SEÇİLEN MİLLETVEKİLLERİ NE İŞE YARIYOR?
admin vatandas1959@hotmail.com
Sevgili okurlarımız yanlış anlamasın. Demokratik sistemle yönetilen ülkelerde milletvekilliği kutsal bir görevdir. Parlamenterlerde, demokratik rejimler de olmazsa olmazlarındandır.
Ancak, Türkiye’de rejim değişikliği gerçekleşip “partili cumhurbaşkanlığı” diye adlandırılan, dünyanın hiçbir ülkesinde benzeri olmayan bugünkü yönetim sistemine göre parlamento etkisizlendirilmiştir, milletvekilleri halkın gözünde sadece maaş alan, milletin sırtında kambur olarak görülmektedir.
Milletvekillerinin yasa yapmaları, bütçe yapmaları, soru önergesi ve yine gen soru önergeleri vererek denetim görevi yapmaları ellerinden alınmıştır.
En önemlisi de halkın seçtiği vekillerin halkın egemenliği adına halkın yönetiminde herhangi bir söz sahibi yaptırım gücü olmamasıdır. En kötüsü de halkın “bizi yönetsin diye seçtiği vekillerinin elinden ülkeyi yönetecek yetkisiz, devlet memurluğu niteliği taşıyan bakanlar kuruluna güvenoyu verme ya da ülkeyi kötü yönettikleri için güvensizlik oyu ile bakanlar kurulunu düşürme yetkileri de milletvekillerinin elinden alınmıştır.
TBMM’sinde komisyonlar vs. sanki bir tiyatro gibidir.
Ben, şahsen 600 milletvekilinin aldığı maaşı da çok görmüyorum, ancak aldıkları paranın karşılığı halk için yapabildikleri ne var?
Eleştiriler bunlardır.
ETKİNLİKLER
Eski yıllarda Vezirköprü’de en az bir hafta süren festivaller gibi panayırlar düzenlenirdi.
Bu etkinliklere ilçe dışından da çok sayıda katılımlar olur. İlçe de bir hareketlilik oluşur, bundan da ilçe esnafı, kahvecisi, lokantacısı da pazarcısı da kazanırdı.
Hatta, belediye dışarıdan gelenlere yer kiralar para kazanırdı.
Bu gelenekler değişti. Şimdilerde yayla şenlikleri moda oldu. Şu gerçeği söyleyelim ki, bu etkinliklerden ilçenin esnafı pek faydalanamıyor.
Yayla şenliklerine gelenler Vezirköprü merkezini bile görmüyorlar.
MÜLKİ İDARELERDE ATAMA
Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kararı ile çok sayıda kaymakamın görev yeri değişmiş, çok sayıda kaymakam da merkeze çekilmiştir.
Kusuruma bakmayın, yaşlılığıma verin. Ben Vezirköprü’de kaymakam olduğunu bilmiyorum. Meğer varmış, Bunu da Cumhurbaşkanlığı kararnamesinden öğrenmiş oldum!