun Valiliği tarafından yaz mevsiminin gelmesiyle, turistler ile vatandaşların, serinlemek, yüzmek veya balık tutmak amacıyla girdikleri deniz, iç sular, akarsu, göl, baraj, gölet, kanal, su birikintisi, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda yaşanması muhtemel suda boğulma olaylarının önüne geçilebilmesi veya bu tür üzücü olayların asgari seviyeye indirilebilmesi amacıyla yayınlanan 30 maddelik genelgede çeken akıntı mevcut ve/veya kıyı yapısı uygun olmayan, cankurtaran hizmeti bulunmayan riskli ve tehlikeli alanların ‘denize girilmesi yasaklı alanlar’ olarak belirlendiği belirtildi.
İl ve İlçe suda boğulma olaylarını önleme komisyonlarının kurularak çalışmalarına başladıkları belirtilen genelgede;
“İlçe genelinde deniz göl gölet vb. alanlarda sağlık, güvenlik ve sosyal donatılar açısından belirlenen “Yüzme alanları”, “Denize girmenin yasaklandığı alanlar” ve “Denize girilmesi önerilmeyen alanları” kamuoyuna duyurulacağı kaydedildi.
Denize girmenin riskli ve yasaklandığı alanların sınırlarını gösteren uyarı ve ikaz dubalarının konulması belediyeler aracılığıyla sağlanacağı; yüzme alanı olarak belirlenen alanlar dışında kalan yerlerde suya girilmesine kesinlikle müsaade edilmeyeceği belirtildi.
Özellikle hafta sonu ve bayram tatilleri gibi yüzme alanlarında/plajlarda yoğunluk yaşanan dönemlerde kolluk kuvvetleri ve belediye zabıta görevlilerince denetimler artırılacak.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlıklar ve İlçe Belediyeleri tarafından hazırlanacak “Boyunuzu Geçebilir”, “Çeken Akıntı”, “Alkollü Şekilde Denize Girmek Risklidir”, “Yüzme Bilmeden Denize Girmek Tehlikelidir” ve “Kayalıklardan Atlamak Hayati Tehlike Taşır” gibi uyarıcı ibareler içeren broşürlerin; halkın yoğun olarak denize girdiği yerlerde dağıtılması sağlanacaktır.
Tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından boğulma vakalarına dayalı can kayıplarının arttığı dönemlerde insan sağlığı ve can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan alanlara girilmemesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmeler yapılacaktır.
İlçelerimizde imkânlar çerçevesinde paydaş kurum/kuruluşlara iş birliği içerisinde yüzme kursları/programları düzenlenecek ve/veya isteklilere cankurtaranlık eğitiminin verilmesi sağlanacaktır.
Okullarda Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından yüzmeye uygun olmayan yerlerde suya girilmesinin tehlikeleri hakkında eğitimler verilecektir.
DSİ tarafından işletilen veya çeşitli kurum ve kuruluşlara devredilen tesislerin çevresine insan geçişinin engellenmesi amacıyla fiziki güvenlik tedbirlerinin işletmecisi tarafından alınması sağlanacaktır.
Konuya ilişkin yapılan denetimlerde alınan kararlara uymayanlar hakkında işlem yapılacaktır.” İfadelerine yer verildi.
BENZER HABERLER