logo

Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur.
Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır.
Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şeyi kontrol etmeye çalışmak hataları azaltsa da oldukça yorucu ve streslidir. İnsanız, çok yönlüyüz. Kontrol edebileceklerimiz var ve bazı durumları kontrol edemeyiz. Bunun farkında olmak hayatı daha az kaygılı yaşamamızı sağlar.
Kendimize hata payı bırakmak diğer insanları da kabul etmemizi sağlar. Örneğin baskıcı bir ailede yetişen çocukların davranışları yetişkinler tarafından o kadar kontrol edilir ki hata yapmak bu aileler için oldukça kötüdür. Bu ailelerin yetiştirdiği çocuklar diğerlerinin de olması gerekene göre davranmasını isterler. İnsan ilişkilerinde şöyle olmalıydı böyle yapmalıydı gibi doğrular diğerleriyle ilişkilerini zorlaştırır. Olduğumuz halimiz yerine en iyi halimizi göstermeye çalışmak ilişkileri yapaylaştırır.
Kendimizde hataya izin vermek yaşanılan zor bir durumla başa çıkmayı da kolaylaştırır. Örneğin bir yemeğin yanmış olması, olabilir bir durumdur. Kendimize ben nasıl unuttum, beceriksizim, dalgınım demek daha zorlayıcıdır. Kendimize söylediğimiz etiketlerin dışına çıkmak kolay değildir.
Psikolojik esneklik, yapılan hatayı kabul etmeye, sadece orada kalmamaya alan açar. İnsanlar dört tane olumlu duruma karşı bir olumsuz durumla karşılaştıklarında olumsuzun olumluları götürmesine izin verirler. Halbuki hatalar hayatımızın tümü değildir. Belki yarısı bile değildir.
Hayatımızdaki hataları azaltmanın yine de bir yolu vardır. Bu yol kendimizle ilgili bilmediklerimizden oluşan kör alanımızı azaltmakla başlar. Kendimize karşı ne kadar açık olursak kendimizde fark etmediğimiz şeyleri fark etmeye başlarız. Kendimize farkındalık sağlamak psikolojik desteğin de en önemli amaçları arasındadır.
Hayat mutlak doğrulardan oluşan ve değişmeyen bir yer değildir. Sürekli değişime uyum sağlarız ve bu öğrenme sürecinde hatalar yaparız. Bazı hatalar telafi edilir bazıları ise kabul edilir. Tüm bunlarla beraber hayatlarımızı her gün inşa ederiz.

Share
361 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...
  • Güreş Ligi, Kunduz’u canlandırmalı..

    26 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Kamp Merkezi yapılması için yola çıkılarak, ormanın içinde sağa sola serpiştirilen ve bugün ağıl olarak kullanılabilen çirkin beton yığınlarının oluşturduğu kirliliği gelişme olarak saymazsak, Kunduz'a 25 yıldır bir yatırım yapılmamıştır. Vezirköprü'de Şahinkaya Kanyonu henüz yokken bile Kunduz'un Turizm Bölgesi ilan edilmesi için üretilen fikirler bugün artık ortadan kalkmış görünüyor. Gerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yıllar önce de olsa ziyaret ettikler...
  • Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?

    22 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur. Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır. Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şey...
  • Teşekkürler Başkan Doğan..

    19 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Samsun'da bir toplantıda “Vezirköprü'ye Tarım İlçe Müdürlüğü binasını ben yapacağım” diyen Halit Doğan Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturalı bir yıl dolmadan verdiği sözün arkasında durdu. Vezirköprü'de yapılacak her hangi bir yatırımı uzun zaman beklemek gelenek haline geldi. Nedense bu ilçede talep edilenlerin hiçbiri kısa süre içerisinde olup bitmiyor. Sanırım siyasetçilerimiz “taleplerin arkası kesilmiyor, nasılsa aynı şeyi bıktırana kadar istesinler, en sonunda yapalım” diye düşünüyorlar. Vezirköprü Devlet Hastanesi için yıl...