Psikolojik Zorlukları Azaltacak Durumlar
Günlük hayatta fark etmeden karşılaştığımız durumları kendi hayatımıza katarız ve seçimlerimizi, kararlarımızı buna yönelik yaparız. Bu durumlarsa psikolojik sağlamlığımızı azaltabilir. Maddeler halinde bakalım.
– Diğerlerinin hayat tecrübelerine bakarak çok fazla önlem almak, hayatımızı kısıtlamak. Örneğin yakınımızdan birinin sosyal medyada zorbalığa uğradığını görüp çocuğumuza sosyal medyayı yasaklarız. Çünkü böyle bir durumla karşılaşmak istemeyiz. İnsan başka insanlardan da öğrenen bir varlıktır ama bu korku kültürüne dönüşürse bizi etkisiz hale getirir. Aileler çocuğun kendileriyle açık iletişim kurmasını, güncelde olanı yönetmesini sağlayabilir.
– İhtiyacımız olanla, bize iyi hissettiren arasındaki farkı belirleyememek. İyi hissetmek işleri biraz daha kolaylaştırır ama iyi hissetmek için yapılan şeyler ihtiyacımızı karşılamak yerine onları ertelememize sebep olabilir. Örneğin bir ortam size sosyalleşme sağlayarak iyi hissetmenizi sağlayabilir ama ortamda olumsuz durumlar varsa bu size zarar verecektir. Bir sonraki aşamada iyi hissetmek için ortamda olmak ihtiyacınıza yönelik olmayacaktır.
– Olumsuz duygulardan sürekli çıkmaya çalışmak. Hayatımızda bazen yolunda gitmeyen bir çok durum olabilir. Önemli olan içinde bulunduğumuz sorunu iyi tanımlamamız ve bunu hak etmiyorum demek yerine bu duygunun bize söylediğini anlamaya çalışmak önemli olacaktır. Çözüm yolları arayıp sorunu ortadan kaldırmaya çalışmamız önemlidir. Bazı yas gibi zor duygular da çözümsüzdür yaşanmayı gerektirir. Duyguda kalmayı öğrenmek bu gibi durumlarda da hayata devam etmeyi kolaylaştırır.
– Hayatımızda ki günlük rutinlerimizin kıymetini bilmemek. Kendimizle ilgili küçük alışkanlıklar bir yaşam tarzı oluşturur. Bunlardan sürekli taviz vermek, hayatınızın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.
– Birilerini değiştirmeye çalışmak. Israrcı değişim ilişkilere zarar verir. Kendimizde dahi yararlı bir alışkanlık oluşturmak, istekli ve sabırlı olmamızı gerektirir. Kendinizi, ailenizi, büyüdüğünüz sistemi olduğu gibi kabul edin. Olumsuzluklar vardır ama sadece olumsuz yönler yoktur. Kabul etmek ve kabul görmek iyileştirir.
– Birden tüm sorunları çözmeye çalışmak hayatımızda bizi zorlayan bir diğer önemli çıkmazdır. Tüm sorunları çözmeye çalışırken birden çözülmeyen bir durumla karşılaşır ve kendimizi tükenmiş hissederiz. Küçük adımlarla ilerlersek daha sağlam zeminler oluştururuz.
– Son madde olarak özellikle sosyal medyada kısa videolarda psikoloji içerikli bilgilendirmelerde izleyenler kendi hayatları için çıkarım yaparlar. Uzmanın söylediği doğru olabilir ama sizin hayatınız için uygun olmayabilir. Mesela uzman, ilişkilerde çiftler birbirlerinin isteklerini ve beklentilerini ön planda tutarlarsa ilişki doyum verici olur diye söylemiştir ama siz çift olarak birbirinize uygun değilsinizdir ve doyum verici hale getirmek ilişkiyi tamamlamayacaktır.
Psikolojik destek içinde çok fazla etken barındırır ve kişinin biricikliği önemlidir.