logo

Vezirköprü’de SİT laneti..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Bekir Özata’nın Belediye Başkanı olduğu yıllardı.
Bir grup genç öğrenci ile birlikte Vezirköprü’ye gelenler eski evleri gezerek SİT alanı (korumaya alınacak alan) olabilecek tarihi mekanları işaretliyor ve kayıt ediyorlardı.
O zaman mahallelerde çokça itiraz duymuştuk.
Evin penceresinde cumba var, SİT alanı. Ahşap kirişler var, SİT alanı. Eski yapıyı andırıyor, SİT alanı.
Velhasıl ciddi hiçbir inceleme olmadan, 1943 depreminden sonra yapılmış, o zaman için 50 yıllık bile olmayan evler SİT alanı olarak işaretlendi.
Peki işaretlendi de ne oldu? Vezirköprü’nün bu birazı az, birazı çok eski evleri resmen lanetlendi.
Çünkü o tarihten sonra, Vezirköprü’de SİT alanı olarak belirtilmiş evlerin ne tamiratına izin verildi, ne yapılmasına.
Çünkü, bu evlerin tamiratı için Trabzon’a Anıtlar Kurulu’na giderek resmi izin alınması gerektiği söyleniyordu. İddialara göre izinsiz ‘çivi çakmak’ yasaktı.
Devlet bu evlerde oturanların evlere bakmasını yasaklamıştı yani. Ancak büyük bir sıkıntı daha vardı, Anıtlar Kurulu buralara kendisi de bakmıyor, bu sözde tarihi evlerin yaşaması için hiçbir adım atmıyordu.
Oysa ki, Ordu’da bazı SİT alanındaki evlerin %80’e kadar hibe verilerek aslına uygun şekilde yapıldığı haberleri o günlerde vardı.
Aradan neredeyse 25 yıldan fazla geçti.
Bugün gelinen noktada aradan geçen bunca yıla rağmen en ufak bir değişiklik yok.
Vezirköprü’nün merkezdeki bazı bölgeleri bu yüzden harabe şekilde duruyor.
Köprülü Mehmet Paşa Camii karşısındaki bina olsun, Çifte Hamamın karşısındaki bina olsun. Daha birçok yer.
Hem etrafa tehlike saçıyorlar, hem de harabe görüntüleriyle ilçeye yakışmayan bir şeklide duruyorlar.

Fatih Sultan Mehmet ilk kez 12 yaşında tahta oturduğunda bunu fırsat bilen Haçlı Ordusu Tuna’yı geçerek Osmanlı topraklarına saldırıya geçmişti.
Fatih, babası 2. Murad’a mektup yazarak şöyle demişti: “Baba eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz, yok eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz”

Anıtlar Kurulu, bu evlerin sahibi siz iseniz gereğini yapınız, yok mülk sahipleriyse rahat bırakın onlar istedikleri gibi yapsınlar.

Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz dayım Uğur Kaptanoğlu’nun cenazesinde bizleri yalnız bırakmayan dostlarımıza teşekkür ederim.

Share
442 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...