logo

KANYON


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Altınkaya eski vadiyi doldurunca Vezirköprü bir anda çok güzel bir görüntüye Şahinkaya Kanyonu’na sahip oldu.
Barajın dolmasının üzerinden 30 yıl geçti.
Yaklaşık ilk 20 yıl Şahinkaya Kanyonu tabiri caizse keşfedilmeyi bekledi.
Bu zamanda Vatandaş Gazetesi aracılığıyla yöre insanı sesini duyurmaya çalışıyordu. İlkel sallarla karda kışta, soğukta rüzgarda suyun bu tarafına geçmeye çalışan vatandaşlar, bu yüzyılda bir öncekini yaşıyorlardı.
Aslına bakarsanız bugün gelinen noktada bu vatandaşlar için çok bir değişiklik olmadı. Halen suyun bu tarafına geçmek için tekne beklemek zorundalar. Sadece teknelerin teknolojisi bir 20 yıl kadar ileri gitti o kadar.
Vezirköprü’nün tarımı, sanayisi gelişemediği için tarımda buğdaya, sanayide Vezirağaç’a bağlı kaldığı için, sürekli göç veren ve özellikle gençlerinin bir daha dönmemek üzere ilçeden ayrılmalarına bir çare bulunamadığı için çare arandığı dönemlerdi.
Turizm az altyapı harcamasına karşılık çok katma değeri olan bir yatırım olarak duruyordu. 10 yıl kadar öncesinde Şahinkaya Kanyonu’nun turizme açılmasında büyük kârlılık olduğu, ilçenin turizm ile gelişebileceği fikri büyüklerimizin aklına geldi.
Vezirköprü’de bir kesim turizmin gelişmesini istese de, bu bezirgan zihniyetle ortaya bir gelişme değil talan konacağı konusunda endişeleri vardı.
Yılların güzelim ağaçları kesilebilir, yapılaşmaya açılan Kanyon’da çevre kirliliği başta olmak üzere, kanalizasyon gibi atıkların baraja verilmesiyle bu güzelim doğanın dengesi bozulabilirdi. Halen de olabilir. Çünkü bölgeye yapılması planlanan bir takım binalar olduğu ortada. Her ne kadar projede doğa dostu olunacağının altı çizilmiş olsa da.
Aradan geçen zaman içinde Samsun Büyükşehir Belediyesi buraya büyük bir tekne getirerek Şahinkaya Kanyonu’na sahip çıkacağını gösterdi. Hakkını da yememek gerek, Vezirköprü’nün yapamayacağı şekilde reklamını yaptı. Gerek yollardaki “Şahinkaya Kanyonu’nu gördünüz mü?” yazılı görselleri, gerekse Falcon Fest gibi bir organizasyonun Kanyona getirilmesi derken hem bölgenin hem de Türkiye’nin aklına getirilen bir alan oldu Şahinkaya Kanyonu.
Birkaç yıl önce bir arkadaşımın uyarısı Şahinkaya Kanyonu’nda farklı bir çalışma yapıldığı konusunda dikkatimizin çekilmesini sağladı. Ancak, iş o kadar gizli tutuldu ve Vezirköprü’den habersiz ilerledi ki, kesin bilgi sahibi olamadık.
Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda da kimseye fikir sorulmadı aslında. “Vezirköprülüler sizin Kanyon’a biz şunları yapmayı düşünüyoruz, siz ne dersiniz?” Değil, “biz buraya şunları yapacağız haberiniz olsun!” toplantısıydı.
Yapılacakları bilmem ama yapılmayanları başka bir arkadaşımız özetledi: “30 yıldır yapmadığınız tuvalet ve lavaboları bir yapın önce de, cam köprü ondan sonra olur.”

Share
511 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...