logo

TARSİM 2025 Yılı Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

TARSİM 2025 Yılı Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Tarım sigortaları 2025 yılı uygulamaları bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdürü İbrahim Sağlam, TARSİM Samsun Bölge Müdürü, şube ve ilçe müdürleri, ziraat odası başkanları ve teknik personel katıldı.

Toplantıda konuşma yapan İl Müdürü İbrahim Sağlam konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Tarım Sigortaları uygulamalarının yer aldığı Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2025 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişki Bakanlar Kurulu Kararı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. Tarım sigortaları, kurulduğu günden bu yana üreticilere destek olmaya devam etmektedir. Bitkisel Ürün Sigortaları branşında 2025 yılı üretim sezonu 4 Kasım’da açıldı. Üreticilerimizin faaliyetlerini gerçekleştirirken değişen iklim koşullarına uyum sağlamaları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve çeşitli riskler sebebiyle meydana gelebilecek zararların telafi edilebilmesinin en etkili yolu tarım sigortasıdır. Bitkisel Ürün Sigortası’nda üreticilerimizin priminin yüzde 50’si, meyvelerde ise don teminatı priminin yüzde 67’ye varan kadar kısmı devlet tarafından karşılanarak, çeşitli indirim ve ödeme kolaylıkları sunulmaktadır” dedi.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulaması kapsamında gelecek yıl için üretim planlamasına konu ürünlerde %10 prim indirimine gidildiğini belirten İl Müdürü İbrahim Sağlam sözlerine şu şekilde devam etti:
“2025 yılında; Sözleşmeli üretimde yüzde 10-15 prim indirimi uygulanacak. Su kısıtı olan ürünlerde ilave yüzde 10 prim indirimi yapılacak. Bu yıl buğday için gelir koruma sigortası tüm illerde uygulanmaya başladı. Gelecek yıl da devlet destekli tarım sigortaları kapsamında yenilikler olacağını düşünüyoruz. Köy bazlı verim sigortası devlet destek oranı yüzde 60’tan yüzde 70’e çıkarıldı. Köy bazlı verimler ortalama % 16 artırıldı. Yağlık ayçiçeği köy bazlı verim sigortası kapsamına alındı. Gelir koruma sigortasında arpa teminat kapsamına alındı. 5. risk kategorisinde olan seralara fırtına teminatı da eklendi. Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında, 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasında, gebelikte yavru kaybı teminatı dahil edildi. Devlet prim desteği oranı %50’den %60’a çıkarıldı. Birinci derece tarımsal örgüt belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 üyelik indirimi yapıldı. Samsun’da 2024 yılı üretim sezonunda 81.163 adet poliçe karşılığı, 406.238 da alan, 231.356 hayvan sigortalanmıştır. Tarım Sigortaları Kanunu’nun yayınlanmasından itibaren TARSİM kapsamına giren doğal afetlerden dolayı meydana gelen zarar ve ziyanlarla ilgili olarak 2090 sayılı “Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar” Kanunu kapsamında herhangi bir yardımdan faydalanamaz. Bu nedenle üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için mutlaka her yıl ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları menfaatlerinedir. Üreticilerimizi, vakit kaybetmeden TARSİM’e üye sigorta şirketlerinin yetkili acenteleri aracılığıyla Devlet Destekli Tarım Sigortalarını yaptırmaya davet ediyorum. 2025 yılı üretim sezonunun afetlerden uzak bir yıl olmasını; ülkemize, üreticilerimize ve paydaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Huriye BARAN – VATANDAŞ

Share
78 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+3 = ?