Psikolojik Zorlanmalardan Kurtulmak-İyileşmek
Hayatımızın çeşitli alanlarında karşılaştığımız zorluklar vardır. Zor bir hayat yaşıyorsak bu psikolojik olarak mutlaka zorlanacağımız anlamına gelmez. Psikolojik zorlanmalar nispetçe kolay bir hayat yaşamış olsak da ihtiyaçların karşılanıp karşılanmamasıyla, değişime uyum sağlayıp sağlamamayla, genlerden aktarılanla ve çevremizdekilerle ilgilidir.
Aşağıdaki belirtilere sahipseniz psikolojik zorlanma yaşıyor olabilirsiniz.
-Sürekli kafanızdan düşünceler geçiyor ve o anda olana odaklanmakta zorlanıyorsanız,
-Kendinize bir başkasının dahi size kolay kolay söyleyemeyeceği yüklemelerde bulunuyorsanız,
-Stresli hissediyorsanız ve rahatlamak için hoşunuza giden şeyleri daha çok yapmak istiyorsanız( aşırı yemek yeme, tv başında çok zaman geçirme, çalışmaktan kaçınma gibi)
-Sabah güne başlamak her zamankinden daha zor gelmeye başladıysa,
-Daha çok uyku ya da daha az uyku ihtiyacı belirdiyse,
-Kendinizi cezalandırmaya yönelik davranışlarınız varsa (bağımlılık yapıcı madde kullanımını abartmak, fazla yemek yemek ya da yememek, aşırı çalışmak gibi.)
Kişiler psikolojik zorlanma yaşadıklarında bu durumla baş etmek için daha çok çaba sarf ederler. Daha çok çaba gösterdikçe daha çok yorulurlar. İyileşme bir süreç olduğundan çoğunlukla süreç içerisinde tekrar tekrar başlayan iyileşme çabaları kısır döngüler halinde ilerler. Kendisi ne yapsa olmadığını da gördüğünden ek yöntemlere başvurur mesela ilaç kullanımının kendisine iyi geleceğini düşünür çevresinde de kullananları duyduğunu hatırlar. İlaç kullanımı bazı yan etkileriyle hayatımıza girip, hormon dengesini sağlamaya yardımcı olsa da bizi psikolojik olarak zorlayan şeylerin ne olduğunu görmeden yıllarca zorlu bir hayat geçirebiliriz. Üstelik elimizden gelen çoğu şeyi yaptığımızı düşündüğümüzden bu zorlu hayata katlanmak gün geçtikçe daha zor olabilir. Mutlaka psikoterapi almayı düşünmek önemlidir. Alanında uzman, çalışmalarına güvendiğiniz kişi, size doğru hizmeti sunacak, yardımcı olamayacağı durumlarda sizi güvenli başka bir uzmana ya da psikiyatriste yönlendirecektir.
Psikolojik iyileşmeler şöyle açıklanabilir:
Diyelim ki hastaneye gittiniz, doktor ancak sizin hastalığınızın ne olduğunu anladığında etkili tedaviye başvurabilir. Tedaviye başlamış halinizle de hemen ertesi gün iyi olmazsınız. Çünkü organların yarayı iyileştirmek için zaman ihtiyacı vardır. Psikolojik zorlanmalarda da düşünce yapınız bozulmuş, duygusal dengeniz sarsılmış olabilir. Ne olduğunu ve neye ihtiyacınız olduğunu anlamadan hemen yarından itibaren hayatınıza çekidüzen verecek yönergelerle kendinize giderseniz sonuç genelde hüsran olur. Sağlıklı günler dilerim.