logo

04 Eylül 2023

Okula Dönüş


admin
vatandas1959@hotmail.com
Yaz tatili bitiyor ve okula dönüş başlıyor. Çocuklar ve veliler, okul için hazırlık yapmaya başladılar.  Çocuklarımız için özellikle dikkat edilmesi gerekli durumları maddeler halinde sıralayalım.
· Yaz tatilini başka yerde geçirenler mümkünse okulun açılmasına çok yakın zamanda gelmek yerine bir hafta önceden gelip evdeki düzene alışmaya başlayabilirler.
· Uyku saatleri yaza göre düzenlenmekten çıkıp daha erken uyuma daha erken uyanma olarak değiştirilmelidir.
· Çocuk ilk defa okula gidecekse ya da okulu değişmişse ve yeni bir okula başlayacaksa okulu önceden görmesi, gezmesi daha az kaygılı hissetmesini sağlayacaktır.
· Okulun açılması aileleri hem biraz rahatlatacak hem de biraz zorlayacaktır. Okulun açılmasıyla ilgili olumsuz konuşmaları, çocuğun duymasının önüne geçmek gerekli olacaktır. Okula, çocuktan kurtulma yeri olara bakmak yerine çocuğun yeni şeyler öğreneceği bir yer olarak görülmelidir.
· Çocuğa dikkat etmesi gereken durumlar ya da hatırlatıcılar söylenirken diğer çocuklarla kıyaslanarak söylenmemeli, çocuğa özgü cümleler kurulmalıdır.
· Velilerin öğretmeni tanıması, müdür, müdür yardımcısını bilmesi, okulla iletişim halinde olması ailelerin sorumluluklarını bilmesine katkı sağlayacak böylece çocuk için kolaylaştırıcı olacaktır.
· Okul araç gereçleri gibi eksiklikler giderilmeye çalışılmalı, çocuğun ihtiyacı ve sınıf düzeyi göz önüne alınmalı, gerekirse öğretmene danışılmalıdır.
· Çocuktan beklentiye girilmemeli, çocuk için yapılan harcamalarla ilgili konuşulup çocuğa yük oluşturulmamalıdır. Bu tarz söylemler çocukta davranış problemleri oluşturabilir.
· Çocukların ilgileri çok sık değişebilir. Geleceğe yönelik kesin yargılardan oluşan ifadeler kullanmak yerine şimdide iyi olan özellikleri hakkında konuşmak, çocuğu hayata karşı daha hevesli olmasına katkı sunacaktır.
Sevgili aileler, hayattaki ilk rolümüz birini çocuğu olmaktı. Çocuk olmanın ne demek olduğunu belki çocuklarımızın davranışlarından hatırlayacağız belki kendi çocukluk yaşantımızdaki hislerimize dönerek belki de şu anda olan içimizdeki çocuktan anlayacağız. Çocuklar için ebeveynlerin görevi çocuğun işini kolaylaştırmak.
Ebeveynliği yıpratıcı hale getirmeden, çocuğun sorumluluklar onun yerine yapmadan sadece kolaylaştırıcı olarak. Okul süreci bir yarış olmasın, aileler de mükemmel sonuçlar almak yerine problem çözmeye değerlerimizi yaşatmaya, anlamaya ve anlaşılmaya daha çok dikkat edebilirler.

Share
188 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...