Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü’nün başarılı Müdürü Meryem Burçin Irmak ile uzun zamandan beri aklımızda olan soruları sorduğumuz güzel bir röportaj gerçekleştirdik.
Geçtiğimiz haftalarda vatandaşlardan gelen ağaçlar kuruyor şilayetlerinden Vezirköprü’de kesimlerden kaynaklı olarak ormanlık alanlar azalıyor mu? sorularımıza büyk bir yalınlıkla cevap verdi Sayın Irmak.
Öncelikle ilçe genelinde ağaçlarda meydana gelen kurumaları sorduk kendisine. Sayın Irmak, özellikle iğneli türlerde ve baraj kenarlarındaki ağaçlarda (düşük rakımlı) meydana gelen bir kurumayı gözlemlediklerini söyledi. Bize gelen şikayetlerde Köprübaşı, Elaldı, Tepeören hattı ve Çalköy ile başlayıp yukarılara doğru giden kurumayı sorduk. Irmak:
Bu kurumalar maalesef fizyolojik kurumalar. Dünyanın sıklıkla bahsettiği küresel ısınmanın bir sonucu olarak özellikle yer altı su kaynaklarımızın azalması sonucu meydana geliyor. İşin üzücü yanı bu kurumaya karşı elimizden gelen bir işlem yok. Sadece ormanlarımızı koruyabilmek amacıyla, kuruyan ağaçları bir an önce keserek zararlı böceklerin üremesini engellemeye çalışıyoruz. Bu alanda elimizden geleni yapıyoruz. Dedi.
17 km. üzerinde yeni yol açtık..
Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü olarak çalışmalarının hızla sürdüğünü belirten Irmak,
Vezirköprü’de tüm şefliklerimizin kadrosunu doldurduk. Personel sıkıntımızın olmaması çalışmalarımızda bize önemli katkı verdi. 2021 programımızın %65’ini şimdiden tamamlamış durumdayız. Orman köylümüz de bu çalışmalarımızın sonunda ciddi bir gelir elde etti. Şu an itibariyle orman köylümüze dağıtılan para 10 milyon liranın üzerindedir. Yılbaşından bu yana 17 kilometrenin üzerinde yeni yol açtık. Buna ek olarak sanat yapılarımız var. İşletme olarak gayet iyi durumdayız.
Ağaç kesimi fazla mı?
Vezirköprü’nün özellikle Kunduz tarafında ormanda kesilen ağaç miktarının çok fazla olduğu iddialarını sorduğumuz Irmak:
Ağaçlarda seyreltme çalışması yapıyoruz. Bazen fazla kesim yapıldığı ile ilgili haberler çıkıyor. Hatta “kesim değil ağaç katliamı” diyenler bile oluyor. Seyreltmenin amacı şudur; tarımla uğraşanlar bilir, sık dikerseniz ürünü daha az alırsınız. Ama seyrek diker ve diktiğiniz fidelerin fazla dallarını alırsanız daha iyi ürün verir. Ağaçlar da buna benzer. Ağaçları çok sık bırakırsanız çapına genişleyemezler. Gidebildiği kadar boyuna gider ve bir süre sonra da durur. İncelmeye başlar, sonra da kar veya rüzgarla kırılmaya başlarlar. Biz ağaçların alıştıkları ortamdan birden çıkarmamak için önce az gittikçe daha fazla açma yaparak nefes almalarını sağlarız. Sahaya 5 yılda bir gireriz. Bu çalışmaların sonucunu da bir yılda görürüz. Kunduz yolunda bizim çevirdiğimiz alanlar var, görebilirsiniz. Bakım yapılan ve yapılmayan alanlar. Aradaki farkı, çap gelişimini siz de görebilirsiniz. Kesimler rastgele yapılmaz, bizim planlarımız dahilinde yapılırlar. Plan dışında kesim yapılırsa hakkında tahkikat başlatırız. Gençleştirme bizim için önemlidir. Ağaçlar gençleşsin ve etrafı açık olursa daha iyi çatı yapıp, kozalak üretimi artar. Bu sayede yeni fidanlar daha güçlü olurlar. Bizim derdimiz devamlılık sağlamak. Bu yüzden istikbal ağacı dediğimiz güzel ağaçları bırakırız.
İşaretli ağaçlar kesilecek mi?
Ormanlarda birçok ağacın işaretlendiğini ve bu yüzden vatandaşların “bu ağaçların hepsi mi kesilecek?” endişesine kapıldığını söylediğimiz Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Meryem Burçin Irmak:
Genellikle kesilecek ağaçlar işaretlenir. Ancak biz istikbal ağaçlarını işaretliyoruz. Bu sayede bu ağaçlara daha dikkatli davranmak gerektiğini işaretlemiş oluyoruz. Bu ağaçlara dokunulmaz. Hatta işaretli ağaç kesildiğini görürseniz bize haber verin, işlem yapalım. En iyileri bırakıp sahaları açıyoruz. Ağacına göre; sarıçamı daha fazla açarız mesela. Fidanlar gelişmeye başlayınca ışık ister, yeninde açma yaparız. Yoksa tüm emekleriniz boşa gider. Biz orman gençleştirmeyi sağlayacak şekilde müdahale ederiz. Sizin açılmış olarak gördüğünüz yerlerde açma işlemi yapıyoruzdur, ya da gençleştirme için ayırmışızdır. (Sürecek)
BENZER HABERLER