logo

KÖPRÜ’den geçtik, GEÇİŞ zorlanmasaydı!..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Hani bir söz vardır; “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” diye.
Altınkaya Barajı yapıldığından bu güne kadar gerek Vezirköprü’nün kendine ait köyleriyle gerekse Durağan ve Alaçam’ın Vezirköprü ile ticareti olan köyleriyle olan bağlantısında aksamalar yaşanmaya başlamıştı.
Hem Vezirköprü hem de bölgenin sakinleri buraya yapılacak bir KÖPRÜ ile bölgenin yeniden eski günlerine kavuşacağını iddia ediyorlardı.
Zamanın milletvekillerinden biri bölgedeki incelemelerinden sonra yapılacak köprüyü 14 bin kişinin kullanacağını söylemişti.
KÖPRÜ işinin olmayacağını sonunda bir başka Milletvekili açıkça söyleyince iş küllendi.
Aradan 32 yıl geçti.
Geçen bu sürede Altınkaya Barajı üzerinde vatandaşın kendi bulduğu çözümlerle, kendi imkanlarıyla yaptıkları girişimci ruhlarıyla suyu geçmeyi başaran bir sistem oluştu.
Zaman geçince Altınkaya Barajı üzerinde eşine zor rastlanır Şahinkaya Kanyonu olduğu keşfedildi.
Bundan sonra Vezirköprü TURİZM ile kalkınacağını düşünmeye başlamıştı. Bugüne kadar özellikle merkezde etkili olmasa da, iyi kötü bir gelişme de sağlanmaya başlandı.
Bu gelişme sırasında bazı gelişmeler olacağı da kendini gösteriyordu. Ki bunlardan biri teknelerin modernizasyonuydu.
Gezi teknelerinde gelime kısa sürede oldu. Ancak bölgedeki vatandaşın asıl ihtiyacı olan feribotlar aynı gelişmeyi gösteremedi.
Büyükşehir el attı.
Büyükşehir’in el atmasının önemli sebeplerinden biri buradaki özellikle yazın yoğunlaşan TURİZM olduysa, bir diğeri de hibe edilen feribottu.
Vatandaş bu el atmayı umutla bekledi. Zaten kendilerine göre pahalı buldukları geçişin biraz daha ucuzlayacağını bekliyorlardı. Üstelik hibe edilen bir feribotla da fiyatların düşmesi kaçınılmazdı. Ancak görüldü ki, fiyatlar iki katına çıkmış. Büyükşehir’in el atmasının kâr amaçlı olduğunu anladılar.
Orada yıllardır taşımacılık yapan müstecirler ise yine Mustafa Demir’in tabiriyle “boşluktan yaralanmışlar” bir şekilde yıllardır kimsenin burnunu kanatmadan hizmet vermişlerdi. Kendilerini ellerinden geldiğince eğitmişler, teknelerini yenilemeye çalışmışlardı.
Kışın karlı gecelerinde köylerindeki hastaları karşıya geçirmek için yeri gelmiş ölümü göze almışlardı. (Bunu da ora köylüleri anlatıyor)
Şimdi yaptıkları yatırımlarla bir gün içerisinde baş başa kaldılar.
Tüm bu gelişmeler içerisinde bölgedeki vatandaşlardan birinin söyledikleri dikkat çekiyor:
“Barajı biz istemedik, Devlet yaptı. O zaman Devlet buradaki vatandaşının suyu nasıl geçeceğini de düşünmeliydi.”

Share
292 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...