logo

Tükenmişlik Sendromu


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Tükenmişlik sendromu çalışma hayatında zorlanmalarla birlikte duygusal çöküş olarak değerlendirilse de çalışma hayatı dışında çocuk veya yaşlı bakım, sınava çalışma, ilişkilerde belirsizlikler, evlilik hayatında sürekli çatışmalar gibi durumlar dolayısıyla da karşımıza çıkabilir. Başarısızlık hissi, yıpranma, enerji kaybı tükenmişliğin belirtileridir.
Tükenmişlik yaşayan kişiler öncelikle, çok heyecanlı, istekli ve çabaya hazırdırlar. Sonrasında yaşanan aksaklıklarla heyecan ve istek azalmaya, mutsuzluk görülmeye başlar. Sonrasında ise sistemdeki olumsuzlukların düzelmeyeceğine kişilerin değişmeyeceğine inanır ve son olarak tükenmişliğe neden olan işe veya ilişkiye katlanarak sürece devam eder.
Bu katlanma durumunda bazı duygusal sistemler çöker. Kendini daha olumsuz ve umutsuz hisseder. İletişimde aksaklıklar oluşur. Öfke ve kaygı yoğun hale gelir. Gün içindeki basit aktiviteler kişi için zulüm haline gelir. Uyku bozuklukları, kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı, baş ağrıları, alerjik rahatsızlıklar, sindirim sorunları veya cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşayabilir.
Kişinin tükenme yaşamasına neden olan çeşitli durumlar söz konusudur. Bunların başında kişilik özelliği gelir. Mükemmelliğe önem veren kişiler için karşılaştıkları küçük sorunlar işin tamamına yayılmış aksaklıklar olarak görülebilir veya otoriter kişiler için kontrolün kendilerinde olmaması durumu tatmin edici olmayabilir. Beklenti düzeyimiz bir diğer etmendir. Yaptığımız uğraştan beklentimiz onay almaksa ve bu karşılanmıyorsa isteksizlik olabilir.
Bir başka örnek kişinin maddi olarak beklentisi yüksekse ve bu ihtiyaç karşılanmıyorsa kişi tükenme yaşayabilir. Tükenmişlik yaşamamıza neden olan bir diğer durum ise benlik imajımızdır. Öz yeterliği yüksek olan kişiler yaptıkları işten doyum alırken kişisel yeterliği düşük olan bireyler yaşadıkları sorunlarda daha kolay yılgınlık yaşayabilirler.
Tüm bunların yanında tükenmişlik yaşamak; kişinin yaşıyla, aile durumuyla, ekonomik durumuyla yakından ilgili olabilir. Ekonomik olarak zorlanan birisi ekonomik olarak daha rahat birine göre daha az tükenmişlik yaşayabilir. Kişinin sorumlulukları fazlaysa öncelik verdiği işte, ilişkide tükenmişlikle daha fazla karşılaşabilir.
Tükenmişlik her ne kadar bireysel bir sorun olarak görülse de sonuçları kişinin çevresini etkiler. Aile ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri zarar görür. İşteki verimi düşer. İş yerlerinde genelde tükenmişlik kişinin kendi problemi olarak görülür, aksi takdirde şartların iyileştirilmesi gerekir.
Örneğin iş yükünü azaltma, işyerinde bazı değişiklikler yapma gibi. Kişi kendini iyileştirse bile sosyal çevreyi değiştiremez. O yüzden kurumların sağlıklı ilerleyişi için de insan odaklı iyileştirmeler yapılmalıdır.
Öncelikle kendimizden sorumlu olduğumuz için tükenmişliği önlemek veya tükenmişlik yaşıyorsak bu durumdan kurtulmak için neler yapabiliriz bakalım.
Öncelikle birey kendisini, sınırlarını, isteklerin gözden geçirmelidir. Bazen olduğumuz kişi yerine olmak istediğimiz kişi olarak davranmak oldukça yorucudur. Tükenmişliğe neden olabilecek durumlarla ilgili bizi daha az zorlayacak ulaşılabilir hedefler koymak önemli. Bunu yaparken kendimizi diğerleriyle kıyaslamamak ve uzak hedefler yerine yakın hedeflere odaklanmak gerekiyor.
Bir diğeri ise, bardağın dolu tarafına bakmak. Tükenmişlik yaşayan insanlar olumsuzu daha çok görme eğilimindedirler. Hâlbuki olumlu ve olumsuz durumlar vardır. Olumsuzu daha çok görmeye başlayıp kendimizi daha umutsuz hissediyorsak olumluya daha çok dikkat etmek kendi olumlu yönlerimizi görmek motive edici olabilir.
Kendimize zaman ayırmak, ihtiyaca yönelik hareket etmek de önemli. Örneğin pazar günü dışarı çıkmadan tamamen evde olmak bizi iyi hissettiriyorsa bu yapılabilir. Yaşadığın ortamdan farklı bir yeri görmekse size iyi gelen buna yönelik bir aktivite yapılabilir. Egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de daha iyi hissettirecektir. İşte veya ilişkilerde bazı durumları kolaylaştırmak, yüklerimizi hafifletmek de bunlardan bir tanesi.
En önemlisini en sona sakladım. Ruhsal problemler genelde, olaylarda kendimize yönelttiğimiz suçlamalarla baş gösterir. Bazı şeyler bizimle ilgili değildir, kişiselleştirmemek ve işler yolunda gitmiyorsa da kendimize acımasız davranmadan ilerlemek ya da bazen başka yöne bakmak faydalı olacaktır.
Tükenmişlik basit bir sorun değildir. Tükenmişliğe neden olan ek sorunlar olabilir. Aile ve sosyal ilişkilerinizin güçlü olması tükenmişliğinizi azaltabilir. Gerekirse uzman desteği almaktan çekinmeyin.

Share
908 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...