Son Dakika
‘İlk iş babalık’ 2017 yılında uygulanan bir projenin ismidir. Bu projenin sahibi AÇEV(Anne Baba Çocuk Vakfı)’dır. Baba olmanın ne kadar önemli bir merci olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Babaların çocuklarıyla geçirdikleri zaman ve kurdukları ilişki, çocukların hem zihinsel, hem fiziksel gelişimini hem de sosyal ve duygusal kapasitesini etkilemektedir. Neden erkeklerin ilk işi babalıktır diye düşündüğümüzde:
1-SORUMLULUK: Baba çocuğun bakımında anneyle eşit sorumluluk alırsa çocuk gelişir.
2-DOĞRU İletişim: Baba çocuğuyla doğru iletişimi, olumlu ve demokratik bir ilişki kurarsa çocuk kendini ifade etmeyi öğrenir.
3-GÜVEN: Baba çocuğunu incitmezse çocuk da babasına güvenir, baba fırsat verdiğinde çocuk hayatı keşfeder.
4-SEVGİ: Baba sevgi gösterdikçe çocuk da kendini sevmeyi öğrenir.
Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de babaların;
% 50 ‘si Çocuğunu hiç tuvalete götürmedi
% 36 ‘sı Çocuğunun altını hiç değiştirmedi
% 35 ‘i Çocuğunun tırnaklarını hiç kesmedi
% 35 ‘i Çocuğunun okul etkinliklerine ya hiç katılmadı ya da çok nadir katılıyor.
% 79 ‘u Çocuklarıyla evdeyken televizyon izliyor
% 50 ‘si Çocuklarına masal ve hikaye anlatıyor.
Çocuğunun bakımında ve gelişiminde sorumluluk alan baba, ilgili babadır.Siz de İlgili Babalığın 9 Kuralını uygulayın; çocuğunuzla kurduğunuz ilişkiyle çevrenize örnek olun.
İLGİLİ BABALIĞIN 9 KURALI
1-ZAMAN AYIRIN: Çocuğunuzla vakit geçirin ve ilk işinizin bu olduğunu unutmayın, sohbet edin, kitap okuyun, oyun oynayın.
2-SORUMLULUK ALIN: Çocuğunuzun bakımında ve ev işlerinde anneyle eşit sorumluluk alın. Örneğin; çocuğunuzun yıkanmasına destek olun. Çocukların kıyafetlerinin yıkanması ve toplanmasına yönelik sorumluluklarınızı üstlenin.
3-DİNLEYİN: Çocuğunuzun dediklerine kulak verin, ona fikirlerini sorun seçme hakkı tanıyın. Çocuğunuzu dinlerken onun gözlerine bakın, can kulağıyla dinlediğinizi hissettirin. Sadece çocuğunuz ile vakit geçirip başka şeylerle ilgilenmeyeceğiniz faaliyetler kurgulayın. Elinizdeki işi bırakıp sadece çocuğunuzu dinleyin.
4-SEVGİ GÖSTERİN: İster konuşun, ister sarılın, ilişki kurnayı ve iletişimi hiç aksatmayın. Çocuğunuz bir hata yaptığında ‘ Sen ne yaparsan yap seni çok seviyorum’ demeyi unutmayın.
Çocuğunuzla birlikte mutlu olacağınız etkinlikler yapın.(Birlikte şarkı söylemek, film izlemek, bir birinizi ıslatmak, çamurla oynamak, fıkra ve hikâyeler anlatmak gibi)
5-ŞİDDETİ UZAK TUTUN: Ne fiziksel ne psikolojik; şiddetin hiçbir türünün yakınında olmasına izin vermeyin. Çocuk için evde şiddetten uzak bir ortam yaratın. Şiddete tanık olmanın çocukta yaratabileceği olumsuz etkileri aklınızdan çıkarmayın. Kadına/anneye yönelik şiddet de çocuğu kendine uygulanmış kadar olumsuz etkiler.
TV ve diğer teknolojik araçlardaki şiddetten de çocuğunuzu koruyun.
6-İLETİŞİM KURUN: Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin, ona da aynı fırsatı tanıyın.
Duygularının farkına varması için önce siz duygularınız onunla paylaşın. Çocuğunuzun yaşadıklarını anlatması hem rahatlamasına hem de değerli ve önemli hissetmesine yardımcı olur. Çocuğunuza anlatın ki o da size anlatsın. Beraber okuduğunuz bir kitaptan sonra beraber duygularınızı konuşun.
7-EŞİT DAVRANIN: Çocuklarınızı birbirinden ayırmayın, her birine aynı vakti ayırın, aynı dili kullanın. Ev işlerinin cinsiyete göre ayrılmayacağını gösterin.
8- FIRSAT YARATIN: Çocuğunuzun kendini ifade etmesi için ortam hazırlayın. Çocuğunuz yeni denemeler yaptığında onu destekleyin ve takdir edin. Çocuğunuz bir şeyi başardığında onu başarısından dolayı tebrik edin.
9-BİRLİKTE ÖĞRENİN: Büyürken ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşabileceği bir ortam yaratın, okuluyla ilgili bütün süreçleri takip edin, destek gerektiğinde yanında olun.
KAYNAK: TÜRKİYE’DE BABALIĞI ANLAMAK SERİSİ: TÜRKİYE’DE İLGİLİ BABALIK VE BELİRLEYİCİLERİ RAPORU, 2017 AÇEV
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları