logo

Önce çevremizde yer yoktu, Şimdi tasarruf var!


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’de sanayi yapalım dendiğinde, iş sahası oluşturalım dendiğinde yıllarca duyduğumuz sözler “her taraf tarla, tarım arazisinden çıkaramıyoruz. Yerimiz yok!” oldu.
Siyasetçilerimiz bu sözlerin arkasına sığınarak yıllarca Vezirköprü’nün bir Havza gibi, bir Merzifon gibi devlet arazisine sahip olmadığı için yatırım yapılamadığını söyleyip durdular.
Vezirköprü’nün OVA olmasından sonra bu işlerin daha zor olduğu iddia edildi. İlçenin TARIM dışında yapabileceği yoktu. Tarımın yanına cılız bir sesle TURİZM dedik, o da gelişemedi. Alt yapı eksiklerinden OTEL sıkıntısı önemli ölçüde giderildi. Fazlası göz çıkarmaz tabi; Vakıflar da halen bir otel için çalışma yürütüyor mu, bilemiyoruz?
Zaman ilerledikçe, iddia ettiğimiz gelişmeler her yerde kaydedilip Vezirköprü iyice geride kalınca tarım arazisi kavramı değişti. Küçük olsun, büyük olsun, BESİ olsun yer bulunabildi. Hatta yeni hastane ve çevresi imara açılarak güzelim tarlalar bir anda arsaya dönüverdi.

Bugün, yıllarca değişmeyen devlet dairelerimizin binalarının artık eskidiğini ve günün gereklerine uygun şekilde yeniden yapılması gerektiğini görüyoruz.
Hatırlarsanız, bu iş ilk başta İlçe Tarım Müdürlüğü’nün binasından başladı. Belediye’nin iş makineleri çalışırken çatlayan binayı, ‘riskli’ diyerek yıktık. O günden sonra siyasetçilerimiz buranın kısa sürede tamamlanacağını söylemişler miydi, hatırlayamıyorum. Ama aradan geçen bunca zaman sonrasında, İlçe Tarım Müdürlüğü binasının yerinde, Vezirköprü’nün ihtiyacı olan bir otopark olduğunu görüyoruz. En azından bir ihtiyaç gideriliyor, diyeceğim ama içeri kimler neye göre park ediyor bilmiyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü binası TASARRUF tedbirleri gerekçesiyle yapılamıyor.
İlçe Tarım Müdürlüğü arkasından Vezirköprü Belediye binasının Esentepe’ye taşınması fikri tartışıldı. Tasarruf tedbirleri nedeniyle şimdilik rafa kalktı. Peşinden Öğretmenevi ve Hükümet Konağı binaları tartışmada yerlerini aldılar. Otopark ile birlikte başlayan bu binaların tartışması da tasarruf tedbirlerine takıldı.
Bugün eski Özel İdare Binası olan Kaymakamlık Lojmanı ve Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri olarak kullanılan binanın ÇÜRÜK raporu olduğunu öğreniyoruz.
Bu bina da boşaltılsa bile tasarruf tedbirleri gerekçesiyle kısa sürede yapılmayacağını düşünüyorum.
Dün şehri dışında yeri olmadığı için yatırım yapılamadığı iddia edilen Vezirköprü’de bugün şehir içinde tasarruf tedbirleri gerekçesiyle iş yapılamıyor.
Çevremizde yapılanları görüyoruz. Herkes görüyor. Bazı memleketler için tasarruf tedbirleri ya yok, ya da oldukça az tasarruf ediliyor. İş Vezirköprü’ye gelince dünkü tarım arazisi sıkıntısı bugün yerini tasarruf tedbirlerine bırakıyor.
Sanki birileri ısrarla Vezirköprü gelişmesin diye çalışıyor.
Oysa Vezirköprü’nün gerek içi gerekse çevresi için uzun vadeli düzgün bir planlama yapılmalı ve çalışmalar ona göre şekillendirilmeliydi. Herkesin kafasına göre yapacağı çalışmalar ilçenin işlerini zorlaştırmaktan başka işe yaramıyor.
Uzun vadeli plan için halen geç kalınmış sayılmaz. Yeter ki, Vezirköprü üzerine kafa yoran insanları bir araya getirebilelim.

Share
242 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...