logo

Vezirsuyu Tabiat Parkı ve Kanyon değerlendirilemiyor!

Vezirsuyu Tabiat Parkı ve Kanyon değerlendirilemiyor!

Samsun Milletvekili, İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta:

Vezirsuyu Tabiat Parkı ve Kanyon değerlendirilemiyor!

Samsun Milletvekili Dr. Erhan Usta geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda Samsun’da kişi başı milli gelirin düştüğünü ve ileri teknoloji medikal sektör kümelenmesinin değerlendirilemediğini kaydetti.
Usta, Samsun’da turizmin de potansiyel olarak hak ettiği noktaya gelmediğine işaret ederek Samsun’daki diğer turizm alanlarıyla birlikte Vezirköprü’deki Vezirsuyu Tabiat Parkı ve Şahinkaya Kanyonu’nun yeterince değerlendirilemediğini iddia etti.

Samsun Milletvekili, İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta; Samsun’un sanayi, turizm, sağlık ve medikal sektörlerindeki potansiyelinin yeterince değerlendirilmediğini belirtti.
Dr. Erhan Usta; Samsun’un Türkiye milli hasılasından aldığı payın 2010 yılında yüzde 1,24 iken 2023’te yüzde 1,12’ye düştüğünü ve Samsun’da kişi başına düşen gelirin Türkiye ortalamasının altında kaldığını vurguladı. Ayrıca, şehrin sanayi, turizm ve tarım potansiyelinin doğru politikalarla daha verimli kullanılabileceğini ifade etti.
Samsun Milletvekili Dr. Erhan Usta, Samsun’un turizm konusunda hak ettiği noktaya gelmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı. Dr. Erhan Usta, Karadeniz’in cazibe merkezlerinden biri olabilecek Samsun’a yeterli yatırım yapılmadığını ve doğal miras alanlarının değerlendirilemediğini ifade etti.
Dr. Erhan Usta: “Kuş Cenneti, Kızılırmak Deltası, Vezirsuyu Tabiat Parkı, Vezirköprü Kanyonu, Amisos Tepesi, Havza Kaplıcaları ve Lâdik Kayak Merkezi gibi onlarca turizm potansiyeli olan güzellik varken harekete geçilmiyor.”
Dr. Erhan Usta, sahil kesimlerindeki yanlış yapılaşma, çevre kirliliği, yeşil alanların tahribatı ve tarihi eserlerin korunamamasının Samsun’un çekiciliğini azalttığını dile getirdi. Turizm tesislerinin kapanmasının, sektör sermayesinin küçülmesine neden olduğunu ve bu durumun turizm çalışanlarını da olumsuz etkilediğini vurguladı.
Dünya genelinde uluslararası turistlerin yüzde 37’sinin kültür turizmi amaçlı seyahat ettiğini hatırlatan Dr. Erhan Usta; turistlerin tercihi açısından bakıldığında, Samsun’un içinde barındırdığı zengin tarihsel doku, etnik miras ile önemli cazibe merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Dr. Erhan Usta; bölgede turizm yapısı içerisinde planlanacak yatırım çerçevesinin belirlenmesi ve etkili tanıtım/pazarlama stratejileri ile bölgesel markalar oluşabileceğini ifade etti.
Samsun Milletvekili, İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Erhan Usta, medikal sektörde dışa bağımlılığının yüksek olduğunu ve bu durumun cari açığı artıran önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. Dr. Erhan Usta, pandemi döneminde medikal sektörün stratejik öneminin daha net anlaşıldığını ve Türkiye’nin bu alandaki üretim kapasitesini artırması gerektiğini ifade etti. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte gelecekte tıbbi cihaz ve medikal ürünlere olan ihtiyacın daha da artacağını belirten Usta, Samsun’un bu alanda bir kümelenme merkezi haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Erhan Usta, Samsun’un medikal sanayi alanında öncü şehirlerden biri olmasına rağmen, sektörün desteklenmediğini ve yeterli yatırımı alamadığını vurguladı.
Samsun’da ileri teknolojiye dayalı tematik bir endüstri bölgesi kurulmasının öncelik haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Erhan Usta, bu konuda daha önce TBMM’ye kanun teklifi verdiklerini ancak somut bir adım atılmadığını ifade etti. Medikal sektörün Samsun’da güçlü bir altyapıya sahip olmasına rağmen gerekli desteği alamadığını belirten Dr. Erhan Usta, doğru politikalarla bu alanda hem Samsun’un hem de Türkiye’nin çok daha ileri bir noktaya taşınabileceğini söyledi.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, ülkemizde ikamet eden yabancı nüfus bir önceki yıla göre 89 bin 996 kişi azalarak 1 milyon 480 bin 547 kişi oldu. Bu nüfusun %48,3’ünü erkekler, %51,7’sini kadınlar oluşturdu.
Vezirköprü azalmaya devam ediyor
Ülke nüfusu artarken Vezirköprü’nün nüfusu ise azalmayı sürdürüyor.
2007 yılında 107 binin üzerinde olan Vezirköprü nüfusu bu tarihten sonra her yıl azalmaya devam etti.
2022 yılı verilene göre 90 bin 308 olan ilçe nüfusu, açıklanan 2023 yılı verilerine göre 90 bin 388 olmuştu. 2024 yılında da nüfusu azalan Vezirköprü’de artık 88 bin kişi yaşıyor. Vezirköprü nüfusu Bayburt (83 bin 676) ve Tunceli (86 bin 672) nüfusundan fazla olsa da azalmaya devam etmesi ilçe ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor.
Karma OSB umut olacak mı?
Vezirköprü’de özellikle istihdam alanlarının yetersizliği nedeniyle genç nüfusun göç ettiği ileri sürülürken, nüfusun azalmasının önüne geçilmesi için özellikle Karma Organize Sanayi’ye büyük umut bağlanmış durumda.
Tarım ve hayvancılık ilçesi olduğu öne sürülen Vezirköprü’de tarımdan para kazanamayan özellikle genç nüfusun inşaata çalışmak için gurbete gittikleri ve gidenlerin önemli kısmının da artık geri gelmediği kaydediliyor.
Samsun nüfusu arttı
Açıklanan verilere göre; 2023 yılında 1 milyon 377 bin 546 kişi olan Samsun nüfusu, 2024 yılında 1 milyon 382 bin 376 kişiye yükseldi. Samsun’un ilçelerinden Atakum, İlkadım, Bafra, Çarşamba ve Canik’in nüfusları ise artış gösterdi.

Ali SEZGİN- VATANDAŞ

 

Share
269 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?