logo

Kendimize Ebeveynlik Yapmak: 2


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Yazının birinci kısmında yetiştirilme görevimizde olanlarla ilgili yazmıştım.
Bu yazıda nasıl bir çocukluk geçirmiş olursak olalım bugünden sorumlu olmayı başarabiliriz, bununla ilgili konuşmak istedim.
İnsan çok yönlü bir varlık ve bu yönlerinin ihtiyaçlarını karşılaması, dengede olmasına yardımcı oluyor.
Psikolojik destek için başvuran kişilere uyku düzenini, beslenme durumunu, egzersiz yapıp yapmadığını, sosyalleştiği ortamların neler olduğunu, çalışıp çalışmadığını, hangi hobilere sahip olduğunu sorarız.
Çünkü bu faktörler insanların temel ihtiyaçlarıdır ve duygusal dengeye yardımcı olur.
Neye ihtiyacımız olduğunu anlamak kendimize ebeveynlik yapmanın temellerinden biridir.
Diğer taraftan ihtiyacımızı karşılasak bile zorlu yaşam olayları gelişim dönemimizde uyum sağlanması gereken değişiklikler, duygu düzenlememizi zorlaştırabilir.
“Duygu düzenlememizi nasıl sağlarız?” konusuyla ilgili konuşmuştuk.
Dengesizlik hissettiğimizde bizi dengeye ulaştıran sakin alanda yani koruyucu alanda olmamıza yardımcı olacak aktiviteler yada dinlendirici, gevşetici çalışmalar vardır.
Kendimizi korumak ve geliştirmek, kendimize ebeveynlik yapma süreçlerinden biridir.
Korumak demek bize zarar veren, tehlike hissettiren durumları azaltmak olarak değerlendirilebilir.
Ancak kendine sahip çıkabilen bir yetişkin iyi bir anne baba olabilir. Çalışan bireylere (hizmet alanlara) güven duygusu hissettirir.
Kendimize ebeveynlik yapma sürecinde neye ihtiyacımız olduğunu anladık, bu ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Kendi gelişim sürecinden sorumlu tuttuk kendimizi.
Yapmamızın fayda sağlayacağı başka bir konu ise yardım istemek. Çevremizdekilerden işleri kolaylaştırmak için neler yapabilirler diye sormak kendimiz ve ebeveynlerimizde yükleri hafifletiyor.
Nasıl ki bir çocuğun ebeveynliğini yaparken büyükanne, büyükbabalar, okul, sağlık sistemi sorunluysa, hatta öyle bir atasözü vardır ki, bir çocuğun yetişmesinden tüm köy sorumludur diye bizim yetişme sürecimize de çevremizdekileri katabiliriz.
Yıl biterken bu yıl neler yaptık diye bir değerlendirmemiz olur ve seneye için hayaller kurarız.
Kendi ebeveynliğimizin sorumluluğunu alan bizler için hayat bir süreç ve gelişim devam ediyor.
Yaşantılarımıza sahip çıkıp kendimizi şekillendirmemiz için çaba gösterebileceğimiz başlangıç zamanı.
Yeni yıla girerken kendinizde olan güçlü özellikleri fark edebilirsiniz.
Tüm bunları değerlendirdiğimizde işler hala zor olarak devam ediyorsa psikolojik destek alabilirsiniz.
Bu yılın bu son köşe yazısı ile birlikte herkesin yeni yılını kutluyor, daha güzel bir yıla başlamayı diliyorum.
Yeni yılda sağlık, huzur ve mutluluk sizlerle olsun.

Share
1095 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Duvarları bari duyun!…

    02 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Turizm ile ilgili olarak gelişme sağlayacak olan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bile girmeyi başarmış Vezirköprü Evleri zamana yenik düşerek kaybolmanın eşiğine geldiler. Ramazan Bayramı sona erdi. Bayram tatilinin idari olarak 9 güne çıkarılmasıyla birlikte Vezirköprü'de de bayram biraz daha kalabalık geçti. Bayramı dört göze bekleyen esnafın yine de memnun olduğunu söylemek zor. Konuştuğumuz esnaf önceki bayramları arattığını belirtiyor. Yine de Ramazan Bayramı'nın ardından bir umutla Kurban Bayramı beklentisi oluşmuş durumda. ...
  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...
  • Güreş Ligi, Kunduz’u canlandırmalı..

    26 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Kamp Merkezi yapılması için yola çıkılarak, ormanın içinde sağa sola serpiştirilen ve bugün ağıl olarak kullanılabilen çirkin beton yığınlarının oluşturduğu kirliliği gelişme olarak saymazsak, Kunduz'a 25 yıldır bir yatırım yapılmamıştır. Vezirköprü'de Şahinkaya Kanyonu henüz yokken bile Kunduz'un Turizm Bölgesi ilan edilmesi için üretilen fikirler bugün artık ortadan kalkmış görünüyor. Gerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yıllar önce de olsa ziyaret ettikler...
  • Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?

    22 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur. Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır. Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şey...