logo

Meclis’te kabul edilirse vatandaştan 80 milyar lira tahsil edilecek.

Meclis’te kabul edilirse vatandaştan 80 milyar lira tahsil edilecek.

Savunma Sanayi Güçlendirme Fonu için yeni kesintiler geliyor

Meclis’te kabul edilirse vatandaştan 80 milyar lira tahsil edilecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in açıkladığı ve Meclis Başkanlığı’na sunulan 12 maddelik torba yasa teklifi Meclis’te kabul edilirse, vatandaşlardan 70-80 milyar lira tahsil edileceği kaydediliyor.
Teklif edilen yasada, kredi kartlarından tapu ve noter işlemlerine birçok alanda savunma sanayi fonuna destek zorunlu hale gelecek

Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından Meclis’e sunulan torba yasada yer alan Savunma Sanayi için kesintilerin yer aldığı madde tartışmalara yol açtı.
Meclis Başkanlığına sunulan 12 maddelik torba yasa Meclis’te kabul edilirse vatandaştan 70-80 milyar lira tahsil edilecek.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün Meclis Başkanlığı’na sunulan 12 maddelik yasa teklifini açıkladı.
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in açıklamasına göre; Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yeni kaynak sağlamak için hazırlanan yasa teklifinde limiti 100 bin liranın üzerindeki kredi kartı sahiplerinden yıllık 750 lira fon payı kesintisi yapılması yer alıyor.
Yasa teklifinde ayrıca; gayrimenkul alıcı ve satıcılarından ayrı ayrı olmak üzere 750 lira, tapuda yapılan işlemlerden 375 lira, noterde yapılan sıfır araç tescillerinden 3 bin lira, ikinci el araç alım satımında 1500 lira ve diğer işlemlerden de 75 lira gelir alınmasının teklif edileceği açıklandı.
MTV’de değişiklik
Yapılması istenen yeni yasa teklifiyle, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’de de değişiklik yapılması ve halen vergilendirilmeyen 100 santimetreküp altındaki motosikletlerle, motor gücü 6 kwa ve altında olan elektrikli motosikletlerden de vergi alınacak.
Özel Tüketim Vergisi’nde de dronlar ve ÖTV matrahı 5 bin lira üzerinde olan kol saatleri vergi kapsamına alınacak.
Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar fon payı kesilecek.
AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zorunlu fon kesintisini “İsrail’in sonraki hedefinin Türkiye olması” ihtimaline dayandırarak, “bizim savunma sanayimizi her zamankinden daha güçlü hale getirmemiz lazım. Hazırladığımız bu düzenlemeye vatandaşlarımızın yürekten destek vereceğine inanıyoruz” dedi. Yasa teklifine göre Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun yeni kaynağı vatandaşlardan yapılan kesintiler olacak.
Mevcut Uygulama nasıl?
Mevcut uygulamada, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na gelir ve kurumlar vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 6, veraset ve intikal vergisi toplamı üzerinden yüzde 25, Motorlu Taşıtlar Vergisi toplamı üzerinden yüzde 20 pay ayrılıyor.
Güler, hedeflenen kesinti miktarıyla ilgili, “Hedef 70-80 milyar lira ama Proje büyüklükleri çok daha yüksek. Düzenleme, önemli projelerin başlangıcı anlamında değerli katkı olacaktır” dedi.
Diğer Maddeler neler?
Teklifin diğer maddeleriyle; yatırımların teşvik edilmesi amacıyla enflasyon düzeltmesi şartı yatırım dönemi süresince ertelenebilecek. Enflasyon düzeltmesinin işletme döneminden itibaren kâr-zarar hesapları ile ilişkilendirilmesi sağlanacak. Tasfiye ve iflas hallerindeki şirketler ile iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarının 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farklarını vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacak.
Vatandaşlardan gelen tepkiler nedeniyle yasada bazı değişiklikler yapılabileceği öne sürülürken, bunların neler olabileceği ise bilinmiyor.

Share
160 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+3 = ?