logo

Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com
Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım.
– Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak.  Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etkisiz hale getirir. Aileler çocuğun kendileriyle açık iletişim kurmasını, güncelde olanı yönetmesini sağlayabilir.
– İhtiyacımız olanla, bize iyi hissettiren arasındaki farkı belirleyememek. İyi hissetmek işleri biraz daha kolaylaştırır ama iyi hissetmek için yapılan şeyler ihtiyacımızı karşılamak yerine onları ertelememize sebep olabilir. Örneğin bir ortam size sosyalleşme sağlayarak iyi hissetmenizi sağlayabilir ama ortamda olumsuz durumlar varsa bu size zarar verecektir. Bir sonraki aşamada iyi hissetmek için ortamda olmak ihtiyacınıza yönelik olmayacaktır.
– Olumsuz duygulardan sürekli çıkmaya çalışmak. Hayatımızda bazen yolunda gitmeyen bir çok durum olabilir. Önemli olan içinde bulunduğumuz sorunu iyi tanımlamamız ve bunu hak etmiyorum demek yerine bu duygunun bize söylediğini anlamaya çalışmak önemli olacaktır. Çözüm yolları arayıp sorunu ortadan kaldırmaya çalışmamız önemlidir. Bazı yas gibi zor duygular da çözümsüzdür yaşanmayı gerektirir. Duyguda kalmayı öğrenmek bu gibi durumlarda da hayata devam etmeyi kolaylaştırır.
– Hayatımızda ki günlük rutinlerimizin kıymetini bilmemek. Kendimizle ilgili küçük alışkanlıklar bir yaşam tarzı oluşturur. Bunlardan sürekli taviz vermek, hayatınızın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.
– Birilerini değiştirmeye çalışmak. Israrcı değişim ilişkilere zarar verir. Kendimizde dahi yararlı bir alışkanlık oluşturmak, istekli ve sabırlı olmamızı gerektirir. Kendinizi, ailenizi, büyüdüğünüz sistemi olduğu gibi kabul edin. Olumsuzluklar vardır ama sadece olumsuz yönler yoktur. Kabul etmek ve kabul görmek iyileştirir.
 – Birden tüm sorunları çözmeye çalışmak hayatımızda bizi zorlayan bir diğer önemli çıkmazdır. Tüm sorunları çözmeye çalışırken birden çözülmeyen bir durumla karşılaşır ve kendimizi tükenmiş hissederiz. Küçük adımlarla ilerlersek daha sağlam zeminler oluştururuz.
 – Son madde olarak özellikle sosyal medyada kısa videolarda psikoloji içerikli bilgilendirmelerde izleyenler kendi hayatları için çıkarım yaparlar. Uzmanın söylediği doğru olabilir ama sizin hayatınız için uygun olmayabilir.  Mesela uzman, ilişkilerde çiftler birbirlerinin isteklerini ve beklentilerini ön planda tutarlarsa ilişki doyum verici olur diye söylemiştir ama siz çift olarak birbirinize uygun değilsinizdir ve doyum verici hale getirmek ilişkiyi tamamlamayacaktır.
Psikolojik destek içinde çok fazla etken barındırır ve kişinin biricikliği önemlidir.

Share
667 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...