logo

Stresin Olumsuz Etkileri


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com
Stres kısaca bedenimizdeki ve zihnimizdeki sınırların zorlanmasıyla ortaya çıkan istenmeyen durum olarak ifade edilir. Uzun süreli ve kısa süreli olarak yaşanabilir. Kısa süreli strese müdahale etmek kolayken uzun süreli stresle mücadele etmek zordur. Harekete geçmeyi sağlayan stres sağlıklıyken, stresin insan bedeninde oldukça az olması veya aşırı yoğun olması kişinin işlevselliğini düşürür. Örneğin sabah güne başlamak gün içinde yapacaklarınızı düşünmek ve böylece harekete geçmek, bunun gerginliğini yaşamak sağlıklıyken hiç strese sahip olmayanlar ya da aşırı strese sahip olanlar için yataktan çıkmak zor olabilir. Kendimizi geliştirmek veya zor durumlarla mücadele etmek için de olumlu stres dediğimiz kontrol edebileceğimiz strese ihtiyacımız olmaktadır.
Yas süreci, sağlık sorunları, göç etme, iş yaşamındaki zorluklar,  ekonomik zorluklar insanın taşıyabileceğinin üstüne çıkıp olumsuz stres kaynakları olabilir. Kaldı ki son zamanlarda her şey o kadar hızlı değişmekte ve gelişmektedir ki insanların buna uyum sağlama çabaları bile başlı başına bir stres kaynağı olabilir. Özellikle ekonomik dengesizlik ve sürekli fiyat artışı  insanlar için oldukça zorlayıcıdır. Bu ve benzeri durumlarla stresin fizyolojik, bilişsel, psikolojik olumsuz sonuçları görülmeye başlar.
Stresin bedensel etkileri:
Stres bedensel dayanma gücünü azaltarak hastalıklara daha kolay yakalanmaya neden olur. Araştırmalar stresin tek başına bir organı veya sistemi doğrudan olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermiştir. Stresin fiziksel etkileri; artmış kalp atım hızı, terlemenin artması, soğuk ve ıslak deriye giden kan akımının azalması, karın ağrısı, hızlı nefes alıp-verme, kas gerginliği, ağzın kuruması, tuvalete gitme isteğidir. Stresin neden olduğu hastalıkların basında ise depresyon, uyku bozuklukları, kroner kalp hastalığı, migren, bağışıklık faaliyetinde azalma ve kanser gelmektedir.
Stresin düşünsel etkileri:
Stres, çoğu durumu sürekli olumsuz değerlendirmeye, olayları felaketleştirme veya olumluyu görmezden gelme gibi düşünce hataları yapmaya neden olur. Bunun yanında karar vermeyi, konsantre olmayı zorlaştırır, unutkanlığın artmasına, eleştiriye daha duyarlı hale gelmeye neden olur.
Stresin Psikolojik Etkileri:
Stres psikolojik sağlamlığımızı düşürür. Özgüven özsaygı gibi kendimizi algılayış biçimlerimiz olumsuzlaşmaya başlar. Bu durum kişinin çevreyle ilişkilerini de zorlaştırır. Aile yaşamında, iş yaşamında iletişim kazalarını daha sık yaşamaya başlar.
Stresli olduğumuzu fark ettiğimizde içsel konuşmamızın bize neler söylediğine bakmak faydalı olacaktır. Kendimize acımasız olmayı durdurmak bile duygu düzenlememizi sağlayıp, biraz daha sakin ve güvenli alanda kalabilmemizin yolunu açacaktır. Hayattaki birçok belirsizlik içinde öncelik olarak şu anı ve kendimizde olanı kontrol edebileceğimizi sürekli hatırlayalım.
Herhangi bir hastalık sonucu tedavi amaçlı verilen ilaçların çoğunda bir miktar stres azaltıcı bulunmaktadır.

Share
553 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Duvarları bari duyun!…

    02 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Turizm ile ilgili olarak gelişme sağlayacak olan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bile girmeyi başarmış Vezirköprü Evleri zamana yenik düşerek kaybolmanın eşiğine geldiler. Ramazan Bayramı sona erdi. Bayram tatilinin idari olarak 9 güne çıkarılmasıyla birlikte Vezirköprü'de de bayram biraz daha kalabalık geçti. Bayramı dört göze bekleyen esnafın yine de memnun olduğunu söylemek zor. Konuştuğumuz esnaf önceki bayramları arattığını belirtiyor. Yine de Ramazan Bayramı'nın ardından bir umutla Kurban Bayramı beklentisi oluşmuş durumda. ...
  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...
  • Güreş Ligi, Kunduz’u canlandırmalı..

    26 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Kamp Merkezi yapılması için yola çıkılarak, ormanın içinde sağa sola serpiştirilen ve bugün ağıl olarak kullanılabilen çirkin beton yığınlarının oluşturduğu kirliliği gelişme olarak saymazsak, Kunduz'a 25 yıldır bir yatırım yapılmamıştır. Vezirköprü'de Şahinkaya Kanyonu henüz yokken bile Kunduz'un Turizm Bölgesi ilan edilmesi için üretilen fikirler bugün artık ortadan kalkmış görünüyor. Gerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yıllar önce de olsa ziyaret ettikler...
  • Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?

    22 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur. Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır. Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şey...