logo

Vakıf Malları’nın garip kiracıları..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Kapıdan içeri giren bir dostumuz hemen konuya giriyor:
“Kale Hamamı kasıtlı olarak açılmıyormuş, doğru mu?”
“Kastını bilmem ama açılmadığı ortada, hem de uzun zamandır.” Dedim ve ekledim.
“Vakıfların doğru dürüst kiraya verdiği bir yer var mı?”
Sadece Kale Hamamı değil, en gözde tarihi mekanlarımızdan Taşhan’ın da kiralanalı 3. yıla girmesine rağmen halen kapalı olduğunu unutmayalım.
“Peki niye açılmaz?”
Vezirköprü’de Vakıflar deyince doğal olarak ilk aklımıza gelen Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy. Hemen her olayı O’ndan biliriz. Vakıf mallarının kiraya verilmesi, restorasyonu, el değiştirmesi, ihaleleri..
Genel Müdür yardımcısı olmak kolay değil, siyaseten iktidar cephesinden milletvekilliği için çalışmalarını da biliyoruz.
Bütün bunların yanı sıra, Vezirköprü’den ender çıkan üst düzey bürokratlarımızdan biri olmak da zor. Üstelik ısrarla Vezirköprü ile bağınızı kesmeden, gelen gidenle ilgilenmek ve kapınızı her çalanla muhatap olmak da kolay değil.
Bunları yapıp kendinizi unutturmadan makamınıza sahip çıkarsanız biz de size sorarız.
Vezirköprü’de kötü olan hiçbir işi üstlenmeyip, iyi olacağı düşünülen ve arada sıra da olan işleri herkesin sahiplenmesi sık rastlanan bir durum.
Basit örnek verelim, yol derseniz Karayolları yapmamış olur, hastanenin durmasının sebebi kötü müteahhit firmalardır. Ama bir gün bu işler biterse “uzun süren çalışmalarımız sonunda başardık” olacaktır.
Vakıfların Vezirköprü’deki Taşhan ve Kale Hamamı başta olmak üzere kiraya verdikleri yerlerde garip ve saçma sapan ihale yöntemi uyguladığını biliyoruz. İhaleleri kişilere özel yapmaya yakın uygulamaları var çünkü. Bina kiraya verilecek mesela, çağırın 3-5 kişi girsin ihaleye. “Efendim, biz baktık, Vezirköprü’de ya da dışarıda buraya ihaleye girecek kimse yok” anlayışıyla ihale yaparsanız, herkesin gözünde “Vakıf malı” denen ve hakkından korkulan işlere girmiş olmaz mısınız?
Vezirköprü görünen o ki, yakın zamanda yeniden Köprülüler çıkaramayacak. Yapılan yeni binaların estetik olarak eskilerin yanından bile geçmediğini de göz önünde tutarsak ilerisi için önemli eserler de üretemeyecek.
O zaman elindekilerin kıymetini bilmeli.
Ancak Vakıflar ve kiracıları, bugünü kurtarma derdinde olurlarsa, siyaset ile Vakıf mallarını karıştırmaya devam ederlerse, milyonlarca lira harcayıp restore edip, yakıp tekrar restore ettikleri yeri ısrarla kapalı tutup tarihin bugün kıymetlenmesini sağlamazlarsa, bu malların toplum adına sahibi Vakıflar kendi elindeki eserlere, yerlere ve binalara sahip çıkmayıp peşkeş çekmeye devam ederse, Vezirköprü’deki sakinler buna seyirci kalıp seslerini çıkarmazlarsa kaybolanları anmaktan başka çareleri de kalmayacaktır. (Tıpkı Şifa Hamamı gibi.)

Share
440 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?

#

Vakıf Malları’nın garip kiracıları..” için 1 yorum

  1. ahmet emre : diyor ki:

    sayın teker,gazetenizi yeni takip etmeye başladım.bu gün ki yazınızı okumaktan bir hayli keyif aldım çünkü ülkemiz özelinde ilçemizin de en önemli sorunlarından biri olan vakıf malları konusunu ele almanız ve bunu yaparken ne şiş yansın ne kebap mantığıyla hareket etmediğiniz için teşekkür ederim.ilçemizi idare eden şahıslar maalesef bahsettiğiniz konularda o kadar bencil davranıyorlar ki; İNANILMAZ! ADI ÜSTÜNDE VAKIF MALI OLAN YERLER ÜZERİNDE TASARRUF HAKKINI KENDİLERİNDE GÖRDÜKLERİ İÇİN KENDİLERİ DIŞINDA HİÇ BİR FİKRE DÜŞÜNCEYE TAHAMMÜLLERİ YOK VE EĞER BENİM DEDİĞİM OLURSA OLSUN YOKSA ÇÜRÜSÜN ÖNEMLİ DEĞİL MANTIĞINDALAR MAALESEF. İLÇEMİZ TARİHİ DOKU AÇISINDAN O KADAR ZENGİN MEKANLARA SAHİP Kİ KOMŞU İLÇEMİZ HAVZA BU ZENGİNLİKLERE SAHİP OLMAK İÇİN NELER VERMEZDİ NELER? AMA BİZDE DURUM MAALESEF İLÇE VE HALKA HİZMET DEĞİL DERT. ASIL DERT SU AKARKEN TESTİYİ TESTİLERİ DOLDURMAK MAALESEF.VAKIF MALLARI ÜZERİNDEN DEVAM EDECEK OLURSAK,ŞİMDİ BİZİM MAZBATAYI ELİNDE BULUNDURANLARLA ONLARIN YANDAŞLARI ARASINDA İLÇEMİZİN SAHİP OLDUĞU TARİHİ VAKIF ESERLERİNİ TİCARETE DÖNÜŞTÜRECEK ZEKAYA SAHİP BİR TANE İNSAN YOK,AMA BUNLAR BU DURUMUN FARKINDA DEĞİLLER ÇÜNKÜ KABULLENMEK İSTEMİYORLAR. BU ADAMLAR YILLARCA TİCARET YAPMIŞLAR KISACA ALMIŞLAR SATMIŞLAR İYİ TÜCCAR OLABİLİRLER AMA ASLA İYİ BİR TURİZM YATIRIMCISI OLAMAZLAR VE OLAMIYORLAR. BUNLARIN BU EGOSU MAALESEF İLÇE İNSANINA ÇOK KAPSAMLI BİR GELİR KAPISI, İSTİHDAM SAHASI OLABİLECEKKEN ATIL DURUMDA BEKLETİLİYOR MAALESEF. NEREYE KADAR? KURAN-I KERİM BİLMİYORUM

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...