Son Dakika
Mutluluk insanların hayattan zevk almalarını sağlayan davranışlarımızı belirlemede önemli bir güce sahip, olumlu duyguları içinde barındıran genel iyilik halidir. İnsanlar daha iyi hissetmek için açık havada bulunmak isterler, eğlenmek isterler, başarılı olmak isterler, zengin olmak isterler, anlaşılmak isterler… Çünkü mutluluk yaşamımızın tüm alanlarını etkilemektedir. Sevdiği işte çalışamayan biri bu durumun mutsuzluğunu hayata bakışına, çevresindekilere ve kendi eylemlerine ister istemez yansıtacaktır..Ya da evlilik hayatında mutsuz olan birisi bu durumu kendiyle iletişimine varsa annelik babalık rolüne,arkadaşlık rolüne,iş hayatına yansıtacaktır.
Mutluluk insanlar için önemli olduğundan ilkçağlardan itibaren en çok sorgulanan kavramlardan da biri olmuştur. Ünlü Filozof Sokrates mutluluğun kişinin kendinde arayabileceği, kendisiyle uyumlu olmayan kişilerin mutlu olmakta zorlanacaklarını savunur. Kişiler kendileriyle uyumlu olmak için hareketlerinin farkında olması gerekir diye ekler. Farkındalık için de hayatımıza eklememiz gereken en önemli beceri soru sormaktır.
Mutluluk olumlu duyguların olumsuz duygulara göre daha çok hissedilmesi olarak da tanımlanabilir. Hisler ise değişebilir olduğundan dönem dönem mutluluk düzeyimizde artışlar veya azalmalar olması kaçınılmaz olacaktır.
Refah düzeyinin yüksek olması yani iyi yaşam mutluğun önemli bir becerisi olsa da insanın fizyolojik ihtiyaçları karşılandığında; bilme anlama gibi daha üst becerileri karşılayıp karşılamaması da mutluluğun belirleyicilerinden olmaktadır.
Aynı şekilde para mutluluğu belli bir müddet arttırsa da sonrasında kişilerin mutluluk düzeyini etkilememektedir. Hatta kazançla birlikte gelen beklenti de arttığında beklentiyi karşılamak için verilen çaba mutluluğun önüne geçebilir.
Bireylerin gelecekte daha iyi koşullar altında yaşayacaklarına dair inançlar, bugünü göz ardı etmelerine neden olursa amaçlanan mutluluk ile gerçekleşen mutluluk arasındaki fark fazla olduğunda kişi kendine kızmaya başlayacaktır.
Ünlü psikanalist Fromm insanın mutlu olmasının başka insanlarla iletişim halinde olmak olduğunu söyler. Çünkü insan yalnız ve bencil yaşayamaz, karşılıklı dayanışma ve iyi ilişkiler mutluluk düzeyini arttırmaktadır.
Mutluluğumuzu etkileyen çok fazla faktör var. İnsan çok yönlü ve ihtiyaçları da öyle. İhtiyaçlar da zaman zaman değişebilir.Neye ihtiyacımız olduğunu anlamak ise yaşam doyumunu arttırmak için gereklidir. Çünkü toplumsal kalıplar, çeşitli sorumluluklarımız ya da gerçekten farkında olamamamız nedeniyle kendi iyilik halimiz düşebilir. Kendi iyilik halimizin bir diğer anlamı da kaynaklarda mutluluk olarak geçmektedir.. Psikolojik iyi oluşun temelinde kişinin iyilik halinde olması vardır.
Tüm bu değerlendirmelerden mutluluğun istenilen bir değer olduğu, mutluluğa ulaşmanın ise dönem dönem değişebilir olduğundan bir son olmadığı yani gerçekleşmesi istenilen bir amaç olamayacağı söylenilebilir. Duygular hep bizimledir ve onlardan sorumluyuzdur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları