Türkiye Ziraat Odaları Başkanı’nın davetiyle Ankara’da toplanan Ziraat Odaları başkanları Meclis’te milletvekilleriyle görüşerek çiftçinin sıkıntılarını ilettiler.
Her bölgenin ziraat odasının başkanının kendi milletvekili ile görüşmesinin sağlandığı toplantılarda Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya da Samsun’un diğer oda başkanlarıyla birlikte Samsun Milletvekilleri ile görüştü.
Samsun Milletvekillerinden AKP’den Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, Ahmet Demircan, CHP’den Kemal Zeybek ve Neslihan Hancıoğlu, İYİ Parti’den Bedri Yaşar ile Bağımsız Milletvekili Erhan Usta ile görüşen heyet Samsun çiftçisinin taleplerini hazırlanan bir rapor halinde milletvekillerine iletti.
Edinilen bilgiye göre; raporda bulunan başlıklar şöyle:
“Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarında 2019 yılı çiftçi borçları tamamen yapılandırma kapsamına alınmış gibi bir algı oluşmuştur. Oysaki 2019 yılında hiçbir çiftçimizin borcunun ertelenmesi yapılandırılması bu açıklamaya göre mümkün değildir.
Tarımda Kullanılan Elektrik Fiyatları Artış
Tarımsal üretime başta sulama olmak üzere seralarda (ısıtma, havalandırma, nemlendirme, Serinletme, aydınlatma, otomasyon) hayvansal üretimde elektrik enerjisi tarımsal girdi olarak kullanılmaktadır.
Ocak 2018- Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacını karşılayan üreticilerimizin ödediği tutar 80,8 kuruştur. Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmeli, elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır. Elektrik mutlaka desteklenmeli, indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanmalıdır.
Tarımsal Kredi Borçları
Çiftçimizin önemli sorunlarından bir de tarımsal kredi borçlarıdır.
En son Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK tarımsal kredilerde faiz oranının yüzde 12’den yüzde 9’a çekildiğini açıkladı. Tarım Kredi Kooperatifleri de 1 yıllık işletme kredisi faiz oranını yüzde 14,5′ a düşürdü. Bu, finansman sıkıntısı çeken çiftçimizin faiz yükünü bir nebze hafifletmiş olsa da borçların çevrilmesinde zorluk sürmektedir. Çünkü çiftçimiz,2018 ve 2019 yıllarında özel banklardan yüzde 40’lara,Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 32,5’lara, Ziraat Bankasından yüzde 16’lara ulaşan yüksek faiz oranlarına göre kredi kullanmış yüksek faiz oranları ile borcunu ertelemiş veya yapılandırmıştır.
Ayrıca, Ziraat Bankası 2019 yılında kredi talebinde bulunan çiftçilere kullandırdığı kredinin tamamını nakit olarak ödememiştir. Çiftçimiz kredisini nakit olarak almak istemektedir.
Bunu dışında bankalar, çiftçiye, hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek gibi ilave masrafları da yaptırmaktadırlar. Ayrıca, bankaların talep ettiği teminatları sağlayamayan çok sayıda çiftçimiz de kredi kullanamamıştır. 22 Şubat 2019’da çıkarılan 10 puanını çiftçi, 5 puanını Hazine’nin karşıladığı yüzde 15 faizle 5 yıl vadeli yapılandırma uygulaması çiftçilerin daha önce yapılandırma yapıldığı için kanuni takibe girmeyen borçlarını kapsamamış, faizle yapılandırmak istememiştir. Bu yıl da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir.
03 Ocak 2020 tarihli resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 2020, 2021, 2022 yıllarında afet yaşayan çiftçilerimizin vadesi gelen ana para borçları zarar gördüğü oranlar dikkate alınarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin cari faizleri üzerinden ertelemede yüzde 25, taksitlendirmede yüzde 20 oranında indirim yapılmak suretiyle 1 yıl süre ile ertelenebilecek veya bu borcu 5 yıla kadar taksitlendirebilecektir.2019 yılında afet yaşayan çiftçilerin kredi borcuna devlet destekli herhangi bir erteleme kararda yer almamaktadır.
Yeni uygulama ile 2020,2021 ve 2022 yılları arasında afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarında yapılacak olan gerek erteleme gerekse taksitlendirmede uygulanacak faiz oranı yüksektir. (Daha önceki yıllarda afet yaşayan çiftçilerin borçları yıllık yüzde 3 ile erteleniyordu.) Aynı zamanda kredinin tamamı erteleme kapsamına alınmayacak.
Ayrıca, 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarının devlet destekli ertelenmesine yönelik halen herhangi bir karar bulunmuyor.
Samsun Ziraat Odaları Başkanları olarak; Çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmasını talep etmekteyiz.”
Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya bu genel başlıkların dışında Vezirköprü Çiftçisinin Sulama Birliği’ne olan su borçları ile ilgili olarak talepleri de milletvekillerine ilettiklerini aktardı.
BENZER HABERLER