Vezirköprü’nün yıllardır en önemli yerlerinden biri olmuştur Kunduz.
Hem ilçeyi besleyen önemli kaynaklarından biri olarak, hem güzel bir mesire alanı olarak, hem de ilçenin hemen kenarından oksijen kaynağı olarak.
Yemyeşil ormanın havasının insanda yarattığı o dinçlik, yine yeşil sessizliğin verdiği huzur ve dinginlik.
Eskiden bu ormanın Vezirköprü’nün biraz dışından başlayarak gittiği anlatılırdı.
Bugün ormanlık alana ulaşmak için gidilecek mesafe her geçen gün biraz daha uzuyor.
Avrupa’da ağaçlandırılan alanın kesilen ağaca olan oranı daha yüksekmiş. Bir başka deyişle her geçen gün Avrupa’da ormanlık alan artıyor.
Peki acaba bizde nasıl?
Geçtiğimiz hafta Kunduz’a giderken Yılanlı olarak bilinen alana yaklaşılınca kesilen ağaçları ve işaretlenerek kesilecek ağaçları görünce, Kunduz’a gidenlerin ormana gelebilmek için 1-2 kilometre daha gitmeleri gerekeceği kanısı uyandı bende.
Fideleme çalışmalarının çok fazla olduğu anlatılsa da, ağaçlanma hızı olarak Avrupa’nın çok gerilerinde olduğumuzu düşünüyorum. Bir resmi verilen rakamlar var, bir de Vezirköprü’den sürekli ormana gidenlerin gördüğü gerçek.
Bu tüketim nereye kadar gidecek, sonraki kuşaklar “burada zamanında bir orman varmış” diye sorana kadar mı?
Gözetleme Kulesi
Ormana götürülen misafirler için 2 farklı etkinlik daha vardır. Birincisi zamanında gerçekleştirilen güzel projelerden biri olan Geyik Üretme Çiftliği’ne giderek buradaki hayvanları beslenme saatlerinde olsa da görebilme imkanı.
(Ormana gidilirken konacak bir iki tabela ile de, geyiklerin görülebileceği saatler yazılsa, insanlar merak ettikleri bu güzel hayvanları görme imkanı bulabilirler.)
İkincisi ise, Sarıçiçek Yaylası’ndaki yangın gözetleme kulesi.
Gidenler bilir. İki çam ağacına yaslanmış ahşap merdivenlerden çıkılarak girilen kulenin üzerindeki odacıktan oldukça geniş bir alanı seyredilirdi. Durağan, Bafra, Alaçam.. Yıllardır bu şekilde duran ve Kunduz’un olmazsa olmazlarından biri haline gelen bu güzellik artık yok.
Ağacın kırılmasıyla birlikte merdiven çökmüş. Dolayısıyla Gözetleme Kulesi kullanılamaz hale gelmiş.
Burada bir ayrıntıya daha dikkat çekmek istiyorum. Kulenin altında küçük bir kulübeyle koruma altına alınmış bir kütük var.
475 yaşında.
Kendi başına durduğu için dikkat çekmeyen bu güzel ayrıntı öne çıkartılabilir.
Yetkililerden ricamız. Vezirköprü’nün önemli turistik merkezlerinden biri olan Kunduz’un, geliştirilebilecek yerlerinden olan Yangın Gözetleme Kulesi’nin yeniden (ahşap olarak) yapılarak turistik kullanıma açılması.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları
06 Kasım 2024 Köşe Yazıları
02 Kasım 2024 Köşe Yazıları