logo

Müze bu ilçeye değer katar!


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Medeniyetlere KÖPRÜ’lük yapmış olan Vezirköprü tarihi zenginlikleriyle ön plana çıkmalı.
İlçenin hemen her bölgesinde ayrı bir tarih fışkırıyor.
Ne tarafına gitseniz tarihin içindeki bir medeniyetin izine rastlamanız mümkün.
En son definecilerin kazmaya çalışırken yakalandıkları Öz Güney Mahallesi’ndeki kazıda çıkan mozaikler de bunun güzel örneklerinden biri. Ancak böylesi kazı çalışmaları uzun sürdüğü için maliyetleri de oldukça fazla oluyor. Doğal olarak müzelerin kendi başlarına ayırabildikleri bütçelerle sadece ‘Koruma Kazısı’ denen aç-bak-kapat kazılarına ödenek yetiyor.
Yıllardır kazısı süren Oymaağaç’taki Nerik bulgular açısından ne kadar zengin. Hatırlarsanız binlerce yıl öncesine ait fındık bile bulunmuştu. Ancak kazı ekibinin bir eli yağda bir eli balda çalışma yürüttüklerini söylemek zor. Dışarıdan bulabildikleri paralarla ne kadar yapabilirlerse o kadar kazabiliyorlar.
Yine İlçemizde bir çok kazıda bulunan yüzlerce eşyanın hikayelerini duymayan dinlemeyen yoktur.
Nerik kazısının yeni başladığı dönemlerde buluntuların ne olacağını sormuştuk. Samsun’da müzenin deposuna kaldırılacağını öğrendiğimizde “neden Vezirköprü’de sergileme imkanı yaratılmıyor?” diye araştırdık.
Dönemin AKP İlçe Başkanı Neçmi Sarıkaya bunun yolunun Vezirköprü’ye açılacak bir MÜZE olacağını, bunun ilçemize kazandırılmasını sağlamak için çalışacağını kaydetmişti.
O zaman söylediklerinin neredeyse tamamını yapan bir İlçe Başkanı olan Sarıkaya’nın girişimde bulunacağını duymak sevindirmişti. Ancak siyaseten Sarıkaya’nın İlçe Başkanlığı dönemi sona erdi. Müze fikride onun dönemiyle birlikte sona ermiş oldu.
Oysa Vezirköprü gibi yerlerde müzenin önemi ayrıdır. Müzeler, insanlığın geçmişine ait materyalleri araştırır, araştırdığı gibi çevreyi de korur. (Koruma özellikle bölgemizdeki gibi alanlarda kaçak kazıların önüne geçilmesi açısından da önemli yer tutacaktır.) Topladıkları materyalleri arşivler, belgeler, bakım onarımını yapar ve korumaya alır. Bu materyalleri sergilerken aynı zamanda eğitim de verir.
Vezirköprü’de Üniversite veya Ticari Kuruluşların finansmanını sağladığı bir müze açılması kolay görünmüyor. Ya Devlet Müzesi olacak, ya da yerel yönetim müzesi olacak. Kaldı ki, Vezirköprü Belediyesi Derici Malikanesi’nde bir yerel yönetim müzesi örneğini yaptı.
Zamanında Taşmedrese’nin Kütüphane olarak kullanılması oldukça iyi bir fikir olsa da, bugün özellikle internet sayesinde kütüphanecilik eskisi gibi değil. Daha önce de ortaya attığımız şu fikri yeniden ele almak faydalı olacaktır.
“Taşmedrese MÜZE olarak kullanılabilir ve kütüphane başka bir alana taşınabilir.”
Bu çalışma sayesinde hem tarihi bir mekanımız sağlıklı bir koruma altına alınmış olur, hem de tarihin içerisinde tarih sergilenmiş olur.
Müze için yeniden bir bina oluşturma maliyeti ortadan kalktığı gibi, Vezirköprü’yü görmeye gelenlerin ilgiyle gezebilecekleri merkezde bir Müze’si olur.
Burayı görmeye gelenler sayesinde de Şahinkaya Kanyonu’nu görüp ilçeye beş kuruş faydası olmayan turistlerin ve acentelerin Vezirköprü merkezi gezisini de tur programlarına eklemeleri sağlanmış olur.
Burada iş sadece bu vizyonu ilçeye katacak yöneticileri bulmaya kalıyor.

Share
357 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...