Vezirköprü’de Liflik Keten ve Ketencilik için ekim şenliği düzenlendi.
Salı günü Oruç Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte deneme amaçlı ekilen 5 dönümlük sahada incelemelerde bulunuldu.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Liflik Keten ve Ketencik ekim şenliğinden sonra konuyla ilgili olarak bir basın bülteni yayınlandı.
Keten bitkisinin lif ve yağ eldesi amacıyla yetiştirilen, kışlık ve yazlık formlara sahip, buğday ve arpa gibi tarımı yapılan en eski kültür bitkilerinden biri olduğu belirtilen bültende; Keten bitkisinin gen kaynaklarından birisinin de Karadeniz bölgesi olduğu belirtildi.
Dünyada ve ülkemizde sağlıklı olması bakımından doğal liflere talebin arttığı belirtilirken; Keten işleyen tesislerimiz olmasına rağmen üretim gerçekleştirilmediği ve ihtiyaç duyulan ham maddenin tamamının (67,5 milyon dolar değere sahip 36.385 ton (TÜİK, 2019)) ithalatla karşılandığı kaydedildi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak çalışma alanı içerisinde yer alan 15 ilde (özellikle sahil kuşağı) iklim özelliklerinin lif amaçlı keten üretimine uygun olması gibi nedenler göz önüne alındığında, liflik keten bitkisi üzerine geçmişte başlayan çalışmalarımız 2019 yılı itibariyle hız kazandığı ve Vezirköprü’de gerçekleştirilen 5 dönümlük deneme üretiminin önemli olduğu söylendi.
Bültende ayrıca;
“Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) “Araştırma Geliştirme Destek Programı” kapsamında “SAPLARINDAN LİF ELDE EDİLEN BİTKİLERDE (KETEN- KENEVİR-ISIRGAN) TARIM TEKNİKLERİ VE MEKANİZASYONUNUN GELİŞTİRİLMESİ, ÜRETİM VE İŞLEME MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ” ismiyle bir proje sunulmuş ve bu projenin TAGEM tarafından kabul edilerek desteklenmesine karar verilmiştir. Proje kapsamında keten, kenevir ve ısırgan bitkilerinin sapları, havuzlama işlemine gerek duyulmadan liflerini soyabilecek bir makine geliştirilmiştir. Bu sayede büyük sorun olan havuzlama ve lif soyma işlemleri ortadan kaldırılmış, üreticilerin iş gücü ihtiyacı ve maliyetleri önemli oranda düşürülmüştür.
Keten bitkisinin diğer bir avantajı kenevir bitkisinin hasadından sonra ekilebilmesidir. Böylelikle liflik üretimde bir devamlılık sağlamasına imkan vermektedir. Enstitümüz çalışmaları sonucunda liflik ketenle ilgili önemli sorun teşkil eden sertifikalı çeşit ve üretimindeki mekanizasyon sorunu ortadan kaldırılmıştır. Ülkemizde yakın zamanda liflik ketenin ekim alanı ve üretimi yaygınlaşacak bu sayede de ithalat önlenecektir.” Dendi.
BENZER HABERLER