30 Mart 2014 seçimlerinde Vezirköprü de diğer ilçelerle birlikte Samsun Büyükşehir’e bağlı daha doğrusu bütünşehir içerisinde yer aldı.
O zaman bu yeni sistemin özellikle Vezirköprü gibi ilçelerde işe yaramayacağını iddia etmiştik.
‘Umarız yanılırız’ demiştik. ‘Umarız biz yanılırız; köylü ve tarım sektörü bu işten zararlı çıkmaz’ (Merak edenler için; 29 Mart 2014 tarihli Yeni dönem kaybettirir mi? başlıklı yazı)
Meralar için Av. Faik Çamurcu ile görüşmüştük. Çamurcu, dışarıdaki köylerde köy tüzel kişiliğine ait yerlerin kurulan derneklere aktarıldığını ve bu şekilde köylerin elinde kaldığını, Vezirköprü’de bu konuda uyarı olmadığı için kaybın yaşanacağını aktarmıştı.
Seçimlerden sonra mahalle olan köylerin meraları önce Büyükşehir’e, ardından da bir kısmı Vezirköprü Belediyesi’ne geçti.
Vezirköprü Belediyesi bu tarlaları kiralamak için ihaleye çıktı. O gün o ihaleye giren vatandaşlarımız, bugün meralarımız elimizden gidiyor diyerek feryat ediyorlar.
Yine zaman zaman dedik ki, su gibi kanalizasyon gibi işler ilçe belediyesinde kalmalı. Samsun’dan 110 km uzaklıktaki Vezirköprü’nün 80 km uzaklıktaki mahallelerine hizmet götürmek zor olacaktır. Hem maliyeti hem de siyasi olarak bu iş yürümez.
Vezirköprü’de özellikle köylerde vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nden ve aldıkları hizmetlerden şikayet ettiler ve ediyorlar.
2002 yılından sonra 6 ay suyu akmayan bir Vezirköprü merkez vardı. Memurlar (yani kaçabilecek durumda olanlar) Vezirköprü’den tayinlerini istemeye başlamışlardı.
2009’dan sonra su sorunu Vezirköprü’de neredeyse kalmadı. Susuzluğu unutmuştu Vezirköprü.
2014’te Büyükşehir’e başlanıp SASKİ ile işler yürütülmeye başlanınca Vezirköprü yeninde susuzlukla tanıştı.
Bugün geldiğimiz noktada susuzluk üzerine yapılan açıklamalar vatandaşları tatmin etmiyor.
Bununla birlikte bir de musluklardan akan suların kullanılmaması gerektiği anonsu yapılınca işlerin iyice çığırından çıktığı aşikar hale geldi.
Merkez nüfusu gittikçe büyüyen Vezirköprü’de eğer düzgün önlemler alınmazsa her yaz giderek büyüyen sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalınacaktır.
Hemen yanımızdaki komşu ilçemiz Havza’da su arıtma tesisinin varlığı Vezirköprü’de ise olmaması büyük eleştiri alıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili ne yapacak bunu göreceğiz.
Ancak 2014 yılında dağıtılan kitapçıkta yer aldığı kadarıyla (o tarihin rakamlarıyla) yaklaşık 130 milyon lira daha fazla para alacak olan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarihi Vezirköprü’ye bundan payını ayıracak gerekli işleri yaparak ilçeyi yeninde suyla buluşturacaktır.
Yoksa yine umutlarımız hayal olarak mı kalacak?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları
06 Kasım 2024 Köşe Yazıları
02 Kasım 2024 Köşe Yazıları