Vezirköprü’de kenevir ekiminin artması ve bu yönde bir sanayi oluşmasının önemi hemen her gün artarak sürüyor.
İlçede tarım üzerine konuştuğumuz kişiler de bu önemin altını çiziyorlar.
Kenevir denince özellikle akla Narlısaray geliyor. Vezir ve Narlı isminin de tohumlara verilmesinin önemli sebebi kenevirin yıllarca azalsa da kesilmeden Narlısaray’da ekilmesi oldu.
Geçtiğimiz hafta, Narlı’ya giderek yerinde hem ekimini yapan vatandaşlarla hem de S.S. Narlısaray Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Avcı, Kooperatifin Muhasip Üyesi İbrahim Gökçe ve Narlısaray muhtarı Ali Sezgen ile görüştük.
Vezirköprü Barajı’ndan dağıtılan suyun köylerinin sınırına kadar gelip köylerine faydası olmamasından kaynaklanan sıkıntılarını aktardılar. Yukarınarlı’ya yapılacak olan bir barajdan köylerine su verileceğinin söylemesine rağmen yıllardır bu konu üzerine bir gelişme olmamasını eleştiriyorlar.
Yerinde sulanmayan kenevirin geçen yıl su ile beslenen kenevire oranla ne kadar kısa kaldığını görünce hak vermemek elde değil.
Neredeyse 3-4 kat kısa kalan ve tohum verimi olarak da aynı şekilde düşen verimlerini görünce insan üzülüyor.
Bir yıl boyunca verilen emeğin hakkının alınmaması üreticiyi bu yönde küskünlüğe itmeye başlamış.
Su olmadığı için ekimin giderek azalacağını söylüyorlar. Yapılan sözleşmeden kaynaklanan geliştirme çabalarının da ilerlemeyeceği görüşündeler.
Eğer sulama imkanları olsa sadece Narlısaray’da 10 bin dönüme yakın kenevir ekileceğini iddia ediyorlar.
Bu ekimin yaratacağı ekonomiye bağlı olarak da, yıllardır GÖÇ mağduru olan Vezirköprü’de kendi köylerine tersine göçün olacağını ekliyorlar.
Muhtar Ali Sezgen, “köyün azalan nüfusu 3 katına çıkar” iddiasını yineliyor.
Bütün bu işleri yapacak tek faktör: SU..
Kooperatif Başkanı Avcı; 5 kilometrelik boru döşenmesinin sıkıntılarını çözeceğini söylüyor. İster kapalı sistem, ister eski sistemle köylerine su getirilirse hem ekimin hem de verimin katlanarak artacağını söylüyor ve ekliyor: “Kooperatif olarak biz her işin arkasında dururuz. Ancak öncelik, suyun bize ulaşması. Defalarca gerek su için gerek kenevir için toplantılara çağırıldık. Tek taraflı olarak bizden istenenler söylendi ama bizim istediklerimize kulak asılmadı. Oysa tek istediğimiz tarımın olmazsa olmazı SU idi.”
Vezirköprü’de toplamda 1500 dönüm civarında ekilen kenevirin kat be kat fazlasının sadece Narlı bölgesinde ekileceğini düşünürsek bölgedeki ekicilerin SU istemesinin ne kadar doğru bir istek olduğunu aha iyi anlarız.
Kenevir üreticisi “sadece SU getirilmesini istiyoruz, biz defalarca anlatmaya çalıştık, olmadı. Bir de sizin aracılığınızla deneyelim istedik” dediler.
Bundan sonraki süreçte takip edeceğimiz konulardan biri bölgeye Su getirilip getirilmeyeceği.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları
06 Kasım 2024 Köşe Yazıları
02 Kasım 2024 Köşe Yazıları