logo

Tarım nasıl gelişecek?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Geçtiğimiz hafta İlçe Tarım Müdürü görevden alındı alınmadı tartışması sürerken, gözler de ister istemez buraya çevrildi.
Samsun’un ilçeleri arasında, hatta çevredeki diğer ilçeler de dahil olmak üzere en fazla çiftçi dosyası olan ilçe Vezirköprü.
Buna rağmen çalışan sayısı en az olan ilçe de tahmin ettiğiniz gibi Vezirköprü.
İlçe Tarım Müdürlüklerinde; Bafra’da (28 ziraat mühendisi, 2 gıda, 2 su ürünleri mühendisi, 14 veteriner, 6 tütün teknolojisi mühendisi, 1 jeodezi ve 1 kimya mühendisi, teknikeri, teknisyeni çalışanı toplam) 105 personel, Çarşamba’da (37 ziraat mühendisi, 1 gıda, 3 su ürünleri mühendisi, 11 veteriner, teknikeri, teknisyeni çalışanı toplam) 85 personel olduğu, Havza’da 35, Kavak’ta 23, hatta Atakum’da 60’ın üzerinde çalışan olduğu kaydediliyor.
Oysa Vezirköprü buraların hepsinden daha fazla dosyaya sahip.
Bafra ve Çarşamba Vezirköprü’den büyük diyebilirsiniz. Dosya sayısı çiftçi sayısı ile orantılı. Bafra’da büyük toprak sahipleri olduğu için dosya sayısı az oluyor. Vezirköprü’de ise küçük toprak parçaları çok sayıda mirasçı barındırdığı için dosya sayısı fazlalaşıyor.
Burada yapılmaya çalışılan, ancak geç kalmış bir uygulama olan toprakta miras düzenlemesini hatırlamak gerek.
Konumuza dönecek olursak, Vezirköprü’de İlçe Tarım Müdürü kim olursa olsun, ilçe tarımı için fazla bir üretim yapma şansı yok. Bunu Dursun Okur çalışkanlığı ile biraz olsun kırmıştı ama o zamanda da aynı personel sıkıntısı devam ediyordu.
Her yerde yarısı kadar iş yükü olduğunu bilen personel ya buradan gitmeye çalışacaktır, ya da kafasına koyduğu kadar işi yapacaktır. Dosya hazırlamakla başa çıkamayan teknik personelin tarladaki vatandaşa yardımcı olma şansı olabilir mi?
Hadi personel sayısını artırdınız diyelim, haftaya ya da bir ay sonra 20 personel ataması yapılsa Vezirköprü’ye, bu arkadaşlar nerede çalışacaklar?
Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü binası yıllardır, yıkılmak üzere ayrılmış, yeni binası için çalışma yapıldığı söylenen bina.
Ancak, artık öğrendik ki, Vezirköprü maliyeti yüksek işlerin yapılacağı bir ilçe değil. Zaten yapılmaya başlansa da, 5 yıl ve 5 müteahhit değişmeden bina bitmeyecek.
Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Vezirköprü’ye her geldiğinde “tersine göçün başlaması için tarımı geliştirelim. Kırsal kalkınmanın gelişmesi için proje getirin” diyor. Son gelişlerinde Sayın Vali Şahin’in de buna katıldığını söyledi.
Sayın Şahin’e ve Yılmaz’a hatırlatmak istiyorum; tarımın gelişmesi için çiftçiye önayak olacak teknik personel Vezirköprü’de maalesef yok. Bunu TKDK toplantısında Vezirköprü Belediye Başkanı Sadık Edis de dile getirmişti. Personel gelecek olsa çalışması için yer yok. Yıllardır bekliyoruz.
Tarımla gelişeceğini iddia ettiğiniz Vezirköprü’de ne doğru dürüst tarım müdürlüğü binası var, ne de doğru dürüst personel. Mevcut personelin dışarıda çalışan mevkidaşlarına göre artı çalışmalarıyla ilerleyen bir müdürlük var burada.
Bilgilerinize sunarım; doğru dürüst ekili arazisi bile olmayan Atakum’da 60 personelle geliştirmeye çalıştığınız tarım Vezirköprü’de 15 kişi ile yürütülmeye çalışılıyor.

Share
1126 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...