logo

31 Ağustos 2022

Psikoloji Ne Diyor?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

· Çocukluk çağı yaşantılarımız hayata bakış açımızı, şemalarımızı oluşturur. Mutlu bir çocukluk mutlu bir yaşam anlamına gelmese bile, ilerleyen yaşantılarımızda karşımıza çıkan sorunlarla daha kolay baş edebilmemize yardımcı olur.
· Başımıza gelen çözümü olmayan yaşantılarda bile duygularımızı ifade etmek, düşüncelerimizle ilgili konuşmak bizi aktif kılar ve kendimizi daha güçlü hissetmemize yardımcı olur.
· Bir insan diğer tüm insanlarda var olan özellikleri kaygıları korkuları, istekleri taşır ve bu haliyle kendine özgüdür, biriciktir.
· Psikolojinin amacı insanları daha mutlu bireyler haline getirmek değil, davranışlarının altında yatan nedenleri öğrenmek, hayatına yeni davranışlar eklenmesine veya bazı davranışları hayatından çıkarmasına yardımcı olarak hayatı daha doyum verici yaşamasını sağlamaktır.
· Bir insanın mutluluğuyla mutlu olmak acısıyla acı hissetmek ayna tepkisi olduğundan karşıdaki insanı kendimize yakın hissederiz. Bazen de bize anlatılan olaylarda karşı tarafın duygusunu almak zordur ve o kişiye yardımcı olmaz.
· Çocuk yetiştirirken genellikle yaptığımız hata onun başa çıkabileceği durumların da sorumluluğunu almaktır.
· En doğru karar, en doğru seçim diye bir şey yoktur. Bize uygun olan, bizim yapabileceğimiz ve sadece bizim tercih edebileceğimiz durumlar vardır.
· Kullandığımız dil, kurduğumuz cümleler; hayatı yönlendirmemize yardımcı olur.
· Rüyalar gün içinde bastırdığımız duyguların ortaya çıkışını sağlayan bilinçaltını baskıdan kurtaran dışavurum yollarından biridir.
· Kendini tanımanın yolu ne hissettiğini bilmekten geçer.
· Genellikle hayatımızı kolaylaştırmayan, doğru olmasının mümkün olmadığı mantık dışı inançlarımız vardır. Bunları fark etmemiz ve bu inançları yeni inançlarla değiştirmemiz gerekir. Zaten tüm şanssızlıklar beni bulur demek yerine burada biraz şanssızdım demek gibi.
· Diğer insanlara nasıl gözükmek istersek ona yönelik bir duruş sergileriz. Bu duruş iş yaşantımızda, toplumda, sahip olduğumuz rollerde (anne baba olmak, patron olmak, mevki sahibi biri olmak gibi) saygınlık kazandırsa da kendimiz gibi olmaya, olduğumuz gibi davranmaya da ihtiyacımız vardır.
· Yaşamda bazen bizim seçemediğimiz, çok çalışsak da ulaşamadığımız durumlar, kayıplar vardır. Böyle durumlarda yaşamımızın öznesinin biz olduğunu hatırlamamız gerekir.
· Alışkanlıklar zamanla kazanılır ve yeni bir alışkanlık kazanmak zaman alır. Birden hayatının değişmesini beklemek her zaman çok gerçekçi değildir.
· Çocuk ebeveyn yetişkin ego durumlarımız vardır. Annenin çocuğa ebeveynlik yapması normalken, eşimize ebeveynlik yapmak evlilik ilişkimizi zor hale getirebilir. İş ilişkilerimizde de her çalışanın bir yetişkin olduğunu biliriz. Biz bu iş yerinde bir aileyiz cümlesi bazen kendinizi çocuk rolünde bulmanızı sağlayabilir.
· Uyum sağlamak zor olsa bile uyum sağlayamamak daha zordur. Yeni yaşam deneyimlerine açık olmak, karşılaştığımız zorluklarda yeni çözüm yolları bulmayı da beraberinde getirir.
· Manipüle ediliyorsak, kendi istek ihtiyaçlarımızı öncelik olarak almamız gerektiğini hatırlamamız gerekir.
· Bazen kendimizi o kadar acımasız eleştiririz ki muhtemelen bize bu cümleleri çok az kişi kullanmıştır. Kendimize şefkat göstermeye ihtiyacımız vardır.
· Her insan problem çözme gücüne sahiptir bazen bunu hatırlaması ya da yeni bir öğrenme gerçekleştirmesi gerekebilir.

Share
929 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...