Vezirköprü Ziraat Odası tarafından toprakta bulunan bitki, besin maddesi miktarını belirleyerek o toprakta yetiştirilecek bitkilerin ihtiyaç duyduğu gübre cinsi ve miktarını ortaya çıkarmak amacıyla ücretsiz olarak toprak analizi yapılmaya başlandı.
Kurum binası altında bulunan yerde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya; “Üreticilerimizin artan girdi maliyetleri hususunda yapacağı en güzel hareket var olan kaynakları daha dikkatli ve daha bilinçli olarak kullanmaya çalışmak olacaktır. Bu noktada doğru gübre seçimi, doğru miktarda gübre kullanımı ve zamanında uygulama çok önemlidir.” Dedi.
Başkan Kaya; “Toprak analizi edilmeden gübre kullanılırsa bitkilerin ihtiyaçlarından az gübre kullanılırsa, bitki yeterince gelişemez, verim azalır. Bitkilerin ihtiyacından fazla gübre kullanılabilir. Bilinçsiz bir şekilde fazla atılan gübre ziyan olur. Bitki ve toprağa zararı olur. Yanlış gübre kullanılırsa da ürün azalır. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Beklenen fayda sağlanamaz.” İfadelerini kullandı.
Toprak analizinin nerelerden alınmayacağı konusuna değinen Ziraat Mühendisi Fatih Atik ise; “Önceden gübre veya kireç atılmış yerlerden, Hayvan gübresi yığılan yerlerden, Harman yeri ve hayvan yatmış yerlerden, Sap, kök ve yabani otların yakıldığı yerlerden, Tarlanın çukur ve tümsek yerlerinden, tarla hudutları ve yakınlarından, Ağaç altlarından, dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlardan, Sıraya gübreli ekim yapılan mahsullerde sıra üstlerinden toprak örnekleri alınmaz.” Şeklinde konuştu.
Atik; “Toprak analizi, Aynı tarla içinde aşağıda belirtilen değişiklikleri gösteren yerler varsa her alan için ayrı ayrı toprak örneği alınır. RENK (Aynı tarladaki koyu, açık gri, gri, kırmızı vs. gibi renk farklılıklarının bulunduğu yerlerden), EĞİM (Taban ve yamaçta bulunan yerler), YÖN (Kuzey, güney, doğu, batı kısımları), A. TOPRAĞIN BÜNYESİ (Kumlu, tınlı, killi vs.), TOPRAĞIN DERİNLİĞİ [Derin, orta ve yufka), TABİİ BİTKİLER (Otlu, otsuz VS.), VERİM FARKI (Değişik cins ve miktarlarda ürün kaldırılan kısımlar), GÜBRE FARKI (Değişik gübreleme yapılan yerler ve gübresiz kısımlar), TOPRAK İŞLEME FARKLILIĞI (Değişik toprak işleme, farklı çapalanan ve sulanan kısımlar)”dan toprak örneği alınabilir.” Dedi.
Ziraat Mühendisi Fatih Atik; “Toprak örnekleri ekimden veya gübre kullanım tarihinden 1.5-2 ay önce alınmalıdır. Numune alınan toprak tavda olmalı; çok kuru, yağışlı ve donlu dönemlerde numune alınmamalıdır. Tarla bitkileri için her ekim döneminden önce toprak örneği alınarak tahlil ettirilir. Çok yıllıklarda ise, aynı arazi için birkaç yılda bir(4-5 yıl) toprak örneği alınarak tahlil yaptırılabilir.” İfadelerine yer verdi.
Toprak örneğinin ne ile ve nasıl alınacağı konusunda da bilgi veren Atik; “Tarlada önemli değişiklikler gösteren yerler ayrı birer kısım olarak kabul edilir. Bu kısımların her birinden ayrı ayrı birer karışık örnek alınmalıdır. Tarlanın her tarafı aynı özelliğe sahip olsa bile 40 dekardan (dönüm) büyük ise bir tek toprak örneği yeterli değildir.
Örnek almak için birçok aletler kullanılabilir. En kullanışlı olanlar toprak burgusu ve sondasıdır. Bu aletlerin bulunmadığı hallerde toprak örneği bahçe küreği (bel) ile alınabilir.” İfadelerini kullandı.
Atik açıklamasının devamında ise; “bitkileri ve sebzelerin bulunduğu toprak yüzeyindeki bitki artıkları el veya kürekle hafifçe temizlenir ve v şeklinde çukur açılır, çukurun düzgün tarafından takriben 3-4 cm kalınlığında 30 cm’lik toprak dilimi, üst toprak atılmadan alınır.
Numunelerin toplanmasında ve karıştırılmasında metal ya da galvanize kova yerine plastik kovalar kullanılmalıdır. Tarlanın büyüklüğüne göre 10-15 yerden araziyi temsil edecek şekilde alınan toprakların tamamı temiz bir bez veya naylon üzerine serilir, iyice karıştırılır, kesekleri ezilir, bitki ve taş parçalan ayıklanır. Daha sonra bu karışımdan 1 kg kadar toprak temiz bir torbaya konulur, üzerine gerekli bilgileri yazılan 2 etiketten biri torbanın içine diğeri torbanın ağzına bağlanarak tahlil için laboratuara gönderilir.
Ancak numunenin naylon poşete konulması halinde fazla nemin uçması ve etiketin zarar görmemesi için birkaç yerinden delik açmaya ve ayrıca etiket bilgilerinin silinme riskine karşı kurşun kalemle yazılmasına itina gösterilmelidir.” Şeklinde konuştu.
Bağ ve meyve bahçelerinden örnek alınması konusunu da belirten Ziraat Mühendisi Fatih Atik; “Meyve bahçelerinde numune, ağaç taç izdüşümünden, bağ alanında ise kök akşamına yakın sıra aralarından bahçe veya bağı temsil edecek sayıda alınmalı ve kök seviyesine inilmelidir.
Bunun için bağ ve meyve bahçelerinin gübrelenmesinde tesis yılında 0-20 cm, 20-40 cm, 40-60 cm; tesisten sonra ise hiç değilse 0-20 cm, 20-40 cm derinlikten numune alınır; aynı derinlikten alınan numuneler karıştırılarak her bir derinlikten elde edilen karışımdan 1 ‘er kg kadar toprak bez ya da naylon torbalara konulup, yıllık bitkilerde olduğu gibi etiketlenerek tahlile gönderilir. Ağacın cins ve yaşına göre bu derinlikler artırılıp azaltılabilir.” İfadelerini kullandı.
Ziraat Mühendisi Fatih Atik; “Unutmayınız usulüne uygun olarak alınmayan toprak örnekleri hatalı sonuçlar verir. Toprak tahlili ekimden / dikimden ve gübrelemeden 1,5 – 2 ay önce yapılmalıdır ki tahlil sonuçları zamanında elinizde olsun. Analiz raporuna göre gübre
kullanıldığında karlı bir üretim yapmış olursunuz.” Dedi.
BENZER HABERLER