logo

Vezirköprü Belediye Meclisi’nde onaylandı: 137 köy Kırsal Mahalle oluyor!

Vezirköprü Belediye Meclisi’nde onaylandı: 137 köy Kırsal Mahalle oluyor!

Tüzel kişiliklerini kaybederek Vezirköprü Belediyesi’ne katılan köylerden 137’sinin kırsal mahalle olması kararı Vezirköprü Belediye Meclisi’nden geçti.
Kasım Ayı toplantısında 132 mahallenin mahalle ya da kırsal mahalle olması için komisyona gönderilmişti. Aralık ayı toplantısında alınan kararla komisyondan gelen 137 köyün kırsal mahalle olması yönünde karar oy birliği ile kabul edildi.

Tüzel kişiliğini kaybederek Vezirköprü Belediyesi’ne katılan köylerden 132’sinin Kırsal Mahalle olmaları için Belediye Meclisi’nde başlatılan çalışmalar sonuçlandı.
Daha önce 132 olan mahalle sayısı 137’ye yükseldi.
Belediye Meclisi’nden geçen kararla, Kırsal Mahalle olacak köylerin emlak vergisi muafiyeti ya da %50 indirimi, inşaat harcı ve imarla ilgili harçlar alınmaması, içme suyu bedellerinde büyük indirimler gibi bazı maddelerden yararlanabileceği avantajlardan Vezirköprü’deki 137 köy yararlanabilecek.

Daha önce 6360 Sayılı Kanunla kaldırılan köy tüzel kişilikleri Belediyelere katılmıştı. Kanunla Vezirköprü’deki köylerin tamamı tüzel kişiliğini kaybederek Vezirköprü Belediyesi’ne katılmış ve mahalle olmuşlardı.
Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na eklenen ek maddeyle köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırlarında kalan sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri özellikler dikkate alınarak ilgili belediye meclisi kararıyla ve teklifiyle Büyükşehir Belediyesi’nin de 90 gün içinde alacağı kararla kırsal yerleşim yeri özelliği taşıyan mahalleler kırsal mahalle kabul edileceklerini duyurmuştuk. Vezirköprü’de de Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısında 132 mahallenin kırsal mahalle olması için çalışma başlatılmıştı. İmar komisyonundan gelen teklifle 137 mahalle olarak belirlenenlerin kırsal mahalle olmaları için Büyükşehir Belediyesi’ne sunuldu.
Komisyondan gelen raporda; “Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup kanun ve yönetmeliğin belirlediği sosyo-ekonomik durumu, imar durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri kriterlerin dikkate alındığı, Kırsal Mahalle tespitine göre Vezirköprü ilçesinde 137 mahalle kırsal mahalle tanımına uygun olduğu belirlenmiştir.” Dendi.
Kırsal Mahalle tespitine ilişkin yapılan değerlendirme sonucuna göre; Ağcayazı, Ağcaalan, Ahmetbaba, Alan, Alanbaşı, Alancık, Alanşeyhi, Altınkaya, Arıca, Avdan, Aydoğdu, Aydınlı, Ayvalı, Bahçekonak, Bahçesaray, Bakla, Başalan, Başfakı, Bayram, Bektaş, Belalan, Beşpınar, Boğa, Boğazkoru, Boruk, Burhaniye, Büyükkale, Çal, Çaltu, Çalman, Çamlıca, Çamlıdere (eski Danabaş), Çamlıkonak, Cebeli, Çekalan, Çekmeden, Çeltek, Çorakdere, Darıçay, Darıçayalanı, Devalan, Duruçay, Elaldı, Elbeği, Elmalı, Esen, Özesentepe, Esenyurt, Göllüalan, Gömlekhisar, Güder, Güldere, Hacılı, Halilbaba, Halkahavli, Hayranlı, İmircik, İncesu, İnkaya, Kabalı, Kadıçayırı, Kadıoğlu, Kapaklı, Kapaklıeşme, Kaplancık, Karacaören, Karabük, Karadoruk, Karaköy, Karanar, Karapınar, Karkucak, Karlı, Kavakpınarı, Kılıçgüney, Kıranalan, Kıratbükü, Kırma, Kızılcakoru, Kızılkese, Kocakaya, Kocalı, Köprübaşı, Kumral, Özkuruçay, Kuşçular, Kuyaş, Kuyumcu, Küçükkale, Kületek, Mahmatlı, Melikli, Meşeli, Mezrea, Orta, Oruç, Ovacık, Oymaağaç, Öğürlü, Örencik, Özyörük, Paşa, Pazarcı, Samukalan, Samur, Saraycık, Sarıalan, Sarıdibek, Sarıyar, Soğucak, Sofular, Susuz, Şentepe, Tahtaköprü, Taşlıyük, Tatarkale, Teberük, Tekkekıran, Tepeören, Türkmen, Yağınözü, Yağcı, Yarbaşı, Yeniçelik, Yenidüzce, Yeşiltepe, Yolpınar, Yukarınarlı, Yurtdağı, Yörükçal, Habibfakı, Sırbaşmak Mahalleleri ile ek olarak Narlısaray, Saraylı, Göl, Göl Yeni ve Özgüney Mahalleleri de dahil olacak şekilde 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na eklenen 16/10/2020 tarihli ve 7254 Sayılı Kanunun EK3 Maddesi doğrultusunda vasıflarının Kırsal Mahalle olarak belirlenmesine Belediye Meclisinin 1 Aralık 2021 tarihli toplantısında yapılan oylama sonucu üyelerin tamamının müspet oyları ve oybirliği ile karar verildi.

Kırsal Mahalle’nin avantajları neler?
Kanun uyarınca; “Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanır. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz.
6831 sayılı Orman Kanununun ek 17 nci maddesi hükümlerinden yararlanan yerler; kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenmesi halinde bu madde hükümlerine aykırı olmayan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam ederler.” Denmektedir.
5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na eklenen madde doğrultusunda 132 mahallenin vasıflarının Mahalle ya da Kırsal Mahalle olarak yeniden belirlenmesi için imar komisyonuna havale edilmesine Belediye Meclisinin 03.11.2021 tarihli toplantısında işaretle yapılan oylama sonucu üyelerin tamamının müspet oyları ve oybirliği ile karar verildi.

Share
373 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?