Şiddet
admin vatandas1959@hotmail.com
Şiddet, bir insanın başka bir insana istemediği şekilde davranması olarak kabul edilir. Vurma kırma yaralama en bilindik şiddet olarak değerlendirilirken, aşağılama, görmezden gelme, imkan varken yardımda bulunmama gibi temas edilmeyen durumlar da şiddet olarak kabul edilir.
İnsanda derin izler bırakan, iyileşmesi zaman alan şiddet genellikle en yakınlarımızdan geliyor. Şiddeti baş edilemeyecek gören bireyler şiddete karşı sessiz kalırken şiddeti kabul edilemeyecek gören bireyler yardım kaynaklarına daha cesurca başvurabiliyorlar. Genelliklede toplumda şiddete uğrayan bireyler kadınlar oluyor. Aile içinde şiddet öyküsü varsa çocuk da şiddete uğrayan kapsamında değerlendirilebilir.
Psikolojik destek alan bireylerin %90’ının şiddete uğradığına dair bir araştırma da yapılmış. Psikolojik destek almanın hayatı iyileştirmek, anlam oluşturmak, gelişim görevlerindeki basamakları sağlıklı atlatabilmek gibi görece daha kolay bir amacı varken çevreye karşı kendini korumak, olumsuz şartlarda zor da olsa günlük hayata devam edebilmek kabullenmek affetmek gibi zor yaşantıları daha çok kapsaması gerçekten hem birey için hem toplum için üzücü.
Başta da değindiğimiz gibi, şiddet genelde en yakınlarımızdan geliyor. Hani travmalar çözülemediğinde bir diğer nesle aktarılır diyoruz ya, zor yaşantılara sahip kişiler hayata savunmasız başlayan çocukların da yaşantılarını zorlaştırıp, onları acımasızlığa, güçsüzlüğe hayatı güvensiz yer olarak görmeye yönlendiriyorlar.Aynı şekilde bu kişiler evlilik hayatında eşine karşı zorlama davranışlarda daha kolay bulunabiliyorlar. Kadınlar için aşırı manipülatif davranışlar erkekler için astığım astık kestiğim kestik bir tutum, daha ileri boyutta evli oldukları için rızasız cinsel birlikteliği normal görmeye kadar varabiliyor.
İnsana zarar veren durumlar, insanların hemen harekete geçip çözüm bulabileceği durumlar olamayabiliyor. Çünkü kişilerin kendilerini sorgulaması süreci, daha iyi olacağına dair umut, muhtaç olma gibi durumlar devreye girebiliyor. Zorda olsa ses çıkarmadığımızda ise tekrarıyla karşılaşma olasılığımız artıyor.
Şiddetle karşılaşıyorsanız ve şu anda bir şey yapamıyorsanız bile,bundan hoşlanmadığınızı net bir şekilde belirtmeniz, geleceğe yönelik önlemler almanız gerekli olacaktır. Kendimizi de kandırmadan şiddetin şiddet oluğunu kabul ederek kendimizi koruyalım. Çünkü şiddetsiz bir hayat mümkün.