logo

Meslek Seçiminde Önemli Faktörler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Üniversite sınavlarına giren ve sonuçlarını eline alan herkes şu sıralar, hangi bölümleri tercih etmeliyim ya da tekrar hazırlanmalı mıyım gibi sorularla meşguller.
Seçeceğimiz meslek; sadece bizim o mesleğe ilgi duymamız, o mesleği yapabilirliğimizle ilgili değil maalesef. Belli başarı yakalasak bile sıralamalarda yukarılarda olmak, tercih sıralamasını iyi yapmak ve biraz da şans faktörünün devreye girmesi gerekiyor.
Meslek seçiminde ilgi ve yeteneklerin en öncelik olduğunu vurgulasak da bazı mesleklerin diğer mesleklere göre belli başlı çekiciliği; maddi kolaylığı, tatil imkanı vs gibi durumlar o mesleğin tercih edilebilirliğini arttırıyor. Bu durum üniversitelerin o bölümünün sıralamasını yükseltiyor.
Durum böyle olunca çocuklar ya da aileler kendilerini o bölüme tabiri caizse atmak için uğraşıyorlar. Başarılı olmayı hepimiz çok istiyoruz fakat iyi sıralama ve puan alıp belli bir üniversiteye yerleşmek amaç değil, kendi uğraş alanlarımızı keşfetmek ve bundan para kazanmak için araç oluyor.
Sık karşılaştığımız durumlardan birisi ise gençlerin geleceğe yönelik umutsuz bakış açıları oluyor. Zaman zaman umutsuzluğa kapılmak olası bir durum olsa bile sürekli bu durumdan şikâyet etmek hayallerimizin önüne set kuruyor.
İşlerin zor olduğunu, olacağını bilmek ve öğrencilik hayatından itibaren kendimizi buna hazırlamak, önlem almak, iş fırsatlarını kovalamak ya da ders çalışmak önemli oluyor.
Meslek seçiminde çeşitli görüşler hâkim. Bunlardan bazılarını maddeler halinde sıralayalım:

  • Mesleğin özellikleriyle kişisel özelliklerimizin yakın olması o meslekten doyum almamızı sağlıyor. Bunun için kendi isteklerimizi, tutumlarımızı bilmemiz, mesleklerin bizden istediklerini bilmemiz ve kendimizi bize uyan meslekle bağdaştırmamız gerekiyor.
  • Bazı meslekler bazı kişilik özellikleri benzer kişiler tarafından sürdürülüyor. Örneğin sosyal biriysek aynı mesleği yapan kişilerin sosyal olmaları daha mümkün oluyor.
  • Seçeceğimiz meslekte mesleki çevreyle uyumu sağlamak mesleğin gerektirdiklerini yapabilmeyi kolaylaştırıyor.
  • Meslek seçiminde bilinçli tercihlerin yanında bilinçaltımızda yücelttiğimiz davranışlarla bir mesleğe yönelmek de mümkün olabiliyor.
  • Meslek seçiminde yaşam tarzı, ilk çocukluk anıları, doğum sırası gibi kavramlar etkili olabiliyor.
  • Anne baba tutumları meslek seçiminde önemli olabiliyor. Aşırı koruyucu veya çocuğu ihmal eden ailelerin çocuklarında meslek seçimi, çocuğa ilgi gösteren ailelerin çocuklarıyla aynı olmayabiliyor. Meslek seçiminde ihtiyaçlarımız önem arz ediyor.
    Siz meslek seçimi yaparken neleri, hangi durumları göz önüne getiriyorsunuz?

Share
1125 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Duvarları bari duyun!…

    02 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Turizm ile ilgili olarak gelişme sağlayacak olan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bile girmeyi başarmış Vezirköprü Evleri zamana yenik düşerek kaybolmanın eşiğine geldiler. Ramazan Bayramı sona erdi. Bayram tatilinin idari olarak 9 güne çıkarılmasıyla birlikte Vezirköprü'de de bayram biraz daha kalabalık geçti. Bayramı dört göze bekleyen esnafın yine de memnun olduğunu söylemek zor. Konuştuğumuz esnaf önceki bayramları arattığını belirtiyor. Yine de Ramazan Bayramı'nın ardından bir umutla Kurban Bayramı beklentisi oluşmuş durumda. ...
  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...
  • Güreş Ligi, Kunduz’u canlandırmalı..

    26 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Kamp Merkezi yapılması için yola çıkılarak, ormanın içinde sağa sola serpiştirilen ve bugün ağıl olarak kullanılabilen çirkin beton yığınlarının oluşturduğu kirliliği gelişme olarak saymazsak, Kunduz'a 25 yıldır bir yatırım yapılmamıştır. Vezirköprü'de Şahinkaya Kanyonu henüz yokken bile Kunduz'un Turizm Bölgesi ilan edilmesi için üretilen fikirler bugün artık ortadan kalkmış görünüyor. Gerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yıllar önce de olsa ziyaret ettikler...
  • Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?

    22 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur. Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır. Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şey...