logo

Üretmenin yolunu bulmalıyız..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’nün ekonomik olarak sıkıntı içinde olduğunu bugünlerde hemen herkes konuşuyor.

Bu arada bir iki gündür yaklaşık 10 milyon lira destekleme dağıtıldı, yaklaşık 15 milyon lira tütün parası dağıtılacak. Ancak tabiri caizse piyasalarda yaprak kımıldamıyor.

Dağıtılan paralaar piyasanın canlanmasına yetmiyor.

Yine bilinen gerçek, bankalardan dağıtılan paralar bankalar içerisinde pay ediliyor, esnafa doğru düzgün damlayan bir şey yok.

Neden?

Vezirköprü göç veriyor;

110 binin üzerindeki Vezirköprü nüfusu 95 binlere kadar düştü. Nüfus 110 bin civarında iken merkez nüfusu 20 binlerdeydi, 95 binlere düştüğünde 30 binlere çıktı.

Yani Vezirköprü köylerinden göç 25 binlere yaklaştı.

Bu durum tarımla geçinen Vezirköprü’de tarım üretimi içerisinde olanların sayısının daha fazla azaldığını, al-sat ile geçinmeye çalışanların sayısının ise arttığını gösteriyor.

Üretime olan katkı azalınca da, giderek küçülen pasta geride kalanlara yetmiyor, Vezirköprü ülkede yaşanan en küçük piyasa darlığından en ağır etkilenen yerlerden biri oluyor.

Eski kaymakamlarımızdan biriyle bu konuyu konuştuğumuzda Vezirköprü’nün nüfusunun on yıla kadar 70 binlere kadar düşeceğini öngördüğünü söylemişti.

İlçede doyamayan kişiler doğal olarak gurbette nafakalarını arıyorlar.

Ne yapmalı?

Bu duruma yıllardır dikkat çekmeye çalışıyoruz.

Vezirköprü’de bir şekilde üretimin artırılması gerektiğini, ilçenin alamadığı yatırımlara kavuşmasının yolunun bulunması gerektiğini, burada ilçe siyasetine önemli görev düştüğünü söylüyoruz.

Yarım kalan hastanesinden, bir türlü yapılamayan Havza ve Durağan yollarından, içler acısı halde kalan Huzurevi’nden, bir türlü hayata geçirilemeyen Sanayi Bölgesinden, Vezirköprü’de yaklaşık 1500 kişinin kullandığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü gibi dairelerdeki işleri için Havza’ya gitmek zorunda kalınan, istihdam yaratacak olan Açık Cezaevi gibi çevre ilçelere kaptırılan işlerden hiçbirini kazanamayan Vezirköprü’de dışarıdan girecek parayı sadece Vezirağaç gibi, birkaç firmanın eline bırakınca ekonominin düzelmesini nasıl bekleyeceğiz?

İlçenin önemli sorunlarına ilişkin çözüm üretilmediği sürece, Vezirköprü’nün üretmesinin önünün açılmadığı sürece ekonomik olarak geri kalınacaktır, bunun sonucu olarak da göç durdurulamayacaktır.

İlçe olarak, üretmenin bir yolunu bulmak ve artırmak zorundayız.

Share
1161 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...