logo

Samsun’da sebze üretimi bir milyon ton

Samsun’da sebze üretimi bir milyon ton

Samsun Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun genelinde toplam sebze üretiminin bir milyon on bir ton olduğunu kaydetti.

Samsun genelinde 2023 yılında yıllık sebze üretiminin bir milyon ton olduğu kaydedildi.

Samsun Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun genelinde toplam sebze üretiminin bir milyon on bir ton olduğunu kaydetti.
19 Mayıs İlçesinde düzenlenen Renkli Karnabahar Hasadı konulu tarla gününde konuşan Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında (TAKEP), İl Müdürlüğümüzce Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında 29 üreticiye 100 dekar alanda ekilmek üzere 220.000 adet renkli karnabahar fidesi (154 000 mor renkli karnabahar, 66 000 Turuncu renkli karnabahar) temin edilmiştir.
Toplam bütçesi 1 300 869,00 TL olan projenin %75’i Bakanlık katkısı %25’i çiftçi katkısından oluşmaktadır.
2023 yılı üretim sezonunda Samsun’da toplam sebze üretimi (1.010.000) bir milyon on bin ton civarında olup, kışlık sebze üretimi (Beyaz Baş Lahana, Kırmızı Baş Lahana, Kara Lahana, Karnabahar, Ispanak, Pırasa ve Turp) ise 100 997 dekara alanda 537 bin 798 ton olarak gerçekleşmiştir. Kışlık sebze üretim alanlarının %8,81sine sahipken üretimin %15,11’nü ilimiz tarafından karşılanmaktadır. İlimiz kışlık sebze alanlarının yaklaşık %84’ünü, karşılamaktadır.
Karnabahar’ın tamamı Bafra’da yetişiyor..
Samsun’da 2023 yılında 17 bin 545 dekar alanda Karnabahar üretimi yapılmış olup; 70 bin 098 ton üretim gerçekleşmiştir. Üretimin tamamına yakını Bafra ilçemizde gerçekleştirilmektedir. İlimizde üretilen karnabaharın büyük çoğunluğu iç piyasada tüketilmekte iken 2023 yılında yaklaşık 5 000 tona yakın ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılında da yaklaşık 17.000 dekar alanda 60.000 ton yakın üretim beklenmektedir.
Turuncu Karnabahar, Dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken Mor Karnabahar, dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos -10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 ton dur.
İlimizde kışlık sebze ihracatı (Pırasa Brokoli Baş Lahana Karnabahar) 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır” dedi.

Share
37 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+9 = ?