logo

11 Kasım 2023

Şiddet


admin
vatandas1959@hotmail.com
Şiddet, bir insanın başka bir insana istemediği şekilde davranması olarak kabul edilir. Vurma kırma yaralama en bilindik şiddet olarak değerlendirilirken, aşağılama, görmezden gelme, imkan varken yardımda bulunmama gibi temas edilmeyen durumlar da şiddet olarak kabul edilir.
İnsanda derin izler bırakan, iyileşmesi zaman alan şiddet genellikle en yakınlarımızdan geliyor. Şiddeti baş edilemeyecek gören bireyler şiddete karşı sessiz kalırken şiddeti kabul edilemeyecek gören bireyler yardım kaynaklarına daha cesurca başvurabiliyorlar. Genelliklede toplumda şiddete uğrayan bireyler kadınlar oluyor. Aile içinde şiddet öyküsü varsa çocuk da şiddete uğrayan kapsamında değerlendirilebilir.
Psikolojik destek alan bireylerin %90’ının şiddete uğradığına dair bir araştırma da yapılmış. Psikolojik destek almanın hayatı iyileştirmek, anlam oluşturmak, gelişim görevlerindeki basamakları sağlıklı atlatabilmek gibi görece daha kolay bir amacı varken çevreye karşı kendini korumak, olumsuz şartlarda zor da olsa günlük hayata devam edebilmek kabullenmek affetmek gibi zor yaşantıları daha çok kapsaması gerçekten hem birey için hem toplum için üzücü.
Başta da değindiğimiz gibi, şiddet genelde en yakınlarımızdan geliyor. Hani travmalar çözülemediğinde bir diğer nesle aktarılır diyoruz ya, zor yaşantılara sahip kişiler hayata savunmasız başlayan çocukların da yaşantılarını zorlaştırıp, onları acımasızlığa, güçsüzlüğe hayatı güvensiz yer olarak görmeye yönlendiriyorlar.Aynı şekilde bu kişiler evlilik hayatında eşine karşı zorlama davranışlarda daha kolay bulunabiliyorlar. Kadınlar için aşırı manipülatif davranışlar erkekler için astığım astık kestiğim kestik bir tutum, daha ileri boyutta evli oldukları için rızasız cinsel birlikteliği normal görmeye kadar varabiliyor.
İnsana zarar veren durumlar, insanların hemen harekete geçip çözüm bulabileceği durumlar olamayabiliyor. Çünkü kişilerin kendilerini sorgulaması süreci, daha iyi olacağına dair umut, muhtaç olma gibi durumlar devreye girebiliyor. Zorda olsa ses çıkarmadığımızda ise tekrarıyla karşılaşma olasılığımız artıyor.
Şiddetle karşılaşıyorsanız ve şu anda bir şey yapamıyorsanız bile,bundan hoşlanmadığınızı net bir şekilde belirtmeniz, geleceğe yönelik önlemler almanız gerekli olacaktır. Kendimizi de kandırmadan şiddetin şiddet oluğunu kabul ederek kendimizi koruyalım. Çünkü şiddetsiz bir hayat mümkün.

Share
464 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...