logo

Tercih Danışmanlığı Neden Önemlidir ?

Tercih Danışmanlığı  Neden Önemlidir ?
Hayatımızın önemli dönüm noktalarında verdiğimiz kararların şimdideki ve gelecekteki bize uygun olmasını isteriz. Bu yüzden karar verirken olabildiğince kendi özelliklerimizi tanımamız, ilgi duyduğumuz veya duymadığımız noktaları bilmemiz önemlidir.
Üniversite tercihlerinde ise öğrenciler tercih yaparken kendi özelliklerinin yanı sıra ailenin beklentilerini, mesleğin toplumdaki konumunu, ekonomik beklentileri de dikkate alırlar. Hatta bazen kendi ilgi ve yeteneklerimizi ikinci plana almak durumunda kalırız çünkü ailemizin beklentileri nettir, onların fikrini değiştirmek zordur veya kendi öne sürdüğümüz üniversite bölümü onlar için zaman kaybı, mezuniyetten sonra maddi zorluklar anlamına gelebilir. Öğrenci kendi isteklerini ifade etse de karşılık bulamaz, ailesine süreçte ihtiyaç duyduğundan kabul etmek durumunda kalır. Bazı durumda ise öğrencinin kafası karışıktır. Ne istediğini bilmediğinden ailesinin beklentisine uymayı seçer. Üniversite tercihleri meslek seçiminin kritik bir basamağı olduğundan karar verme sürecimiz önemlidir.
Tercih danışmanlığı; “Hadi birlikte senin puanına uygun, mezun olduktan sonra da kolay bir iş bulabileceğin bir sıralama yapalım” durumundan çok daha fazlasıdır. Tercih danışmanlığı aynı zamanda psikolojik danışmanlıktır. Öğrenci sınav sürecinde yorulmuş, belki tükenmiştir. Belki bir an önce üniversiteli olmak ister. Belki bu yıl yeterince çalışmadığını düşünüp bir yıl daha şansını denemek ister. Aile sürecin sonuna gelindiği noktada (belki süreç tekrar başlar) evladı için en iyisini istemektedir. Verilecek olan karar gencin bir yılını nasıl geçireceğini belirler.
Tercih danışmanlığında gencin isteğini ön plana alarak aileyle gencin aynı fikirde buluşmasını sağlamak önemlidir. Gence uygun bölümleri daha iyi anlaşılmasına yönelik ilgi envanterleri uygularız. Bazı meslekler toplumda her zaman yer edinmiştir. Bazı mesleklere karşı ihtiyaçlar zaman zaman artabilir, azalabilir. Meslek seçiminde önemli olan o mesleği yapabilme becerisi ve o mesleğe duyulan ilgidir. Çünkü hayatımızın çoğunu iş alanımızda geçiririz. Kişilik özelliklerimiz mesleki özelliklerimizi yansıtır. Doyum almadığımız bir meslek demek iş hayatındaki bir günün çok zor geçmesi anlamına gelebilir. O yüzden gencin, tercih sürecini akışına bırakmasından çok sorumluluk alarak yönetmesine yardımcı oluruz.
Meslek seçilir, kariyer oluşturulur. Kariyer oluşum süreci kişiye özgüdür çünkü herkesin yaşantıları deneyimleri farklıdır.. Günümüzde çoğu meslek tek bir yönden değil çoğu yönden (iletişim, teknoloji, pazarlama) gibi beceriler istemektedir. Dolayısıyla öğrenmeyi öğrenmek, kariyer sürecimizde gelişimimize önem vermek güzel kapılar açacaktır.

Share
225 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+6 = ?