logo

KUNDUZ..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’nün yıllardır en önemli yerlerinden biri olmuştur Kunduz.
Hem ilçeyi besleyen önemli kaynaklarından biri olarak, hem güzel bir mesire alanı olarak, hem de ilçenin hemen kenarından oksijen kaynağı olarak.
Yemyeşil ormanın havasının insanda yarattığı o dinçlik, yine yeşil sessizliğin verdiği huzur ve dinginlik.
Eskiden bu ormanın Vezirköprü’nün biraz dışından başlayarak gittiği anlatılırdı.
Bugün ormanlık alana ulaşmak için gidilecek mesafe her geçen gün biraz daha uzuyor.
Avrupa’da ağaçlandırılan alanın kesilen ağaca olan oranı daha yüksekmiş. Bir başka deyişle her geçen gün Avrupa’da ormanlık alan artıyor.
Peki acaba bizde nasıl?
Geçtiğimiz hafta Kunduz’a giderken Yılanlı olarak bilinen alana yaklaşılınca kesilen ağaçları ve işaretlenerek kesilecek ağaçları görünce, Kunduz’a gidenlerin ormana gelebilmek için 1-2 kilometre daha gitmeleri gerekeceği kanısı uyandı bende.
Fideleme çalışmalarının çok fazla olduğu anlatılsa da, ağaçlanma hızı olarak Avrupa’nın çok gerilerinde olduğumuzu düşünüyorum. Bir resmi verilen rakamlar var, bir de Vezirköprü’den sürekli ormana gidenlerin gördüğü gerçek.
Bu tüketim nereye kadar gidecek, sonraki kuşaklar “burada zamanında bir orman varmış” diye sorana kadar mı?
Gözetleme Kulesi
Ormana götürülen misafirler için 2 farklı etkinlik daha vardır. Birincisi zamanında gerçekleştirilen güzel projelerden biri olan Geyik Üretme Çiftliği’ne giderek buradaki hayvanları beslenme saatlerinde olsa da görebilme imkanı.
(Ormana gidilirken konacak bir iki tabela ile de, geyiklerin görülebileceği saatler yazılsa, insanlar merak ettikleri bu güzel hayvanları görme imkanı bulabilirler.)
İkincisi ise, Sarıçiçek Yaylası’ndaki yangın gözetleme kulesi.
Gidenler bilir. İki çam ağacına yaslanmış ahşap merdivenlerden çıkılarak girilen kulenin üzerindeki odacıktan oldukça geniş bir alanı seyredilirdi. Durağan, Bafra, Alaçam.. Yıllardır bu şekilde duran ve Kunduz’un olmazsa olmazlarından biri haline gelen bu güzellik artık yok.
Ağacın kırılmasıyla birlikte merdiven çökmüş. Dolayısıyla Gözetleme Kulesi kullanılamaz hale gelmiş.
Burada bir ayrıntıya daha dikkat çekmek istiyorum. Kulenin altında küçük bir kulübeyle koruma altına alınmış bir kütük var.
475 yaşında.
Kendi başına durduğu için dikkat çekmeyen bu güzel ayrıntı öne çıkartılabilir.
Yetkililerden ricamız. Vezirköprü’nün önemli turistik merkezlerinden biri olan Kunduz’un, geliştirilebilecek yerlerinden olan Yangın Gözetleme Kulesi’nin yeniden (ahşap olarak) yapılarak turistik kullanıma açılması.

Share
1070 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...