Son Dakika
Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Vezirköprü Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Mirza Çalışkan İlkokulu mevkiinde hasat sezonu açılışı gerçekleştirildi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Vezirköprü Kaymakamı Kudret Kurnaz, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, Vezirköprü İlçe Müftüsü Ali Erbaş ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen sezon açılış konuşmasını Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya gerçekleştirdi.
Kaya; “Bilindiği üzere içinde bulunduğumuz yıl dünya ve ülkemiz açısından biraz zor bir yıl olmuştur. Bu da tabii ki ilçe olarak bizi de etkilemiştir. Pandemi sürecinde Sayın Kaymakamımızın, Tarım İlçe müdürümüzün, belediyemizin, sivil toplum kuruluşlarımızın özverili, gayretli çalışmalarından dolayı çiftçimiz sorunsuz, sıkıntısız bir süreç geçirmiştir. Vezirköprü çiftçisi adına bu dönemde bizleri yalnız bırakmadıkları için hepsine teşekkür ediyorum. Çiftçimiz de bu süreçte tarlasında, bağında, bahçesinde üretimine devam etmiştir. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.
Kaya’nın ardından Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise yaptığı konuşmada; “Vezirköprü bizim için çok değerli ve çok önemli. Sebebi de şu, bakanlığımızın hedefi olan doğduğum yerde doymak istiyorum hedefine en çok uyan ilçe Vezirköprü. Çünkü nüfusunun %65-70’i kırsal alanda, köylerimizde %30-35’i ise ilçe merkezimizde yaşıyor. Dolayısıyla bize, hem teşkilatımıza hem de tarım teşkilatına bağlı tüm kuruluşlara çok büyük işler düşüyor Vezirköprü ilçemizde.
2019 yılı içerisindeki Samsun il genelinde 1 Milyon 25 bin dekar buğday ekim alanı oldu. 293 bin ton buğday rekoltesi gerçekleştirildi. Bu yıl da 1 Milyon 50 bin dekar alanda yaklaşık 300 bin ton rekolte tahminimiz var.
Bizim en büyük sıkıntımız ilimizdeki alanların %85’i biçerdöverle hasat edilmekte. Dolayısıyla burada en büyük vebal, biçer operatörlerinde. Yani eğer biz bunun %50’sini dökebiliriz demek değil de hiç dökmeden hasat etmemiz gerekirse ve hasat edebilirsek, ülke ekonomisine 500-600 bin ton ithal edilen buğdayı bile ithal etmeyiz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız denetimlerde 0,85 oranında dane dökümü gerçekleşmiş. İlimiz referanslarına baktığımızda 4,1 Milyon ilimiz çiftçisinin cebinde kaldı. Eğer onu da dökmesek 5 milyon lira daha çiftçimizin cebinde kalacak.
Dolayısıyla çiftçilerimiz hasata gelmeyen ürünlerini hasat ettirmesinler. Operatör belgesi bulunmayanlara biçerdöver kullandırmasınlar. “ dedi.
Anız yakılmamasına konusuna da değinen il müdürü Sağlam; “Çünkü topraktaki yararlı mikroorganizmalar kolay yetişmiyor ve kolay meydana gelmiyor. Dolayısıyla anızlarımızı yakmayalım. Biliyorum yağışlar konusunda iç bölgelerimizde sıkıntılarımız var.” İfadelerine yer verdi.
Son olarak konuşma yapan Kaymakam Kudret Kurnaz ise çiftçilere bereketli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından ise İlçe Müftüsü Ali Erbaş tarafından gerçekleştirilen dua sonrası açılış yapıldı.
BENZER HABERLER