logo

Umutsuzluk ve Psikoloji


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

İnsanların geleceğe yönelik tutumları psikolojik iyi oluşun da belirleyicisi olabilmektedir. Umut gelecekle ilgili amaçların gerçekleşmesini sağlar. Umutsuzluk ise tahmin edileceği gibi amaçlanan davranışların gerçekleşmeyeceği, çabanın sonucuna ulaşmayacağını hissettiğimiz durumdur. Umutsuzluk, gelecek için başarının olmayacağı inancıdır. Umut, umutsuzluk kavramları kişiden kişiye, durumdan duruma veya sonuca göre farklılık gösterebilir.
Umutsuzluğu etkileyen bazı durumlar vardır. Bunlardan birincisi, yeteneğe karşı şans durumudur. Eğer olayların kendi çabamız dışında şansla değişebileceğini düşünüyorsak bu durum bizde umutsuzluk oluşturabilir. İnsan olarak etkin olduğumuzu bilmek isteriz çünkü. Kaldı ki şans da çabayla birlikte karşımıza çıkan kolaylaştırıcılardır.
İkincisi ise insanlara duyduğumuz güvenle umutsuzluk arasındaki ilişkidir. İnsanlara ne kadar güvenirsek yani yalnız olmadığımızı diğer insanların bize yardım edebileceğini ne kadar hissedersek umut düzeyimiz de o kadar artar. Çevremizdeki insanları seçmek ortamımızı oluşturmak bize iyi gelen bir çevrede olmak gerekiyor. (İnsanlar güveninizi kırmış olabilir bu diğer insanlara güvenmeyeceğimiz anlamına gelmez)
Umutsuzlukla bağlantılı üçüncü faktör ise uzun süreli amaçlar belirlemektir. Daha çok umutvari olmak için kısa amaçlar oluşturmak ve başardıkça umut düzeyimizi arttırarak ilerlememiz gerekiyor. Zor şartlarda özellikle küçük umutlar devam etmemizi sağlıyor.(Örneğin toplama kamplarından kurtulanlarla yapılan araştırmalar bu kişilerin umut düzeylerinin yüksek olduğunu göstermiştir.)
Umutsuzluğa sebep olabilecek durumlara baktıktan sonra umutsuzluğun bize psikolojik olarak nasıl yansıyabileceğine bakalım. Depresyon belirtileri gösteren çoğu bireyde umutsuzlukla ilgili yakınma vardır. Umutsuzluk değersizlik, çaresizlik, suçluluk duygularını beraberinde getirerek intihar düşüncelerini de oluşturabilir.
Umutsuzluk dış sebeplerle veya kendimizle ilgili olabileceği gibi her ikisi de olabilir. Bazen çevrenize bazen gidişata bakarak umutsuzluk hissedebilirsiniz. Kendinizle ilgili başarısız olduğunuz şeyleri hatırlayarak ve ilerde de böyle olacağını düşünerek umutsuz hissedebilirsiniz.
Eğer çoğu şeyle ilgili umutsuz hissediyorsanız yaşamda uğraşın anlamsız olduğunu düşünmeye başladıysanız kendinize şunu hatırlatın: Bir durumun tek tarafı yoktur. Yaşamda yaşamımda benim de kontrol edebileceğim değişkenler mutlaka vardır. Şu an umutsuz hissediyor olmam sürekli böyle hissedeceğim anlamına gelmez.
Hayatımızda aktif olmamız, çevremize güvenilir insanlar almamız ve kısa süreli hedef belirleyip ilerlememiz yaşama olan umudumuzu arttıracaktır.

Share
998 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...