Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: “Zevkleri ortadan kaldıran ölümü çok hatırlayın.” Sizlerin yani insanoğlunun ölüm konusunda bildiği şeyleri hayvanlar bilmiş olsadı, onlarda yenecek et bulamazdınız.
Hz. Aişe Resulüllah’a sordu ki: şehitlerle birlikte haşrolacak başka kimse var mı? Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki: “Evet, vardır.
Günde yirmi kez ölümü anan kimse şehitlerle birlikte hasrolunur. Çünkü ölümün 20 kez anılması insanın dünyaya bağlanmasına engel olur ve ahiret hayatına hazır olmaya çağırır.
Ölümün unutulması ise insanın dünya zevklerine bağlanmasına sebeptir. Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: “Ölüm mü’minin hediyesidir.
Çünkü dünya, müminin adeta mahpus edildiği bir yerdir. Çünkü burada nefsiyle daima mücadele eder. Şehvetlerine karşı onu terbiye edip ve kendini şeytanın taarruzlarına karşı müdafaa eder. Ölüm ise onun bütün bu zorluklardan kurtulması demektir.
Onun böyle güçlüklerden azad olması kendisi için bir hediyedir. Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: Ölüm, bütün müminleri için kefarettir.
Bu sözlerinden kastı hakiki Müslümanlardır. İyi nitelikleri onda yer etmiştir. Farzların edasıyla büyük günahlardan sakınma hususunda birtakım ufak tefek hatalara düşme tehlikesinden de kurtarır.
Ata-i Horasani anlatıyor ki: “Resulüllah günün birinde insanların nereden kahkaha ile güldükleri bir toplantı yerine uğradı ve şöyle buyurdu: “Toplantı ve sohbetinizi, zevkleri yok eden şeylerle karıştırın.
Meclistekiler sordular ki: Nedir o? Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki: “Ölümdür!” Çünkü o sizi günah işlemekten alıkoyar ve dünyadan yüz çevirtir. “Ayırma bakımından ölüm kafidir.
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: İbret alma yönünden kâfidir.
Bir gün mescide gittiğinde oradakilerin konuşup gülüşmekte olduklarını gören Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurdu. “Ölümü hatırlayın ve dikkat edin. Allaha andolsun ki, eğer siz benim bildiklerimi bilseydiniz, çok ağlar, az gülerdiniz. Bir adamdan övgü ile söz ettiler.
Resulüllah: “Bu adam ölümü hatırlama yönünden nasıldır? Diye sordu. Onlar: Hiç ölümü andığını görmedik, bilmiyoruz, dediler.
Onların bu cevabı üzerine Resulüllah şöyle buyurdu: Öyle ise o adamın hiçbir kıymeti yoktur. İbni Ömer anlatıyor ki: “Günün birinde 10. Kişi olarak Resulüllah’ın huzurunda idim.
Ensardan biri sordu ki: En akıllı ve keremli insan kimdir?
Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurdu: Ölümü en çok hatırlayan ve onun için hazırlık yapandır. Dünyanın şerefiyle ahitlerin keremini kazanan akıllılar işte bunlardır.
İslam büyüklerinden Hasan Basri diyor ki: dünyanın bütün kötülüklerini ölüm meydana çıkardı.
Bu sebeple akıllılar için danyalık konusunda sevinç adına hiçbir şey koymadı. İslam büyüklerinden Rebib Hayrem diyor ki: kişinin beklediği şeylerden en hayırlısı ölümdür. Beni kimseye bildirmeyin, buna gerek yok, beni Rabbime havale edin.
Hâkimlerden bir zat kardeşliklerden birine şöyle dedi. Kardeşim ölümü isteyip arayacağın, fakat bulamayacağın gün gelip çatmadan sen kendini ölüme hazırla.
Cenabı Hak imanla ölmeyi nasip etsin.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları
06 Kasım 2024 Köşe Yazıları
02 Kasım 2024 Köşe Yazıları