Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kenevirin merkezi Vezirköprü olacak” açıklamasına rağmen gelişmeler Vezirköprü’nün merkez olmaktan çok uzak kalacağını gösteriyor. İlçemizde gizli kapaklı düzenlenen kenevir toplantılarının dördüncüsü geçtiğimiz pazartesi günü Atatürk İş Merkezi’nde yapıldı.
Daha önce Kültür Merkezi’nde yapılacağı anons edilen toplantının zor koşullarda Atatürk İş Merkezine alınmasından sonra yaşananlar Vezirköprü’de kendir üretiminin ve kendirin merkezi olmaktan uzak olduğunu gösterdi.
Atatürk İş Merkezi konferans salonunda Ziraat Mühendisi Fatmagül Kavut’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya; İlçe Jandarma Komutanı Muharrem Davulcu, İlçe Emniyet Müdürü Serhat Koray Yağcı, İlçe Tarım Müdürü Selman Karayaka ve üreticiler katıldı.
Ziraat Mühendisi Fatmagül Kavut tarafından Kenevirin kullanım tarihçesi, kullanım alanları, kenevir üretiminin ülkelere göre dağılımı, 2014-2018 yılları arasında Samsun genelindeki üretim miktarları, kenevir üretiminin uluslar- arası hukuki boyutları, kenevir üretiminin yetiştirilmesi öncesi alınması gereken izinler konusunda kenevir yetiştirmek isteyen üreticilere bilgi verildi.
Ziraat Mühendisi Fatmagül Kavut; “Kenevir’in konuşulmaya başlamasından itibaren Vezirköprü’nün Narlısaray Mahallesi son iki üç aylık süre içerisinde yazılı ve görsel basında ve sosyal medyada en çok misafir ağırlayan mahalle haline geldi.
Kenevir yaklaşık 16 bin alanda kullanım özelliğine sahip bir bitki. Ancak bu bitkiyi kanser vb. gibi alanlarda uyuşturucu madde olarak kullanamıyoruz. Dünyada en fazla kenevir üretimi konusunda söz sahibi olan ülkesi Fransa’dır. Biz maalesef bu konuda söz sahibi olan ülkelerden birisi değiliz. Biz 1933 yılından beri sadece 29 ilde kenevir üretimi yapan bir ülkeyiz. Aynı Çeltik ve Haşhaş gibi kenevir de ruhsata tabii bir üründür.
Bu üç ürün için üretim yapmak isteyen üreticiler mülki idareden izin almak zorundadır. En son 2016 yılında çıkan genelge ile kenevir üretimi 19 ille kısıtlandı. Kenevir jandarma emniyet ve devlet kontrolünde ekilebilen bir üründür. Ülke olarak uluslar arası anlaşmalarla altına imza attığımız bir ürün. Samsun’un 17 ilçesinde kenevir üretimi yapılabilir. Ancak şunu unutmayın ki her müracaat izin almak anlamına gelmiyor. Kenevir yetiştirmek isteyen biri çiftçi kayıt sistemine 2016 yılından itibaren kayıtlı olmak zorunda. 1 Ocak – 31 Mart arasında kendi kenevirimi yetiştirmek istiyorum diyenler ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapmak zorundayız. Tarlasına ekmek için izin belgesi olmayan çiftçilerin tarlası da sürdürülecek.
Kısacası tarlasına izinsiz olarak bir tek tohum ekenin tarlasına girilecek ve tarlası sökülecek. Geçen sene yapılan inisiyatif bu sene olmayacak. 30 Mart tarihine kadar üretim izni için ilçe tarım müdürlüklerine dosya açtıran çiftçiden şunlar istenecek. ÇKS Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Üretim yapacağı yerin tapu fotokopisi, Adli Sicil Kaydı. 28 dönüm tarlada kenevir ekeceğim diyerek tarlasına 17 dönüm ekim yapan üretici o tarlanın sürüleceğini bilsin. Kenevir ekecek olan kişinin herhangi bir ceza almamış olması gerekiyor. Kenevir ekimi yapıldıktan sonra jandarma ayda bir kere gidiyor, ilçe tarım her hafta kontrol ediyor. Beni görmeden kontrol yapılamaz diye bir yanılgıya sakın düşmeyin.”dedi. Sunum sonrası soru cevap kısmının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Basın neden çıkartıldı?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarla Bitkileri ve Kenevir toplantısında üretici adaylarına üretim yaparken nasıl zorlanacakları anlatıldı. Ruhsat almanın zorlukları ve üretim aşamasında yaşanacak sıkıntılar anlatıldıktan sonra toplantıda ne konuşulacaksa BASIN dışarı çıkartıldı.
Bu saatten sonra toplantıya katılanlardan öğrenilenler ise daha acı.
Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisi Fatmagül Kavut’un ifadelerinde kenevirin toplanması için Samsun’da kooperatif kurma çalışmalarının başlatıldığı ve Bafra’da da işleme tesisi için çalışmaların başladığını söylemesi üzerine bir kısım üreticinin tepki vererek toplantıyı terk ettiği belirtildi.
Üreticiler; “toplantı boyunca kendir üretiminin zorluğundan ve ruhsat alımının ve üretimin sıkıntılarında bahsederek sanki bize ekmeyin diyen yetkililer, son olarak işleme ve toplama merkezlerinin Vezirköprü olmayacağını söyleyince dayanamadık” ifadelerini kullandılar.
Toplantıyı terk ettiklerini ifade eden Vezirköprü çiftçisi bu şekilde Vezirköprü’de bırakın merkez olmayı kenevir ekiminin bile olmayacağını ifade ediyorlar.
Kenevir İçin Yeterli Altyapıya Sahip Miyiz?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Ocak’ta Samsun’a gelerek gerçekleştirdiği aday tanıtım toplantısı sırasında AK Parti Vezirköprü Belediye Başkanı ve yeni dönem adayı İbrahim Sadık Edis’i yanına davet ederek “Kenevirin Merkezi Vezirköprü Olacak” sözü gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.
Edindiğimiz bilgilere göre 2018 yılından bu yana ilçemizin Narlısaray Mahallesinde 27 kişi tarafından toplam 115 dönümlük arazi üzerine ekilen kenevirin üretimini gerçekleştiren 8 çiftçi ise bu işte girişimci olan kişilere suya yatırma işlemi gerçekleştirmeden topladığı kuru sapların kilogramını 3.25TL’den sattı. Bununla birlikte de geriye kalan kenevir lifi miktarının ise 7 ton olduğu ve bu liflerin de şu an itibariyle ellerinde var olduğu belirtildi.
Kenevirin üretiminin edinilen bilgilere göre artırılarak Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun İl Tarım Müdürlüğü ortaklığında tohum artırımına yönelik çiftçilerle protokol imzalandığı öğrenildi.
Kenevir’in gündeme gelişiyle birlikte ikinci bir tartışma konusu ise Vezirköprü Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde çalışan personel sayısının bu iş için yeterli olup olmayacağı oldu. Bünyesinde 4 veteriner hekimle 8 bin çiftçiye hizmet veren İlçe Tarım müdürlüğüne bu iş için yeterli sayıda çalışan ve bu yoğunluğu kaldırabilecek bir binanın biran önce yapılabilmesi için gereken girişimlerin yapılması bekleniyor.
BENZER HABERLER