logo

Sulu Tarım ümit oldu?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Tarım bu ilçe için ısrarla çok önemli bir yer tutmaya devam ediyor.
Vezirköprü ise hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da beklemeyi sürdürüyor. En azından Duruçay Barajı için beklemeye devam ediyor.
Sulama Birliği’nin çalışmaları ile Vezirköprü Barajı özellikle son dönemde önemli ilerleme kaydetti.
Yıllarca yapılıp yıkılan ve bir türlü yolun karşısına geçemeyen sulama işi, sonunda bu zorlu etabı da tamamlayarak yoluna devam etti.
Diğer taraftan İncesu’ya kadar ulaşan bir boru döşeme işi de son etabına kadar geldi.
Duruçay ise maalesef aynı duruma bir türlü gelemedi.
2003 yılında açılışı yapılan ama aradan geçen bu kadar zamana rağmen sulama işinde randıman alınamayan bir Baraj olarak doğal güzelliği ile kaldı.
Doğrusunu söylemek gerekirse İlçemizin en güzel doğal parklarından biri olmaya aday bölgemiz oldu.
Duruçay Barajı bu güzelliğinin yanı sıra, asıl işi olan SULAMA içinse bir etapta işler yoluna girmiş olsa da, 4 bin dönüm alanın sulanmasını sağlayacak olan Kovalı, Çamlıca, Tepeören hattı halen bekliyor.
Neyi beklediğini ise öğrenmek kolay değil.
Sorulacak soru şudur: Duruçay Barajı’ndan sulanması planlanan 2. Etapta yer alan Kovalı, Çamlıca, Tepeören hattının boruları döşendiği halde neden su verilmiyor?
“Devlet Su İşleri (DSİ) müteahhitten yer teslimi yapmıyor” deniyor. Peki, neden teslim alınmıyor?
İş bitmemişse bitirilmesi için verilen süre tamamlanmadı mı? Tamamlanmışsa gereği neden yapılmıyor?
Bir iddia ise, bu müteahhit firmanın da işi yarım bırakıp gittiği ki (bu duruma Vezirköprü olarak alıştık), eğer bu doğruysa yeniden ihale yapılıp tamamlanması gerekmez miydi?
İş tamamlanmışsa DSİ neden teslim almıyor?
DSİ bir şekilde bu kabulü yaparak Sulama Birliği’ne devrini yapsa, Vezirköprü Barajı’ndan edinilen tecrübeyle gördük ki, Birlik yönetimi bu konuda becerikli çalışmalara imza atıyor.
İşin bu halde kalmasının nedeni ne olursa olsun, en önemli gerçek şudur; 4 bin dönümlük bir tarım arazisinin sulu tarıma geçmek için bu çalışmaların tamamlanmasını bekliyor.
Vezirköprü sanayi olarak gelişemiyor, turizmden ekonomik olarak yeterince faydalanamıyor. Bir tek ilçenin lokomotifi haline gelen Vezir-Ağaç ile ayakta kalmaya çalışıyor.
İnşaat sektöründen ilçeye giren para, sektörün sıkıntılarından dolayı gelmemeye başladı.
İnşaatçılar da ilçelerine dönerek tarıma yönelmeye başladılar.
Bu durumda Vezirköprü’nün giderek daha yakıcı bir sorunu (ve çözümü) haline gelmiyor mu sulu tarım?
İlçenin önde gelenlerinin konuyla ilgili çözüm üreteceklerini ümit ediyoruz.

Share
467 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...