logo

06 Kasım 2019

TRAFİK KAZALARI VE HAPİS CEZASI


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Yukarıda başlıkta belirtmiş olduğumuz mesele aslında trafiğe çıkan insanların hiç birinin aklından dahi geçmeyen bir durumdur. Fakat trafik kurallarına aykırı hareket edilip dikkatli olunmadığı takdirde bu durum yaşanılma ihtimali olan bir durum haline gelmektedir.
Trafik kazası sonucu aracı kullanan kişi, kazanın neticesinde bir başkasının ölmesine veya yaralanmasına neden olmuşsa hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatılır ve yargılama sürecinin sonunda durumun vehametine göre ceza alır.
Türk Ceza Kanunun 89. maddesi taksirle yaralamayı, 85. maddesi ise taksirle öldürmeyi düzenlemiştir. Bu durumu anlatmadan evvel kısaca “taksir” kavramının istenmeden meydana gelen sonuçları açıklamak için kullanılan bir terim olduğunu da belirtelim. Taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olan kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alırken taksirle bir kişinin ölümüne neden olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası alır.
Trafik kurallarına riayet ederek araç kullanan kişi ile trafik kurallarını ihlal eden kişinin karıştığı trafik kazasında kanun nezdinde farklı cezalara hükmedilir. Bir kişi eğer hız kurallarını ihlal ederek, alkollü araç kullanarak veya kırmızı ışık ihlali yaparak bir kazanın oluşmasına neden olmuşsa bu durumda basit bir şekilde taksirden bahsedilmez. Yani yukarıda bahsettiğimiz cezaları almaz. Bu gibi durumlarda cezalar artar.
Yukarıda bahsettiğimiz artırım birkaç yıl ile sınırlı olmayabilir. Çünkü yerine göre kural ihlali yaparak kazaya neden olan kişi başka birinin ölümüne veya yaralanmasına neden olursa taksirle değil, kasten adam öldürmekten veya kasten adam yaralamaktan ceza alabilir. Kasten adam öldürmenin cezası ise müebbet hapis cezası iken, kasten adam yaralamanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Bahsetmiş olduğum ihlaller neticesinde yargıtayın da vermiş olduğu kararlar doğrultusunda trafik kuralı ihlalinin aşırı olması durumunda kişiye bu denli ağır cezalar verilebilir.
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi kazalar sadece sağlık yönünden veya maddi hasar yönünden kişilere zarar vermez. Trafiğe çıkan kimseler genelde bu açıdan düşünür ama trafik kazalarının birde kanun nezdinde cezai boyutu vardır.

Share
564 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...