İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri Bilgilendirmelerini Sürdürüyor
Vezirköprü İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğince vatandaşlar, Dolandırıcılık, Hırsızlık gibi genel asayiş konularında bilgilendirildi.
Çarşamba günü ilçe genelinde dağıttıkları broşürlerle önemli konulara dikkat çeken Vezirköprü İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, işyerinde hırsızlık konusunda; yaptıkları bilgilendirmede; “İşyerinizden kısa süreli ayrılmalarınızda kapınızı mutlaka kilitleyin. Çalışma saatleri dışında çelik kasada yüksek miktarda para ve kıymetli ziynet eşyası bulundurmayın.” İfadelerini kullandılar.
İşyerinize alarm, sensörlü aydınlatma ve entegre kamera sistemi taktırın diyerek bilgilendirmeyi sürdüren ekipler; “Çevrenizde yeni açılan işyerlerine ve açan şahıslara karşı duyarlı bulunun. İşyerinizi kapatırken kepenk ve diğer koruyucu tedbirleri yerine getirmeyi ihmal etmeyin. İşyerinizde çalıştıracağınız şahıslar için gerekli araştırmayı yapınız ve adli sicil kaydını talep edin. İşyerinizin güvenliği için işe aldığınız ve işten çıkardığınız çalışanlar için ilgili Polis Merkezine bildirimde bulunun. Çevrenizde bulunan esnaflarla iletişim halinde bulunun.” Dediler.
Dolandırıcılık konusunda ise ekipler; “Kendisini polis, asker, savcı ya da kamu görevlisi olarak tanıtarak her ne suretle olursa olsun sizden para veya altın isteyen kişiler kesinlikle dolandırıcıdır! Bu kişiler sizleri inandırmak için kimlik ve adres bilgilerinizi hatta T.C. Kimlik numaranızı dahi söyleyebilir. İtibar etmeyiniz! Bankadan aradığını söyleyerek kredi aidatınızı veya dosya masraflarınızı iade ediyoruz diyerek kart ve şifre bilgilerini isteyen kişilere inanmayın!” Şeklinde konuştular.
Ekipler; “Sizi telefonla arayarak sağlık sigortası yaptırmışsınız borcunuz görünüyor ödemezseniz hakkınızda yasal işlem başlatılacak diyerek sizden para talep eden kişilere inanmayın! Vali, özel kalem müdürü gibi unvanları kullanarak yardıma muhtaç kişilere kampanya başlattık diyerek para talep eden kişilere inanmayın! Tanımadığınız kişilere para göndermeyin/ havale yapmayın!” açıklamasında bulundular.
Uzlaştırma konusunda da bilgi veren ekipler, Ceza muhakemesinde uzlaştırma; şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin tarafsız üçüncü bir kişi olan uzlaştırmacı yardımıyla anlaşmalarını ve bu yolla uyuşmazlığın çözülmesini sağlayan bir süreçtir.” İfadelerini kullandılar.
Uzlaşmanın en fazla sağlandığı suçlara da değinen polis ekipleri; Kasten yaralama, Hakaret, Tehdit, Mala zarar verme, Taksirle yaralama, Hırsızlık, Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi, Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, Dolandırıcılık ve Güveni kötüye kullanma maddelerinin bu kapsama girdiğini ifade ettiler.
Dağıttıkları broşürlerle uzlaştırmacı konusunda da bilgi veren ekipler, Uzlaştırmacı, Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen ve uzlaştırma konusunda eğitim almış uzman bir kişidir. Uzlaştırmacı bağımsız ve tarafsız üçüncü kişidir, karar makamı değildir dediler.
Uzlaştırmacının görevlerini de belirten polis ekipleri, uzlaştırmacı, tarafları uzlaştırma kurumu ve hakları konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirir, uzlaşma teklifinde bulunur ve uzlaştırma müzakerelerini yönetir. Tarafları dinler ve uzlaştırma sürecine yardım eder. Tarafların görüşlerini birbiriyle paylaşmasını kolaylaştırır. Ayrımcılık yapmaz, eşitlik ilkesi çerçevesinde hareket eder. Tüm uzlaştırmacılar Adalet Bakanlığı Ceza işleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı tarafından tutulan uzlaştırmacı siciline kayıtlı olarak faaliyet gösterir ifadelerine yer verdiler.
Son beş yılda Türkiye’de 1 milyon 100 Bin dosyanın mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturulduğunu da ifade eden ekipler, uzlaştırma sürecinin nasıl işlediği, adli kolluğun rolünün ne olduğu konusunda da dağıttıkları broşürlerle vatandaşları ve esnafı bilgilendirdiler.