logo

Kenevir sanayisi, Vezirköprü hariç her yerde gelişiyor..

Kenevir sanayisi, Vezirköprü hariç her yerde gelişiyor..

Türkiye’nin ilk kenevir fabrikası 40 yıl sonra yeniden üretime başladı

Kenevir sanayisi, Vezirköprü hariç her yerde gelişiyor..

En fazla Vezirköprü’de üretilen kenevirin sanayisi sadece Vezirköprü’de gelişmiyor.
Havza’da kurulan fabrikadan sonra, Gümüşhacıköy’de de fabrika yeniden hayata geçirildi.
1970 yılında faaliyete başlayan Amasya’daki Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi, 1984 yılında Kenevir Fabrikasına dönüştü, 40 yıl sonra devletin desteğiyle yeniden ayağa kaldırılarak faaliyete başladı. Tesisteki İtalyan marka makineler elden geçirilip Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (OKA) sağlanan kaynakla ekonomiye kazandırıldı.
Çalıştığı dönemde yüzden fazla kişinin istihdam edildiği belirtilen fabrika hammadde eksikliği nedeniyle kapanmıştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile kooperatife 2 milyon 775 bin TL bütçeli proje desteği sağlanan fabrikanın yeniden açıldığı öğrenildi.
Güncel rakamla toplam bütçesi yaklaşık 7 milyon TL’yi bulan projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla İSO 500 içerisinde yer alan bir tekstil firması projeye dahil edildi. Proje kapsamında Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından köylerde kenevir üretimi konusunda verilen eğitimlerle çiftçilerin sözleşmeli kenevir tarımına yönlendirilmesi de amaçlanıyor.
Gümüşhacıköy’deki fabrikanın açılmasıyla kenevir üretiminin de bölgede yaygınlaştığı belirtilirken, yeni yatırımcıların da bölgeye geldikleri kaydediliyor.
287 üyeli Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi’nin önceki yıllarda da kenevir ihtiyacını başta Vezirköprü olmak üzere çevreden sağladığı biliniyor.
Bölge çiftçisi tarafından sözleşmeli olarak üretilen kenevirin tamamının satın alınarak fabrikada kenevir ipine dönüştürüldüğüne değinen MEM Tekstil Teknik Müdürü Ahmet Oruç, “Her tarafı örümcek ağı saran tesisin ayağa kaldırılması çok zordu. Ancak şu an bütün makineler çalışır vaziyette. Deneme üretimlerimiz de devam ediyor. İnşallah her geçen gün daha iyi olacak” dedi.

Share
133 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+6 = ?