logo

19 Şubat 2020

TAKSİTLİ ARAÇ SATIŞINDA ÜCRET NASIL TAHSİL EDİLİR?


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

Son yıllarda araçlar bir aile için zaruri ihtiyaç haline gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenle ülkemizde ikinci el araç satışları oldukça yaygındır. Bu satış sürecinde alacaklı veya satıcı konumunda bulunan kimseler yapmış oldukları ticaretin hukuki açıdan bir güvenceye dayanmasını istemektedirler.
Bu yazımızda yapılan araç satışı esnasında satıcı ne gibi tedbirler alabilir veya hukukun kendisini korumasını sağlayacak ne adımlar atabilir bu durum üzerinde duracağız.
Günümüzde araç satışları genelde taksitli olarak yapılmaktadır. Taksitle yapılan araç satışında genellikle satıcı kendini güvende hissetmek açısından alıcı ile sözleşme yapmakta veya alacakları nispetince araç alıcısından senet almaktadır. Fakat bu durum satıcı açısından hukuki anlamda yeterince güvenli bir yol değildir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumlar, alacağın ispatı açısından elbette önemlidir. Yani alacaklı mahkemeler önünde alacağını her zaman sözleşme ile veya senetle ispatlayabilir. Yalnız tüm bu işlemler esnasında veya daha öncesinde aracın alıcısı almış olduğu aracı bir başkasına satabilir. Bu gibi durumlarda herhangi bir mülkü bulunmayan kimseden de para tahsil edilemez.
Taksitli araç satışlarında, yukarıda değinmiş olduğumuz durumların dışında satıcı açısından daha güvenilir olan bir yol vardır. Satıcı taksitle aracını herhangi bir alıcıya sattığı durumlarda, ödenmemiş miktar üzerinden aracın üzerine rehin koydurabilir. Bu durum araç satıcısını ve alıcısını hukuken mağdur etmeyecek hatta satışın hakkaniyetli bir biçimde gerçekleşmesine neden olacaktır.
Rehin koydurmak kavramı yabancı gelse de sağlam ve güvenilir hukuki bir yoldur. Bu süreci işletebilmek için öncelikle satıcı ile alıcı arasında noterde rehin sözleşmesi yapılmalıdır. Daha sonra bu rehin ruhsata işlenmelidir. Bu şekilde aracın alıcısı, aracı bir başkasına satmak istese dahi araç üzerinde rehin kalacaktır. Bu sayede kendisine ödeme yapılmadığı taktirde satıcı mağdur olmayacak, satmış olduğu aracı geri alabilecektir.
Alacaklı açısından da olumsuz bir durum yoktur. Almış olduğu aracın tüm taksitlerini ödedikten sonra, satıcı rehni kaldırmasa bile, satıcıdan aldığı ödeme makbuzları ile araç üzerindeki rehni kaldırabilecektir. Bu şekilde iki taraf açısından güvenli bir şekilde araç satışı gerçekleşmiş olacaktır.

Share
4016 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?

#

TAKSİTLİ ARAÇ SATIŞINDA ÜCRET NASIL TAHSİL EDİLİR?” için 2 Yorum

  1. Salih : diyor ki:

    Alici ve satici disinda 3 kisi rehin nasil koyabilir

  2. Dursun candan : diyor ki:

    Bireysel satislarda da satici sahis rehin koydurabiliyormu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...