Son Dakika
Halk Eğitim Merkezi’nde geçtiğimiz Perşembe günü “Elyaftan tezgaha kenevirin sırrı” adıyla sergi düzenlendi.
Sergi öncesinde günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Banu Seni yaptı.
Üzerinde kenevir ipinden yapılmış olan elbiseyle konuşma yapan Seni: “Bu çalışma 19 Mayıs Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiş olup, bu kapsamdaki çalışmaları sergilemekten onur duyuyoruz.” Dedi.
Amacımız kadınlarımızın emeğini, Vezirköprü’müzün kültür mirasıyla birleştirerek bölge halkımıza örmek olmaktır diyerek sözlerini sürdüren Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Banu Seni; “Biz kadınlarımıza fırsat verildiği takdirde birçok başarıyı elde edeceklerine inanıyoruz. Kenevir ipini ürüne dönüştürdüğümüz bu sergide bize güvenen, ürün çalışmalarının bizzat Vezirköprü Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nde yürütülmesini sağlayan proje yürütücümüz 19 Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Sayın Coşkun Yanar’a teşekkürlerimi sunuyorum.” Şeklinde konuştu.
Seni; “Yaptığımız çalışmalara bilimsel açıdan da destek olan Coşkun hocamız ürünlerimizi basında ve bu yıl düzenlenen Teknofest’te de sergileyerek büyük beğeni topladı. Bugün üzerimde gördüğünüz kıyafet de ip kukasından elbiseye kurumumuzda dönüştürüldü. Bu kıyafeti taşımaktan da gurur duyuyorum.” Dedi.
Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Banu Seni; “Vezirköprü Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü olarak bu projeleri önemsiyor ve destekliyoruz. Ancak bu değerlere sahip çıkabilmek ve yaptığımız çalışmaları büyütebilmek adına sizlerin de ihtiyaç duyuyoruz.
Böyle bir sergiyi yapmak bizim için elbette önemli bir olay. Ama mühim olan bu eserleri bir kreasyon olarak ortaya koyabilmektir. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese kurumum adına teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Seni’nin konuşması sonrası “Elyaftan Tezgâha Kültürel Yansımalar: Kenevirin Sırrı” projesi kapsamında hazırlanan çalışmaları içeren slayt gösterisi izlendi.
Ardından konuşma yapan 19 Mayıs Üniversitesi Vezirköprü Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Coşkun Yanar ise; “Geçmişe baktığımızda kenevir Vezirköprü’de ip, urgan aşamasında kalmış. Fakat Vezirköprü’nün dokuma ile ilgili çok eski bir kültürü var. Biz de bu kapsamda kenevir ipini farklı dokuma alanları ile örnek olsun diye çalışmamızı yaptık. “ dedi.
Yanar; “Dokumacı arkadaşlarımızla tasarımlar yaptık. Yöresel nakışları ele almaya çalıştık. Kültürümüzün devamlılığı açısından da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kilim, sicim, çanta, gömlek, kravat gibi farklı kreasyonlarda ürettik. Hatta kenevir kumaşı üzerine de kendim ebru sanatı yaptım. Bu daha önce yapılmamış bir çalışmaydı.” Şeklinde konuştu.
Türkiye’de kenevir ipi üretimi için sanayi alanında yatırımların yeni başladığını da ekleyen Yanar; “Temin ettiğimiz kenevir ipleri ile neler yapabileceğimizi üniversitemiz ve kurumlarımızın işbirliği ile göstermiş olduk. Ürünlerimizi Teknofest’te de sergiledik, büyük beğeni aldı. Ekonomik bir girdi sağlayacağını gösterdik. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Konuşmalar sonrası projede emeği geçen kursiyerler tarafından yapılan kısa konuşmalar sonrası, yine projede emeği geçenler tarafından kenevir kumaşından üretilen kravatlar protokol üyelerine takdim edildi.
Toplu fotoğraf çekimiyle program son buldu.
BENZER HABERLER