logo

Sel kader mi?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Modern yönetim anlayışında, iyi ekip kurarak bu ekibin uyumlu çalışmasını sağlamanın yanı sıra; sorunları olduktan sonra değil de, olmadan önce öngörerek çözüm üretmeye çalışmak yer alıyor.

Vezirköprü’de iki kez üst üste yaşanan sel nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandı.
Ancak anlaşılan o ki, özellikle Havza-Vezirköprü yolunun ve ikinci yağmurda hastane yolunun da kapanması ile ana yol kenarındaki işyerlerinin sular altında kalması geçen haftanın gündemi oldu.
Vezirköprü’de gerek Büyükşehir Belediyesi’nin, gerek Karayollarının gerekse Vezirköprü Belediyesi’nin yaptıkları altyapıların aslında ilçenin ihtiyaçlarına çok cevap verdiğini söylemek zor.
Bunun en önemli göstergesi, özellikle bahar aylarında artan yağmur miktarından sonra yaşananlar oluyor.
Hemen her bahar ayında biraz fazlaca yağan yağmurdan sonra Vezirköprü’nün bazı bölgelerinde taşkınlar meydana geliyor. Bazen az, bazen çok ama mutlaka oluyor.
Bu yaşananlardan sonra yapılan açıklama ise neredeyse standart, “son yıların en büyük yağışını gördük.”
Modern yönetim anlayışında, iyi ekip kurarak bu ekibin uyumlu çalışmasını sağlamanın yanı sıra; sorunları olduktan sonra değil de, olmadan önce öngörerek çözüm üretmeye çalışmak yer alıyor.
Bunları yapabilenler en iyi yöneticiler oluyorlar. (Tabi yapılan çalışmalarda modern yaklaşımlar ve fark yaratmak gibi etkenleri göz ardı etmiyoruz)
Ancak siyasette en iyi yönetici aranmıyor. Aslında, işin doğası bu.
Çünkü mesela, Vezirköprü-Havza yolunun yanından geçen su boruları dereye kadar bu yağışı kaldıracak büyüklükte yapılmış olsaydı daha fazla yağmur yağsa bile bir sıkıntı yaşanmasaydı yapılan bu iş kimsenin gözüne görünmeyecek, sadece alelade bir yağmur yağıp geçmiş olacaktı.
Oysa felaket zamanlarından sonra yapılanlar, özellikle yardımlar, vatandaşların gözüne sokularak işin başındakilerin ne kadar çalışan ve iyi niyetli olduklarını göstermek için büyük fırsatlar yaratırlar.
Bu siyasetin beslenmesi için en iyi besin kaynağıdır diyebiliriz.
Kötü olaylardan sonra, zaten yaşananlar bir sonraki gündem haberden sonra unutulur, ya da insanlar aynı konuları konuşmaktan sıkılırlar. Geriye sadece bu olaylardan direkt etkilenenler için siyasetçilerden aldıkları yardımlar kalır geriye. Bu da zamanı geldiğinde oy olarak geri döner.
Bu siyasetin uzun zamandır yaşanış biçimi oldu. Böyle yaşandığı için de bir kısır döngüden kurtulamayan hale gelindi.
Sel veya diğer felaketler dünyanın içinde var olan etkenlerden. Bazen bu felaketleri durdurmak ya da önüne geçmek imkansızdır.
Ama insanoğlunun dünyayla olan mücadelesini geldiği noktada özellikle yaşadıklarımızı düşünürsek elimizden gelmeyenler değil, elimizden geldiği halde yapılmayanları görüyoruz.
Öğrendiğimize göre, ana yol kenarında bir düzeltme çalışması yapılıyormuş mesela. Demek ki, elimizden gelenler var.
O zaman soru şu; neden zamanında başımıza iş gelmeden yapmıyoruz?

Share
1198 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...